Comoară vie pe cale de dispariție, într-o pădure din România. Este una dintre cele mai rare specii de plante, protejate de lege

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A înflorit una dintre cele mai rare plante de la noi din România, laleaua pestriță. Este cunoscută în popor ca „floarea de şah” sau „bibilica” și este o specie protejată de lege.

Laleaua pestriță, o specie protejată de lege FOTO: George Nica/FB
Laleaua pestriță, o specie protejată de lege FOTO: George Nica/FB

Laleaua pestriță, „Fritillaria meleagris”, este declarată „monument al naturii” și este monitorizată și protejată de lege. 

Recent, floarea a înflorit și în pădurea din comuna Ivești, din județul Galați, iar fotograful profesionist George Nica a surprins-o în imagini superbe. „Ascunse printre frunze și iarbă, fragile și diafane, Lalelele Pestrițe mi-au ieșit în cale ca niște bijuterii rare”, a povestit acesta. 

„Terenul umed și noroiul mi-au îngreunat drumul, dar nimic nu putea sta în calea dorinței de a vedea această minune a naturii. Și da, a meritat fiecare pas! Această floare, atât de specială și greu de găsit, nu este doar o curiozitate a naturii, ci și un motiv de mândrie – pentru că ea crește și aici, pe pământul nostru, în județul Galați! Puțini știu că aceste flori delicate, pe care mulți le caută în alte colțuri ale țării, își găsesc adăpost în pădurile de la Ivești. O comoară vie, un dar al naturii pe care merită să-l prețuim!”, a scris George Nica, pe FB.

Laleaua petriţă are mai multe denumiri. Petalele florii ei sunt de culoare violacee cu pete albe, de acea a fost numită popular „floarea de şah” sau „bibilica”, asemănând-o cu pasărea cu penaj la fel de pestriţ, negru cu puncte albe. De asemenea, se spune că laleaua pestriță este simbol al dragostei şi prieteniei. 

Laleaua pestriță este o plantă nativă Europei și vestului Asiei, dar în multe locuri, inclusiv în România este specie amenințată cu dispariția în sălbăticie. Înflorește o singură dat pe an, în perioada martie-aprilie, doar pentru puțin timp.

Denumirea ei științifică provine din latinescul „fritillus” însemnând „cutie cu zaruri”, cel mai probabil din cauza aspectului ei cadrilat, precum o tablă de șah.

Planta poate crește de la 15 până la 40 de centimetri în înălțime. Mai trebuie știut că bulbul plantei, care nu depășește doi centimetri, conține alcaloizi otrăvitori.

Potrivit reprezentanților Romsilva, Laleaua pestriţă creşte la noi spontan în locuri umede, în apropierea pădurilor sau chiar în interiorul pădurilor, în mai multe localităţi: Cheile Turzii, Zau de Câmpie (Mureş), Galați, Şesul Orheiului (Bistriţa), lunca Oltului, în pădurea Comana (Ilfov), pădurea Zamostea Luncă (Direcţia Silvică Suceava) etc.

  Deoarece este protejată de lege, amenda pentru ruperea plantelor ocrotite de lege este cuprinsă între 3.000 și 7.500 de lei

Societate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite