Cum pot depăși copiii cu părinți în străinătate problemele cu care se confruntă. Tehnologia online poate fi de folos

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste o mie de copii din județul Brașov au măcar unul dintre părinți plecat la muncă în străinătate. Acești micuți se confruntă cu diverse probleme, dar acestea pot fi depășite.

Copii cu părinți plecați la muncă în străinătate FOTO Ioan Buciumar
Copii cu părinți plecați la muncă în străinătate FOTO Ioan Buciumar

Copiii ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate se confruntă cu stări emoționale dn cauza lipsei părinților care le pot afecta performanța școlară, relațiile cu cei din jur și întreaga viață.

În județul Brașov, la 31 decembrie 2023 erau 1.016 copii cu cel puțin un părinte plecat la muncă în străinătate, care a și anunțat autoritățile că este plecat.

Legea 274/2004 vorbește despre îndatoririle părinților plecați la muncă în alte state.

Părintele care exercită singur autoritatea părintească sau la care locuiește copilul și părintele urmează să plece la muncă în străinătate au obligația de a notifica această intenție serviciului public de Asistență Socială de la domiciliu cu minimum 40 de zile înainte de a părăsi țara. Notificarea conține anumite informații obligatorii și neapărat trebuie desemnată persoana care se va ocupa de copil pe durata absenței din țară a părinților sau a tutorelui, după caz”, a explicat Monica Chelban, purtător de cuvânt al Direcției de Asistență Socială (DAS) Brașov.

Persoana desemnată trebuie să facă parte din familia extinsă sau dintre rude, inclusiv afini, prieteni de familie ori ai familiei extinse a copilului, față de care micuțul a dezvoltat relații de atașament sau alături de care s-a bucurat de viața de familie.

Cât de afectați pot fi micuții de lipsa părinților

Persoanele trebuie să urmeze un program de consiliere pentru prevenirea situațiilor de conflict, neadaptare sau neglijență în relația cu minorul. 

Toți copiii care au părinții plecați la muncă în străinătate resimt lipsa acestora, însă fiecare se manifestă în mod diferit. Poate că unii nu o arată și par niște copii perfect normali, cuminți, ascultători, care își trăiesc copilăria la fel ca orice alt copil. Alții devin răzvrătiți și au diverse probleme de comportament, iar unii cad în depresie”, explică psihologul Maria Teherciu.

Gradul de afectare a micuților de lipsa părinților depinde foarte mult de cât de apropiată era relația lor înainte de plecare, de cât de mult și activ se implicau părinții în relația cu copilul lor.

Un copil care era obișnuit chiar și înainte de plecare să își vadă foarte puțin părinții nu va fi la fel de afectat ca unul care petrecea o mare parte din zi alături de mama sau tatăl său.

Copiii ai căror părinți pleacă la muncă în străinătate se confruntă cu anxietatea separării, cu stări de vinovăție, resentimente și resimt acut lipsa de comunicare cu părinții, precum și lipsa autorității parentale. Astfel, copiii pot adopta foarte ușor comportamente riscante.

Pentru prevenirea acestor probleme, părinții trebuie să vorbească zilnic cu micuții, mai ales că există tehnologia online, să facă vizite cât mai des posibil și să le facă daruri.

Important este ca părinții să nu stea în străinătate mai mult decât strictul necesar și să îi întrebe pe copii cum se poartă cu ei adulții în grija cărora au rămas.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite