Colecția de bijuterii care a învins timpul. Colierul presărat cu diamante al domniței Sybille Youell
0Bijuterii purtate de femei în lupta pentru emancipare și cromolitografii ce au făcut parte din colecția familiei Ceaușescu au fost reunite într-o interesantă colecție care a trecut testul timpului și îi transpune acum pe admiratori în atmosfera Galațiului de altădată.
Cu ocazia aniversării a 15 ani de când a intrat pe piața gălățeană, o bijuterie din Galați și-a dorit să readucă în prim-plan orașul de odinioară, când acesta era considerat un Anvers al Orientului, prin prezentarea unei colecții impresionante de bijuterii și obiecte specifice acelor timpuri.
„Magazinele noastre au devenit mai mult decât un loc unde se găsesc bijuterii. Sunt locul în care clienții noștri imortalizeză amintiri prin piesele alese cu diverse ocazii, ce vor deveni moșteniri de familie, vor spune o poveste, vor purta prin timp amintiri dragi, dar și locul unde vor face cea mai bună alegere beneficiind de toată cunoașterea și priceperea noastră“, a declarat pentru „Weekend Adevărul“ Mădălina Enache, directorul de vânzări al bijuteriei.
Printre exponatele care poartă privitorii prin istorie se numără un set de argintărie de deșert, cu motive Art Nouveau, care se comercializa în magazinul de bijuterii al lui Moritz Helder, un reputat ceasornicar și bijutier, unul dintre furnizorii Casei Regale.
Helder deținea o clădire impresionantă în care își desfășura activitatea, iar colecția personală de obiecte a acestuia era demnă de un muzeu, aspect scos în evidență și de presa de la acea vreme.
Pentru magazinul lui Moritz Helder produceau ceasuri branduri celebre, precum Philippe Patek sau Longines, dovadă fiind și un ceas de buzunar cu gravură edificatoare care face parte din colecția amintită.
Bijuteriile domniței Youell, prietena Reginei Maria
La Galați a locuit una dintre cele mai frumoase domnițe ale acelor timpuri, Sybille Youell. Potrivit scrierilor vremii, tânăra era una dintre cele mai admirate personaje feminine ale epocii. Când Sybille trecea pe strada Domnească din Galați, trecătorii se opreau pentru a-i admira frumuseţea fascinantă.
„Gazetele din acea perioadă o descriu ca pe o zână din poveşti, cu chipul luminos şi zâmbitor, cu părul ca razele de soare şi ochii căprui“, spune Marius Mitrof, consilier la Direcţia Judeţeană de Cultură din Galați.
Sybille Youell s-a căsătorit cu reputatul bancher gălățean Jean Chrissoveloni, cunoscut pentru înființarea Băncii Chrissoveloni din București, instituție de notorietate internațională în acele timpuri, astăzi în patrimoniul Băncii Naționale a României.
Sybille era una dintre cele mai dragi prietene din anturajul Reginei Maria, aceasta alegând să petreacă mult timp în palatul familiei Chrissoveloni din localitatea gălățeană Ghidigeni. Influența familiei Chrissoveloni în domeniul bijuteriilor este foarte interesantă și și-a pus amprenta în moda vremii.
În societatea de atunci, Sybille dădea tonul modei, căci, după cum afirma Regina Maria: „Nimeni nu-şi purta găteala în chip mai desăvârşit decât ea; avea o înfăţişare triumfătoare care te înviora“.
O dovadă în acest sens sunt bijuteriile-unicat pe care le purta atunci Sybille Youell: colierul de tip choker presărat cu diamante, inelul solitaire din aur de 18 carate cu diamant în montură supraînaltă, șlefuit manual prin fațetare old mine cut, șiragul de perle cu închidere din aur în formă de fundiță cu safire rotunde sau inelul-verighetă cu diamante.
Acestea erau piese des întâlnite în ținutele lor și au putut fi admirate recent în vitrinele Maia Bijou, introducând privitorii în farmecul epocii de atunci.
Colierul-simbol al sufragetelor
Printre comorile prezentate în expoziția „Bijuterii prin timp“ s-a numărat și colierul „Mișcării Sufragetelor“, o mișcare feminină din Anglia de la începutul secolului al XX-lea ce lupta pentru emanciparea femeilor, principalul său scop fiind acela de a obține dreptul la vot pentru reprezentantele sexului frumos.
„Bijuteriile erau folosite pentru a arăta apartenența la această mișcare sau pur și simplu pentru a arăta susținerea în acest sens, iar culorile reprezentative sunt verde, mov și alb“, dezvăluie Mădălina Enache.
Colierul de tip princess cu granate hessonite, dar și inelul cu piatră carneol în tăietură caboson și linii de email albastru cu influențe medievale au fost printre piesele cele mai admirate din perioada Art Noveau.
Bijuteriile specifice secolului al XIX-lea au fost și ele admirate în cadrul unei colecții impresionante de piese din acele vremuri. Dintre acestea, amintim șiragul din sfere de fildeș și nefrit cu închidere tubulară, foarte îndrăgit de doamnele din România de la acea vreme.
S-a păstrat din epocă și un inel din aur cu smaralde și diamante montate în casete din argint, închise în spate pentru a străluci mai puternic, o broșă din aur cu motive din natură, garnisită cu chipsuri din diamante ce se purta în mijlocul pieptului, pe rochie, și un inel lucrat în aur de 22 de carate cu diamante rose cut cu modele gravate pe laterale.
Acestora li se adaugă medalionul oval care imită broderia, lucrat manual din două metale. Baza bijuteriei este din aur, iar partea superioară din argint, în care erau montate diamante rose cut, această montură fiind preferată datorită efectului obținut în lumina lumânărilor la petrecerile de la sfârșitul secolului al XVIII-lea și începutul secolului al XIX-lea.
Strălucirea trecutului
Bijuteriile din secolul trecut nu aveau doar rolul de a înfrumuseța, ci erau versatile și practice, fiind formate din mai multe componente detașabile, cum este acul cu potcoavă decorat cu perluțe și onix și cele două pinuri decorate cu sfere din turcoise ce putea fi purtat pe gulere, pălării, eșarfe sau cravate impreună sau separat.
Bijuteriile produse în atelierele românești specifice anilor 1930-1940 au fost și ele prezente în cadrul expoziției. Piesele sunt o mărturie a istoriei noastre, a preferințelor din acele vremuri. Sunt piese masive, rezistente, cu modele simple sau perforate, cu diamante montate în argint sau aur alb pentru a obține o strălucire frumoasă.
GALERIE FOTO MAIA BIJOU
Albumul „Portul săsesc din România“ cuprinde 13 cromolitografii în care este prezentată bogăția portului tradițional și măiestria maeștrilor bijutieri români ce realizau adevărate opere în aur ornate cu pietre prețioase colorate. Acest album a făcut parte din colecția familiei Ceaușescu.
„Cu ajutorul acestei minunate colecții, Maia Bijou ne-a purtat în timp, când bijuteriile au devenit expresii ale eleganței și stilului, fiind purtate cu mândrie de elitele societăţii, iar istoria Galațiului a rămas în memoria colectivă prin personalități ca Moritz Helder și familia Chrissoveloni, ce au făcut lucruri remarcabile pentru comunitate“, încheie Mădălina Enache.