Cod roşu de caniculă în 12 judeţe în următoarele două zile. Temperaturi maxime de 42 de grade. 40 de persoane au leşinat în Capitală din cauza căldurii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Valul de căldură se va intensifica joi, astfel că mercurul din termometru va urca la 40 de grade Celsius. De vineri, meteorologii au emis Cod roşu de caniculă pentru vestul ţării. Şi în alte state europene a fost emis Cod roşu de caniculă.

UPDATE Serviciul de Ambulanţă Bucureşti - Ilfov a înregistrat, în primele opt ore ale zilei de joi, până la ora 16.30, un număr de 329 de solicitări pentru cazuri de urgenţă de cod roşu şi galben, dintre care peste 40 pentru persoane leşinate, cu şi fără pierderea conştienţei, în locuri publice, a declarat pentru News.ro managerul instituţiei, dr Alis Grasu. Potrivit Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, la nivel naţional, în ultimele 24 de ore au fost înregistrate 61 de persoane care au leşinat din cauza caniculei.


UPDATE Inspecţia Muncii, prin intermediul inspectoratelor teritoriale de muncă, va continua controalele privind respectarea măsurilor ce se aplică în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecţia persoanelor încadrate în muncă, se arată într-un comunicat de presă al instituţiei remis, joi, citat de  Agerpres.

UPDATE 15.00 Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a anunţat joi că, din cauza caniculei, va impune restricţii de circulaţie în 4 şi 5 august, în intervalul orar 12:00 – 20:00, pentru camioanele de peste 7,5 tone, pe drumurile naţionale şi autostrăzile care tranzitează teritoriul României.

Vremea caniculară pune stăpânire pe Europa: Cod roşu în nouă ţări

UPDATE 12.00 Codul roşu de caniculă este valabil vineri, 4 august şi sâmbătă, 5 august, în zonele de câmpie şi de podiş ale judeţelor: Satu Mare, Bihor, Arad, Timiş, Caraş-Severin, Sălaj, Cluj, Mureş, Alba, Hunedoara, Mehedinţi şi Dolj, unde se vor înregistra temperaturi maxime extreme, comparabile cu recordurile absolute ale perioadei şi care se vor situa între 39 şi 42 de grade.

În Moldova, Dobrogea, Muntenia şi local în Maramureş, Transilvania şi Oltenia, unde este în continuare în vigoare avertizarea cod portocaliu de caniculă, temperaturile maxime se vor situa, în general, între 36 şi 39 de grade, valori cu mult mai ridicate decât mediile climatologice specifice perioadei.

Treptat, valul de căldură se va restrânge către regiunile sudice şi va persista până spre mijlocul săptămânii viitoare. 

Disconfortul termic va deveni deosebit de accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pe arii extinse pragul critic de 80 de unităţi şi se va situa frecvent, în zonele joase de relief, între 82 şi 84 de unităţi. Temperaturile minime vor fi cuprinse, în general, între 22 şi 25 de grade.

„Riscurile sunt foarte mari pentru copiii mici, pentru că ei riscă să se deshidrateze. Recomandăm evitarea expunerii la soare între orele 10.00 - 18.00, să evite să se expună la căldură. Atenţie la bătrânii singuri, care trebuie verificaţi de autorităţile locale. De asemenea, există riscul creşterii incendiilor de vegetaţie uscată. A repornit unul din focarele de incendiu din judeţul Mehedinţi, ne aşteptăm să mai apară astfel de situaţii”, a explicat doctorul Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, la Digi 24.

UPDATE 10.30 Primăria Capitalei a instalat 20 de containere şi corturi anticaniculă în cele mai aglomerate zone din Bucureşti, iar operatorii de salubritate din toate sectoarele sunt obligaţi să intensifice programele de stropit şi să evacueze mai des deşeurile menajere acolo unde este necesar, în condiţiile avertizărilor meteorologice de caniculă.

Astfel, în cadrul campaniei anticaniculă, Primăria Municipiului Bucureşti a achiziţionat zece containere care au fost montate în Piaţa Romană  - rond ASE, Piaţa Universităţii - la Spitalul Colţea, Piaţa Moghioroş, Şoseaua Ştefan cel Mare la intersecţia cu strada Barbu Văcărescu, Piaţa Iancului, Piaţa Muncii, Piaţa Crângaşi, Gara de Nord, Piaţa Roma - strada Gabroveni şi strada 11 Iunie - colţ cu Bd..Regina Maria.

Potrivit unui comunicat de presă al Primăriei Municipiului Bucureşti, containere anticaniculă, care reprezintă o premieră în Capitală, sunt dotate cu canapea medicală, scaune, dozator de apa, trusă medicală de prim-ajutor, tensiometru, stetoscop, consumabile necesare funcţionării corecte (dezinfectanţi, mănuşi de unică folosinţă, cearceafuri de unică folosinţă etc) şi aparat de aer condiţionat.

UPDATE 9.30 Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a anunţat joi că, din cauza caniculei, va impune restricţii de circulaţie în 3 august, în intervalul orar 12:00 – 20:00, pentru camioanele de peste 7,5 tone, pe drumurile naţionale şi autostrăzile care tranzitează 15 judeţe din vestul ţării.

„Astăzi, 3 august, în intervalul orar 12:00 – 20:00, pe drumurile naţionale şi autostrăzile care tranzitează 15 de judeţe din vestul ţării vor fi instituite restricţii de circulaţie pentru autovehiculele cu o masă autorizată mai mare de 7,5 tone”, se arată în comunicat.

Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) avertizează că în perioada caniculei cei mai vulnerabili sunt copiii şi atrage atenţia că aceştia nu trebuie lăsaţi singuri în maşini, pentru că în soare maşinile se încing foarte repede şi se pot produce tragedii.

„Canicula a revenit în România şi poate aduce cu ea mari probleme dacă nu suntem atenţi. Cei mai vulnerabili sunt copiii, de aceea iată câteva sfaturi pentru această vreme cu temperaturi ridicate. Niciodată nu lăsaţi copiii singuri în maşină. În timpul caniculei, temperatura în maşină poate fi mortală”, a anunţat Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă. 

Medicii avertizează că, dacă temperatura exterioară este de 26 de grade Celsius, în maşină după 20 de minute pot fi 43 de grade, după 40 de minute — 48 de grade, iar după 60 de minute temperatura din maşină poate ajunge la 51 de grade.

Este cod roşu de caniculă, astăzi, în nouă state europene. Sunt aşteptate temperaturi între 30 şi 40 de grade Celsius, din Elveţia în Ungaria şi din sudul Poloniei până în Sicilia. Cea mai gravă situaţie pare a fi în Balcanii de Vest: Serbia şi Croaţia sunt integral sub avertizare cod roşu toată ziua. Canicula este cauzată de un front cald venit din Africa, care s-a abătut de câteva zile peste sudul şi centrul Europei.

De ce se schimbă vremea atât de brusc

Specialiştii spun că schimbările climatice sunt de vină pentru fenomenele meteo extreme.

”Schimbările bruşte de vreme sunt legate de circulaţia atmosferică care, faţă de anii trecuţi, este mai activă. În luna iulie am avut altenanţe. La contactul dintre două mase de aer cu caracteristici diferite se produc fenomene meteo severe, precum averse cu caracter torenţial, descărcări electrice, vijelie, grindină. Aceste fenomene sunt mai frecvente şi mai intense în ultimii ani şi sunt cauzate de schimbările climatice. Studiile au relevat că, din cauza încălzirii globale, sunt mult mai frecvente fenomele severe – de la secetă, la precipitaţii masive”, a explicat meteorologul Meda Andrei.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite