Cum putem salva vieți la un accident rutier. Cele trei reguli ale salvatorului de ocazie și importanța lor

0
Publicat:

Felul în care intervenim la un accident rutier cu victime poate face diferența între viață și moarte. Salvatorii de ocazie, deși mânați de bune intenții, pot face mai mult rău decât bine, spun specialiștii, dacă nu cunosc o serie de reguli simple. Una dintre acestea este să lase victima în poziție fixă. 

Intervenția corectă în cazul accidentelor cu victime FOTO Adevărul
Intervenția corectă în cazul accidentelor cu victime FOTO Adevărul

În multe cazuri, românii sunt săritori când vine vorba de accidente rutiere cu victime și dau o mână de ajutor celor răniți până să ajungă salvatorii. Intențiile sunt admirabile, la fel și ajutorul oferit, dar, spun specialiștii, toți cei care oferă ajutorul trebuie să cunoască niște reguli simple privind accidentele rutiere cu victime. În caz contrar, din dorința de a face bine, riscă să facă mai mult rău și chiar să ducă la paralizia totală a rănitului. Medicii de la UPU-SMURD explică cum trebuie intervenit în primele clipe după un astfel de eveniment.

Primul pas: ne asigurăm că suntem în siguranță și nu ne expunem inutil

Atunci când observăm producerea unui accident rutier grav este indicat să oprim măcar pentru a anunța la 112 ce s-a întâmplat. Medicul șef UPU-SMURD de la Botoșani, Ramona Guraliuc, spune că, în primul rând, cel care se decide să intervină pentru ajutoarea victimelor trebuie să se asigure că o poate face în siguranță. Mai exact, nu trebuie să se apropie de o mașină în flăcări, unde se observă sau se simte scurgere de combustibil sau de un autoturism în instabilitate. Dacă considerăm că victima se poate sufoca, putem sparge geamul cel mai îndepărtat de aceasta, dacă nu putem deschide o portieră, dar doar în condiții de siguranță. 

Apelăm la 112 și ascultăm sfaturile specialiștilor

Imediat ce am observat accidentul rutier și am analizat rapid situația sunăm cât de repede putem la 112. Furnizăm toate informațiile cerute. Evaluăm starea victimei ascultând indicațiile oferite de specialiști, prin telefon. Detaliile oferite de noi pot fi foarte prețioase. 

„Trebuie să facem aceea evaluare pe care o repet mereu tuturor celor interesați.  Este ABC-ul resuscitării. Trebuie să știm dacă pacientul este conștient sau nu , dacă are un răspuns verbal la ceea ce noi solicităm, ceea ce noi cerem. Să stabilim dacă este stop respirator sau comă.  Dacă este stop cardio-respirator, (..) inițiem manevre de resuscitare. Dacă pacientul nu este în stop cardio-respirator, ci este conștient, indicat ar fi să nu îl mobilizăm nici într-un fel, mai ales dacă accidentul rutier a suferit niște modificări de poziție a autovehicolului sau rostogolire, tamponare. Leziunile care ar putea să existe la nivelul coloanei cervicale printr-o mobilizare inadecvată ar putea să conducă la alte leziuni ireversibile asupra victimelor. Întodeauna trebuie să avem în vedere să nu facem mai mult rău decât bine.”, spune Ramona Guraliuc.

Suportul emoțional este esențial

Medicul botoșănean spune că este de apreciat atunci când un șofer sau un localnic intervine și oferă salvatorilor, din timp, informații prețioase despre accident și victime. Așa se pot pregăti mai bine pentru intervenție.  „Noi ne bucurăm când avem persoane care ne dau detalii prin apeluri la 112 și revin cu tot felul de intervenții, cum este poziționată victima, dacă și-a revenit, dacă deschide ochii, Astea sunt lucruri foarte importante”, adaugă medicul botoșănean.

În plus, adaugă Ramona Guraliuc, este important să oferim suport emoțional victimei, dacă este conștientă. Să o asigurăm că rămânem lângă ea, că vom face tot ce ține de noi pentru a o ajuta și sa5 o asigurăm că salvatorii sunt pe drum. „Stabilizarea din punct de vedere psihoemoțional este, de asemenea, foarte importantă. Trebuie să oferim acest suport emoțional victimei, o ajută mai mult decât am crede”, conchide Ramona Guraliuc. 

Societate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite