CSM anunță că discuțiile privind regimul de pensionare „sunt de natură să conducă la o veritabilă stigmatizare a magistraților”
0Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a transmis marți, 1 iulie, că discuțiile privind regimul de pensionare a judecătorilor și procurorilor „sunt de natură să conducă la o veritabilă stigmatizare a magistraților, care, în pofida unor condiții extrem de dificile, și-au îndeplinit și continuă să-și îndeplinească misiunea constituțională cu onestitate și profesionalism”.

În urma unei ședințe de marți, Plenul CSM solicită ferm „autorității legislative și autorității executive ca orice demers normativ” ca, atunci când sunt luate măsuri referitoare la activitatea autorității judecătorești, să fie discutată sincer și deschis cu reprezentanții acesteia înainte.
„În ședința din data de 1 iulie 2025, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a luat act de hotărârile adoptate în unanimitate de toate adunările generale ale judecătorilor și procurorilor constituite la nivelul instanțelor și parchetelor de pe lângă acestea, referitoare la necesitatea respectării stabilității statutului constituțional al judecătorilor și procurorilor.
Plenul solicită ferm autorității legislative și autorității executive ca orice demers normativ referitor la activitatea autorității judecătorești să fie precedat de un dialog real și onest cu reprezentanții acesteia”, transmite CSM într-un comunicat.
De asemenea, CSM reiterează faptul că imperativul asigurării independenței justiției nu este susceptibil de nicio derogare, iar garanțiile asociate acestui principiu trebuie să fie asumate și respectate și de către celelalte puteri în stat.
Despre salariile judecătorilor și procurorilor sau regimul de pensionare, CSM subliniază că „nu constituie privilegii, ci reprezintă aspecte esențiale ale statutului acestora”, în vederea asigurării unui act de justiție eficient și de calitate, în beneficiul cetățeanului.
„Este bine-cunoscut că atât salarizarea judecătorilor și procurorilor, cât și regimul de pensionare nu constituie privilegii, ci reprezintă aspecte esențiale ale statutului acestora și garanții incontestabile ale principiului independenței justiției, în vederea asigurării unui act de justiție eficient și de calitate, în beneficiul cetățeanului.
În condițiile în care regimul de pensionare a judecătorilor și procurorilor a fost reformat substanțial începând cu anul 2024, repunerea în mod recurent în discuție a acestor aspecte, într-o manieră tendențioasă, este de natură să conducă la o veritabilă stigmatizare a magistraților, care, în pofida unor condiții extrem de dificile, și-au îndeplinit și continuă să-și îndeplinească misiunea constituțională cu onestitate și profesionalism”, mai transmite CSM.
CSM asigură judecătorii, procurorii și opinia publică de faptul că va continua să exercite toate atributele asociate rolului său constituțional într-un stat de drept.