Cum a fost declarată nevinovată o româncă acuzată că fură curent. Detaliul care a scăpat-o de pedeapsă

0
Publicat:

O femeie din județul Arad, acuzată că fură curent, a fost declarată nevinovată în urma procesului. Românca a scăpat de pedeaspă pentru că a dovedit că nu locuiește în casa la care a fost făcut racordul ilegal la rețea.

Femeia acuzată că fură curent a fost declarată nevinovată FOTO Arhivă
Femeia acuzată că fură curent a fost declarată nevinovată FOTO Arhivă

Judecătoria Ineu a pronunțat o primă sentință într-un dosar de furt și executarea/folosirea de instalaţii clandestine pentru ocolirea echipamentelor de măsurare a energiei electrice livrate în care a fost trimisă în judecată o femeie acuzată că a folosit energie electrică dintr-un racord clandestine, care ocolea contorul.

Descoperirea a fost făcută de o echipă a firmei de distribuție în martie 2021. Electricienii au descoperit că „o instalaţie electrică clandestină şi improvizată formată din două conductoare din cupru cu secţiunea de 6 mm fiecare, racordate în urma unei intervenţii neautorizate, pe fază şi nul la branşament în zidul imobilului, înainte de firida de branşament care alimentau cu energie electrică instalaţia electrică de utilizare a imobilului ocolind contorul electric”.

„Astfel că energia electrică consumată în acest mod nu era înregistrată, şi nici facturată de către furnizor”, au arătat electricienii.

După descoperire, pe numele femeii a fost deschis un dosar penal, calculându-se un prejudiciu de peste 14.000 de lei. În cursul anchetei, femeia a declarat că soțul său, care a murit cu un an înainte, a făcut, cu doi ani anterior decesului, o improvizație la două prize din locuință.  Femeia a mai declarat că „soțul său a fost de meserie electrician și acesta i-a spus în timpul vieţii că dorește să facă o improvizație la cele două prize din locuință, lucru pe care l-a și făcut”.

Femeia a mai spus că din momentul în care soțul său  a făcut improvizația la cele două prize din locuință, s-au folosit de energia electrică consumată de cele două prize prin aceea că alimentau cu energie electrică mai multe obiecte electrocasnice.

Și-a schimbat declarația la proces

În cursul procesului, femeia a declarat că nu recunoaște declarația din rechizitoriu. În fața judecătorului, femeia a declarat că nu recunoaşte săvârşirea faptelor pentru care a fost trimisă în judecată și a cerut audierea a două martore.

Astfel, în instanță una dintre martore a declarat că inculpata „nu locuia la imobilul unde a fost identificată instalația clandestină de ocolire a echipamentelor de măsurare a energiei electrice, iar la momentul controlului se afla în imobil pentru a face curăţenie după decesul soţului său”. De asemenea, a spus că nu avea cunoștință despre acea instalaţie clandestină.

Martorele propuse de acuzată au declarat că femeia nu locuiește efectiv în casa la care a fost descoperită instalația clandestină, mergând periodic să facă doar curat. Inclusiv martorul Parchetului a declarat că femeia nu locuiește în casă, unde  „venea doar ocazional, o dată pe lună, şi stătea aproximativ două ore”.

În urma procesului, femeia a fost declarată nevinovată, judecătorul arătând că în cursul anchetei „nu s-a administrat nicio probă pentru a se stabili cine a exercitat posesia efectivă asupra acestui imobilul, respectiv cine deţinea paza juridică şi/sau materială a imobilului şi perioada acestei posesii”.

„Astfel, trimiterea în judecată s-a realizat exclusiv pe baza procesului-verbal de constatare a infracţiunii şi mărturia reprezentanților părţii civile, probe care au putut stabili exclusiv existenţa unei instalaţii clandestine”, se arată în sentința Judecătoriei Ineu, care nu este definitivă.

Judecătorul a mai subliniat că acest caz nu este unul clasic, în care în imobil funcţionează consumatori electrici, în ciuda inexistenţei unui contract de furnizare şi a contorului electric. „Dimpotrivă, în acest caz, exista contract de furnizare şi aparat de măsurare a energiei - contor cu sigilii intacte, astfel, că inculpata avea sau nu avea cum să cunoască/presupună în mod rezonabil că ar exista o intervenţie neautorizată la un imobil pe care doar îl vizita ocazional”, a mai arătat instanța.

În concluzie, judecătorul a reținut că „nu există probe care să dovedească dincolo de orice îndoială rezonabilă că inculpata a săvârşit faptele de furt şi executarea/folosirea de instalaţii clandestine pentru ocolirea echipamentelor de măsurare a energiei electrice livrate”.

A reţine în sens contrar, ar conduce la concluzia că orice persoană care utilizează un imobil, în care anterior (în urmă cu ani) s-a confecţionat o instalaţie clandestină, de care dobânditorul nu are şi nici nu avea cum să aibă cunoştinţă, ar răspunde penal pentru această faptă”, a conchis judecătorul.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite