Cine au fost surorile omorâte cu pietre pe care Biserica Ortodoxă le pomenește ca mucenițe pe 11 octombrie

0
Publicat:

Biserica Ortodoxă îi pomenește miercuri, 11 octombrie, pe Sfântul Apostol Filip, pe Cuviosul Teofan Mărturisitorul și pe Sfintele Mucenițe Zenaida și Filonila, omorâte cu pietre.

Sfintele Mucenițe Zenaida și Filonila. FOTO Facebook Episcopia Ortodoxă Română a Italiei
Sfintele Mucenițe Zenaida și Filonila. FOTO Facebook Episcopia Ortodoxă Română a Italiei

Surorile Zenaida și Filonila, din Tarsul Ciliciei, rude ale Apostolului Pavel, au renunțat la  averea lor pentru a împlini lucrul apostolesc.

„Lăsându-și câștigurile lor și lepădându-se de cele lumești, au mers la cetatea Dimitriadului și își petreceau viața lor într-o peșteră, tămăduind cu puterea lui Hristos, pre care îl propovăduiau, toate boalele oamenilor cari mergeau la dânsele, încât pre mulți i-au adus la sfânta credință. Deci pornindu-se spre mânie necurații închinători de idoli, au năvălit noaptea la ele și le-au ucis cu pietre, și astfel au adormit cu fericitul somn”, explică cercetătorul etnografic Sorin Mazilescu, citând din „Viețile sfinților”.

Icoană cu Sfânta muceniță Zenaida  FOTO Facebook Atelier iconografic
Icoană cu Sfânta muceniță Zenaida FOTO Facebook Atelier iconografic

Calendarul creștin ortodox  îi amintește miercuri și pe Sfântul Apostol Filip și Cuviosul Teofan Mărturisitorul.

Sfântul Apostol Filip s-a îngrijit de săraci și de văduve

Sfântul Apostol Filip era de neam din Kesaria Palestinei și, căsătorindu-se, a dobândit patru fiice proorocițe. Fiind ales diacon de către sfinții apostoli, a fost hirotonisit împreună cu sfântul întâiul mucenic și arhidiacon Ștefan, și slujea sfinților (creștinilor) cu toată osârdia, îngrijindu-se de săraci și de văduve, la împărțirea hranei, în obștea creștinilor de la Ierusalim (Viețile sfinților).

 În tradiția românescă, Sfântul Apostol Filip este considerat păzitor de fiare, după cum consemnau folcloriștii Ion Mușlea și Ovidiu Bârlea.

Cine a fost Cuviosul Teofan Mărturisitorul

 Cuviosul Theofan s-a născut din părinți drept-credincioși, care viețuiau în Palestina „și se întreceau la iubirea de streini, având frate pe Theodor, care mai pe urmă a fost însemnat în pătimirea pentru sfintele icoane”.

„Deci, prin sârguința născătorilor, Theofan împreună cu fratele său Theodor s-au deprins la toată înțelepciunea cărții și s-au făcut iscusiți filosofi; și cunoscând nestatornicia și deșertăciunea lumii aceștia, au lăsat toate și, mergând la lavra sfântului Sava, au luat viața monahicească, întru care petrecând în post, în rugăciuni și întru toate faptele bune”, se arată în „Viețile sfinților”.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite