Continuarea informatizarii invatamantului va crea egalitatea de sanse pentru elevi
0Demarat in anul 2001 si aprobat de Grupul pentru promovarea Tehnologiei Informatiei, programul Sistem Educational Informatizat (SEI) - de incepere a informatizarii scolii romanesti - este implementat
Demarat in anul 2001 si aprobat de Grupul pentru promovarea Tehnologiei Informatiei, programul Sistem Educational Informatizat (SEI) - de incepere a informatizarii scolii romanesti - este implementat de un consortiu format din cei mai mari producatori de calculatoare din lume, prezenti in Romania: COMPAQ, HP si IBM (numar redus la trei in urma fuziunii globale dintre HP si COMPAQ). Acestora li s-a adaugat producatorul local de software SIVECO Romania. Acest parteneriat beneficiaza de puternic sprijin european (toate calculatoarele din proiect sunt produse in Europa), plasand Romania intr-o pozitie extrem de favorabila in comparatie cu tari din Uniunea Europeana.
Desi reprezinta doar un prim pas in informatizarea invatamantului romanesc, SEI este unul din cele mai reusite programe informatice derulate in Romania.
Valoarea programului SEI este sustinuta prin fapte si succesul de pana acum este elocvent ilustrata de cateva date referitoare la dimensiunea si complexitatea proiectului: 1.510 laboratoare informatizate; 37.150 calculatoare de ultima generatie; 1.510 servere; 1.510 retele instalate si configurate; Instalare, configurare a platformelor software, inclusiv a continutului educational; 600 licee conectate la Internet, 700.000 utilizatori; 20.000 profesori scolarizati; efort echivalent cu 40.000 zile-om (155 ani-om); instruirea a 20.000 de profesori; 530 lectii multimedia spectaculoase - disponibile gratuit pentru toti elevii din Romania (65 lectii de biologie; 96 lectii de matematica; 70 lectii de informatica; 3 lectii de istorie; 27 lectii de geografie; 48 lectii de chimie; 90 lectii de fizica; 115 ore de tehnologie); 2.500 de momente interactive individuale; 800 de simulari de fenomene studiate in scoala; 800 de simulari de procese; 30.000 de teste electronice; 16 dictionare electronice, de uz general; 3 enciclopedii multimedia; 7 tutoriale interactive de utilizare PC; Suport tehnic al Portalului Educational SEI (http://portal.edu.ro) - 38.000 de utilizatori inregistrati, 57.500 mesaje pe forum.
Inca inainte de semnarea contractului, consortiul format din IBM, HP, SIVECO Romania a demonstrat un sprijin deosebit de puternic pentru Ministerul Educatiei, exprimat in mod concret.
Oferit Ministerului Educatiei ca donatie, proiectul de admitere in licee 2001 (martie - septembrie), prima admitere computerizata la nivel national desfasurata in Romania, a reusit ceea ce multe proiecte platite, derulate de alti furnizori, nu au reusit - a fost premiat de Comisia Europeana in acelasi an 2001 cu eticheta "Best Practice" in cadrul conferintei "EGovernment - From Policy to Practice".
Sustinerea constanta de-a lungul ultimilor ani a parteneriatului cu Ministerul Educatiei de catre consortiu poate fi succint ilustrata prin cateva cifre:
- 23 laboratoare informatizate livrate gratuit (in valoare de 1.150.000 USD)
- numeroase proiecte derulate in mod gratuit si componente oferite gratuit (in valoare totala peste 1.100.000 USD), care au avut ca rezultat:. 857.279 absolventi de scoala generala inscrisi in admiterea computerizata (ADLIC) in perioada 2001-2004. centralizarea de informatii despre 175.000 de candidati la Bacalaureat 2004. tehnologizarea a 600 de centre de examinare pentru Bacalaureat 2004. transmiterea subiectelor pe Internet securizat pentru 80 de centre de examinare pentru Bacalaureat 2004. administrarea a 22.335.357 optiuni exprimate de candidatii la examenul de Bacalaureat 2004. componente oferite cu titlu gratuit (lectii, promovarea proiectului intern si international, sponsorizari pentru premierea olimpicilor, laboratoare livrate si instalate in avans fata de vreo eventuala contractare etc.).
Succesul proiectului este atestat si de numeroasele recunoasteri interne si internationale obtinute (cel mai recent fiind nominalizarea la "Premiul Oscar al Tehnologiei Informatiei" - prestigiosul IST Prize 2005). De asemenea, atat Institutul de Stiinte ale Educatiei din Romania, cat si UNESCO, in urma unor studii ale proiectului SEI, recomanda continuarea acestuia.
Proiectul SEI este considerat, la nivel european, pe baza rezultatelor obtinute, drept unul din cele mai avansate proiecte de utilizare a tehnologiei informatiei in educatie si poate constitui inceputul uneia din cele mai reusite campanii de informatizare a invatamantul de stat din lume.
Prin SEI, informatizarea scolii romanesti a depasit "faza copilariei", pasind acum in etapa adolescentei. Adept al obiectivelor europene in educatie, ministrul Miclea declara la audieri ca preocuparea pentru informatizarea invatamantului va constitui una din prioritati. Cu asemenea rezultate, ar fi chiar ilogic sa se intample altfel. In 2005 ar trebui informatizat invatamantul gimnazial, ceea ce va insemna nu doar ca fiecare scoala de tara va fi dotata cu un laborator SEI, ci si ca se va putea realiza o standardizare la nivel national atat a predarii, cat si a evaluarii. Softul educational folosit si in scoala generala din satele tarii va face posibila cresterea sanselor tuturor elevilor spre aceleasi rigori educationale, fie ca ei au parte de dascali mai putin pregatiti, necalificati sau suplinitori.