Cum poţi alege serul anti-COVID cu care să te vaccinezi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine: Inquam Photos / Octav Ganea
Imagine: Inquam Photos / Octav Ganea

Deşi autorităţile au spus de mai multe ori că românii nu-şi pot alege vaccinul anti-COVID cu care să fie imunizaţi, în realitate, acest lucru se poate face cu ajutorul a două aplicaţii foarte uşor de folosit. Două platforme online independente – Vaccin.live şi Graphs.ro – ne oferă posibilitatea să alegem centrul de vaccinare unde să fim imunizaţi în funcţie de serul pe care îl preferăm.

Vaccin.live este dezvoltat de doi sibieni, Gabriel Cârjea şi Traian Oprean. Pe prima pagină a site-ului, utilizatorul vede harta României împărţită pe judeţe, fiecare având o culoare, în funcţie de disponibilitatea vaccinurilor: roşu închis înseamnă că nu sunt locuri disponibile pentru programare, roşu deschis că sunt 500 de locuri libere, galben – 1.500 de locuri libere, verde deschis – 3.000 de locuri libere. Astfel, utilizatorul îşi poate face imediat o idee cu privire la felul în care se desfăşoară campania de vaccinare în judeţul său. 

De exemplu, dacă accesăm judeţul Sibiu – locul de unde provin dezvoltatorii platformei – vedem că aici sunt 10 centre de vaccinare, din care 8 folosesc serul Pfizer, toate cu zero locuri libere şi între 1.300 şi 8.000 de locuri pe listele de aşteptare. 

vaccin live

Un singur centru de vaccinare din judeţul Sibiu, cel de la Mediaş, foloseşte serul Moderna, dar nici aici nu sunt locuri libere. Lista de aştepare are doar 485 de persoane, astfel că este evidenţiată cu verde.

Tot un singur centru de vaccinare din judeţ foloseşte serul AstraZeneca şi se află în municipiul Sibiu, strada Johann Sebastian Bach nr. 4. Nici aici nu sunt locuri libere, iar pe listele de aşteptare s-au înscris 1.514 persoane. 

Exemplu: Cum ajunge un sibian să primească vaccinul preferat

Aşadar, dacă un sibian preferă serul de la Pfizer/BioNTech, el poate afla cu ajutorul aplicaţiei care poate fi deschisă atât pe telefon, cât şi pe computer sau tabletă, că unul dintre centrele unde se poate vaccina este în localitatea Dumbrăveni, Zona Stadion, unde sunt doar 434 de persoane pe listele de aşteptare. Dacă sibianul preferă Moderna sau AstraZeneca, nu prea are de ales şi se va programa în unul dintre centrele de mai sus.

„Am dezvoltat această platformă cu singurul scop de a contribui la eforturile comune privind combaterea şi prevenirea pandemiei actuale cu virusul SARS-CoV-2. Necesitatea am constatat-o atunci când multe persoane s-au plâns de faptul că trebuie să acceseze în permanenţă sistemul https://programare.vaccinare-covid.gov.ro/ pentru a verifica dacă au apărut locuri noi în centrele de vaccinare”, au explicat pentru Ora de Sibiu reprezentanţii echipei.

Persoana interesată poate vizualiza prin simpla accesare a portalului http://vaccin.live dacă sunt locuri disponibile, dar când selectează un centru poate vedea, automat, şi ce fel de vaccin este folosit în respectiva unitate.

„Considerăm că platforma noastră este de o reală utilitate în primul rând pentru utilizator/beneficiar, adică pentru populaţia şi instituţiile din România, care doresc să facă programări pentru a se vaccina. În acelaşi timp, venim şi în sprijinul platformei https://programare.vaccinare-covid.gov.ro/ prin faptul că o să existe o decongestionare a traficului şi implicit a stresului asupra sistemului, întrucât utilizatorii nu vor mai accesa în permanenţă sistemul pentru a verifica dacă s-a modificat numărul de locuri în centrele de vaccinare”, au mai spus fondatorii.

Graphs.ro: Alegi un vaccin şi selectezi un centru apropiat

O aplicaţie asemănătoare a fost adăugată ca secţiune distinctă site-ului Graphs.ro, dezvoltat de cercetătorii care lucrează alături de Dragoş Vana şi Valentin Pârvu. Cei doi au realizat în mod voluntar numeroase grafice de la începutul pandemiei, cu scopul de a-i ajuta pe oameni să înţeleagă mai uşor datele statistice aride publicate zilnic de autorităţi. 

graphs ro

Uneori au mers mai departe şi au pus cap la cap aceste date pentru a dezvălui cititorilor ce se ascunde în spatele cifrelor. Dragoş Vana şi Valentin Pârvu şi echipa lor de la Graphs.ro au explicat din ce motive numărul pacienţilor internaţi la ATI e disproporţionat ridicat faţă de numărul de noi infectări din judeţ. 

Tot ei au arătat prin intermediul graficelor realizate ce legătură există între numărul redus de teste prelucrate într-un judeţ şi rata scăzută a incidenţei, folosită apoi ca argument de autorităţile locale pentru a câştiga capital electoral prin măsuri de relaxare, atunci când realitatea epidemiologică era exact pe dos. 

„De acum puteti vedea vaccinurile folosite pe centre: https://www.graphs.ro/vaccinare_tip.php. Ştiu că e informaţia momentului şi toată lumea m-a întrebat ce vaccin e în centrul X sau Y. Aşa că, acum, le puteţi parcurge uşor. Am adăugat şi un buton să vedeţi doar centrele exclusiv cu Pfizer/Moderna/AstraZeneca. Nu sunt chiar toate centrele prezente pe listă, dar le are pe majoritatea. Informaţiile sunt extrase din datele oficiale de transparenţă. Când se mai updatează acestea, voi mai adăuga”, a scris Dragoş Vana pe Facebook atunci când a lansat aplicaţia.

Platforma oficială, neprietenoasă cu utilizatorul

Cele două platforme puse la dispoziţia românilor în mod gratuit de către dezvoltatori privaţi sunt – aşa cum subliniază şi aceştia – nişte site-uri care vin în completarea platformei naţionale de vaccinare

Vaccin.live şi Graphs.ro preiau datele din platforma de vaccinare şi le transpun într-un format vizual mai prietenos din punctul de vedere al utilizatorilor. Dezvoltatorii îi încurajează pe români să acceseze site-urile lor în mod orientativ, apoi să se programeze pe platforma oficială.

vaccinare oficial

De exemplu, platforma naţională de vaccinare funcţionează în felul următor:

  • Utilizatorul intră pe adresa https://vaccinare-covid.gov.ro/. Aceasta se deschide cu o fotografie pe aproape tot ecranul, albastră, care nu are altă funcţionalitate decât să arate că utilizatorul a ajuns pe platforma oficială de vaccinare.
  • Pentru a se programa, utilizatorul va căuta pe tot ecranul, apoi va găsi în stânga-sus butonul „Programează-te”, în dreptul siglei Guvernului.
  • Când va apăsa pe acel buton, utilizatorul va ajunge la o hartă a întregii lumi, pe care România este evidenţiată prin puncte portocalii, galbene sau verzi – care reprezintă centrele de vaccinare din întreaga ţară în funcţie de numărul de locuri disponibile. 
  • Judeţele nu sunt reprezentate pe hartă, astfel că utilizatorul va da zoom şi va căuta municipiul-reşedinţă de judeţ. Accesând, pe rând, punctele de pe hartă, utilizatorul va vedea adresa centrului de vaccinare (inclusiv latitudinea şi longitudinea exprimate în grade), locurile libere, dar nu şi tipul de vaccin folosit.

Ce spune europarlamentarul Adina Vălean despre paşaportul COVID

Certificatul verde european, paşaportul care ne va ajuta să călătorim mai simplu pe timp de pandemie, nu este o garanţie pentru un călător că va ajunge la destinaţie doar în baza acestui document, deoarece politicile epidemiologice sunt lăsate la latitudinea fiecărui stat, a explicat comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean. 

certificat digital

Astfel, unele ţări vor considera că acest certificat verde european este suficient pentru a dovedi că posesorul este imunizat, în timp ce altele pot institui restricţii mai severe, precum solicitarea unui test RT-PCR cu rezultat negativ la intrarea în ţară. „În momentul de faţă, cetăţenii din România ştiu că atunci când merg şi fac vaccinul primesc un certificat de vaccinare, sunt introduşi într-o bază de date naţională. Când fac un test PCR, primesc o dovadă a rezultatului. Aceste documente în România şi în alte ţări arată complet diferit şi atunci când cineva circulă dintr-un stat în altul sunt probleme. Comisia propune standardizarea pentru a nu mai întâlni situaţii în care se solicită acest tip de documente şi, dacă nu corespund sau se cer elemente care nu sunt cuprinse în acele documente, cetăţeanul poate fi întors din drum. Intenţia e să unificăm formatele, să fie uşor verificate de către statele membre, deci când cineva prezintă certificatul, cel care îl primeşte să vadă, să verifice autenticitatea lui, pentru a lupta şi cu fenomenele de fraudă care au apărut în prezent”, a explicat, la Digi24, comisarul european pentru Transporturi.

Certificatul, un atu pentru călătorii care s-au imunizat

Care vor fi cerinţele sau restricţiile statelor membre pentru sezonul de vară rămâne la latitudinea statelor membre, dar prezentarea unui certificat verde la intrarea într-o ţară va reprezenta un atu.

„În teorie, statele membre nu vor putea restricţiona accesul cetăţenilor, care se bucură de principiul liberei circulaţii în interiorul Uniunii Europene. Dacă un cetăţean european vrea să meargă în alt stat european, el nu poate fi obligat să nu intre, discuţia este despre ce restricţii se impun. Poţi fi primit doar cu un test PCR negativ şi carantină de  săptămâni, cum e acum, sau dacă statul respectiv hotărăşte că pentru cei vaccinaţi nu se impune carantină, atunci acest certificat va facilita ca persoana respectivă să nu intre în carantină”, a mai spus comisarul european Adina Vălean pentru sursa citată.

certificat hartie
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite