Ciolacu: Nu vor apărea impozite noi. Trebuie să fii nebun la cap în timp de criză să vii cu impozite mai mari sau noi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
foto facebook
foto facebook

Marcel Ciolacu a declarat că nu vor apărea impozite noi. El susţine că trebuie să fii "nebun la cap în timp de criză să vii cu impozite mai mari" şi că este nevoie de un echilibru între impozitarea muncii şi impozitarea capitalului.

"Eu cred că românii nu trebuie minţiţi, românii trebuie să ştie de aceste dezbateri, avem o coaliţie dintr-un partid de stânga şi un partid de dreapta. Este un moment în care atât specialiştii Partidului Social Democrat, cât şi cei ai Partidului Naţional Liberal să stea la masă şi să găsim soluţiile cele mai bune de a optimiza şi de a regla zona fiscală. (...) Eu sunt unul din cei care susţin impozitarea progresivă. Mai sunt foarte puţine state care au acea cotă unică. Din punctul meu de vedere, fără să jignesc pe nimeni, dacă vreau să folosesc un slogan electoral vorbesc de cota unică. Ea nu mai există în România. Eu îmi doresc o discuţie cu specialiştii, cu cifrele în faţă, şi să luăm deciziile cele mai bune pentru români atât pe termen scurt, cât şi pe termen mediu”, a declarat, joi seară, la România Tv.

Liderul PSD a mai adăugat că în actualul context economic regional, dacă nu suntem atenţi vom putea asista şi la o criză socială.

"Care e filosofia? Ce vrem? Găsim echilibrul dintre impozitarea muncii, unde în România este impozitare consistentă în zona de muncă, cam mare, şi continuăm să punem povara pe veniturile mici şi mijlocii fără nicio perspectivă sau creăm un echilibru între impozitarea muncii şi impozitarea capitalului. În acest moment, există o discrepanţă majoră în societatea românească. Nu e un discurs politic, haideţi, ca să fie şi mai simplu: dom'le, cotă unică e în Rusia. Vrem o ţară ca afară cu un sistem fiscal ca în Rusia, sau vrem o ţară ca afară cu un sistem fiscal european, cum au toate ţările din Europa şi de peste ocean? E momentul când trebuie să lăsăm ipocrizia deoparte, să lăsăm un slogan electoral deoparte şi să vedem realităţile”, a spus Marcel Ciolacu.

Legat de impozitarea progresivă, Marcel Ciolacu consideră că aceasta ar rezolva problema pensiilor speciale. 

"În funcţie de venituri, nu de impozitarea muncii. Modelul polonez. (...) E prea mare impozitarea pe muncă, omorâm oamenii cu venituri mici. Statul nu-şi mai permite să intervină, mai mult decât intervine acum, când are venituri din PIB de 27%, cele mai mici din Europa, şi cheltuieli de 40. Polonia are venituri din PIB de 37% şi cheltuieli de aproape 40%. Avem în continuare, e adevărat, pe un trend descendent, evaziunea fiscală estimată la aproape 10% din PIB, ceea ce înseamnă vreo 26 de miliarde. Trebuie să modifici sistemul, trebuie să vii cu o reformă a ANAF-ului, fiindcă de 30 de ani, de câte ori vin FMI şi Banca Mondială le explicăm: dom'le, vom face o colectare mai bună. De data aceasta, ţinând cont prin ce crize trece şi România, şi întreaga Europă, şi întreaga lume până la urmă, trebuie să venim cu o reformă”, a afirmat Ciolacu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite