"Copiii lui Ceauşescu" plătesc în continuare preţul unor politici sociale dezastruoase

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Orfani sau abandonaţi de părinţii care încercau să se adapteze politicilor sociale dezastruoase ale fostului regim, "copiii lui Ceauşescu" plătesc în continuare pentru deciziile politice luate în urmă cu mai bine de 20 de ani, scrie cotidianul britanic "The Times".

Iza are aproximativ 1,20 de metri înalţime şi o greutate care nu depăşeste 50 de kilograme. Nu poate vorbi, dar bate din palme, pentru că mâine este ziua ei de naştere. Va împlini 19 ani. Alex are 22 de ani, dar are în continuare nevoie de un biberon pentru a se hrăni. A fost neglijat întreaga lui copilărie, petrecută într-un pat de fier. Aceştia sunt câţiva dintre aşa-numiţii "copii ai lui Nicolae Ceauşescu", nedoriţi de părinţi şi născuţi pentru că fostul regim incrimina penal avortul şi interzicea contraceptivele. Astfel, multe femei aflate într-o stare de sărăcie lucie şi-au abandonat copiii în instituţiile de stat în care nu existau nici măcar urmele unei îngrijiri de bază, scriu jurnaliştii de la "The Times"

Născută când Ceauşeştii erau executaţi

Adela Răduţ trăieşte de atâţia ani de câţi este mort Nicolae Ceauşescu. S-a născut cu puţin timp înainte ca soţii Ceauşescu să întâlnească gloanţele plutonului de execuţie în ziua de Crăciun a anului 1989. Adela este infectată cu virusul HIV.

Şi-a petrecut copilăria într-un "salon ascuns" din spitalul de boli infecţioase din Târgu Mureş, un loc unde părinţii erau sfătuiţi să-şi lase copiii de care nu le păsa dacă trăiesc sau mor. "Am fost atât de izolaţi. Lumea noastră era atât de mică", povesteşte cu amărăciune fata despre anii petrecuţi în spitalul din Târgu Mureş.

Acolo l-a cunoscut pe cel ce avea să-i devină soţ în vara acestui an. Până la nunta sa, care a avut loc în iunie, tânăra a locuit în Casa Iona, proiect susţinut de fundaţia caritabilă Scottish International Relief. Casa este condusă de Ibi Ungur, o femeie care a renunţat să mai fie economist pentru a fi o mamă adoptivă pentru cei circa 24 de copii care au făcut tranziţia de la spital la ceea ce se apropie de o casă normală.


"Vreau ca fetiţa mea să fie sănătoasă", spune Adela, cu speranţa că medicamentele pe care le ia vor impliedica virusul să fie transmis copilului. "Va avea tot ceea ce îţi doreşte şi va fi iubită", a adăugat această, citată de cotidianul britanic "The Times".

Sunt aproximativ 7.000 de adolescenţi şi tineri adulţi care sunt infectaţi cu virusul HIV, virus contactat în urma transfuziilor de sânge realizate în perioada comunistă sau la începutul anilor '90. România este acum printre puţinele state care oferă tratament gratuit celor care au virusul HIV.

În afara oraşelor, străzile sunt împărţite de căruţele trase de cai cu BMW-uri luxoase. Centrele oraşelor sunt înţesate cu magazine, dovadă că România s-a bucurat de cinci ani de creştere economică rapidă înainte ca recesiunea să se instaleze la Bucureşti, încheie britanici de la "The Times"

Societate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite