Copiii din Chişinău învaţă limba română din desene animate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Marian Iliescu
FOTO Marian Iliescu

Unirea României cu Basarabia a devenit temă de campanie în cursa pentru Cotroceni, după ce ani la rând nu a reprezentat o prioritate pentru clasa politică românească. Ajută declaraţiile de campanie privind „reîntregirea ţării” sau, din contră, fac mai mult rău? La această întrebare au răspuns George Simion, preşedintele platformei unioniste Acţiunea 2012, Ana Guţu, parlamentar independent, şi Anatol Ursu.

Principalele declaraţii:

George Simion: Le-am cerut candidaţilor la Preşedinţie să nu participe la acest marş, din octombrie.

Avem unionişti la PNL, PL. Şi în partidul domnului Filat şi al domnului Lupu, aliatul domnului Ponta, există unionişti. Nu m-ar mira să găsim şi la comunişti unionişti.  

Ce ne dorim este ca o majoritate clară a cetăţenilor de peste Prut să se pronuţe în favoarea unirii. Nu avem răbdare să mai apară un partid unionist. 

Sunt mulţi copii de la Chişinău care învaţă limba română de la postul de desene animate, Minimax. 

Anatol Ursu: La Chişinău, campania electorală pentru parlamentare este antiromânească. Mişcarea unionistă din Moldova nu se asociază cu partide care au în program unirea. 

Cei care doresc unirea nu o văd ca pe un proiect realizabil. Cei care doresc unirea nu votează cu PNL de teamă să nu-şi irosească votul. Unioniştii nu au reuşit să-şi sincronizeze activităţile. Ultimele sondaje arată că 52% din moldoveni doresc unirea.

Există interes pentru presa românească în Moldova? Azi avem reviste tipărite în română care au reuşit să-şi impună brandul pe piaţă. Presa din România ar trebui să-şi facă loc pe piaţa din Moldova. Piaţa media din Moldova este saturată de publicaţiile în limba rusă. Mesajul este că presa românească trebuie să-şi facă loc în Moldova. Peste 80 % din moldoveni vorbesc limba română sau moldovenească.

Ana Guţu, parlamentar independent în Republica Moldova: Ne paşte un pericol dacă în Parlament vin partide susţinute de Rusia. 

Din păcate, electoratul din Moldova trebuie educat, pentru că există o confuzie identitară profundă. Avem o sumedenie de restanţe la capitolul securitatea spaţiului informaţional. Multe lucruri importante pentru securitatea Republicii Moldova nu au fost făcute. 

Există un oportunism politic. Unele partide au făcut din unire un fel profesie. Când au ajuns la guvernare au revenit la clientelism. 

PNL a introdus foarte greu în programul său dezideratul unirii cu România. Dar este un partid mic. 

Unioniştii se găsesc în susţinerea partidelor de centru dreapta care au şanse să intre în Parlament. 

În condiţiile războiului din Ucraina, dacă mâine e război şi nu suntem membri NATO şi vine Putin cu armata şi ne ocupă, care va fi opţiunea de proiect de dezvoltare pentru Moldova? Eu zic unirea cu România. România va fi gata să facă acest pas?

Hai să vedem de la ce pornim pe drumul unirii. Eu am toată România la mine în casă. Cum a fost posibil să nu se pună nişte transmiţătoare pentru ca toate televiziunile româneşti să fie recepţionate în Moldova? 

DOCUMENTAR Adevărul despre Unirea cu Moldova

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite