Cele mai vechi desene din lume, într-o peşteră din Bihor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rinocerul din Peştera Coliboaia a fost pictat acum peste 30.000 de ani
Rinocerul din Peştera Coliboaia a fost pictat acum peste 30.000 de ani

Picturile din Peştera Coliboaia sunt, alături de cele din Peştera Chauvet (Franţa), primele manifestări artistice ale omului. Testele făcute de specialişti în peştera din Bihor confirmă faptul că desenele rupestre sunt vechi de peste 30.000 de ani.

Desenele din peşteră au fost descoperite în septembrie 2009, de către speologul Tudor Rus, membru al clubului speologic Speodava Ştei. Specialiştii francezi Jean Clottes şi Bernard Gély au venit să expertizeze descoperirile, iar probele trimise la două laboratoare au arătat că desenele sunt din urmă cu 32.000-35.000 de ani.

Mai citeşte:

Soldaţii lui Ştefan cel Mare, descoperiţi de arheologi în Cetatea Sucevei

Au fost descoperite cele mai vechi unelte preistorice

„Coliboaia este o peşteră foarte dificilă ca acces, dar cu multe picturi care, din păcate, au fost distruse de-a lungul vremii de ape. Am descoperit o pictură, un bizon în arta preistorică, în care conturul natural l-a ajutat pe artist, lucru care ne demonstrează că este o peşteră foarte veche. Coarnele sunt în perspectivă frontală, iar corpul, în proliză, acest caracter fiind unul arhaic, foarte vechi", a precizat dr Jean Clottes.

Peştera rămâne închisă

Expertizele efectuate asupra desenelor din peştera bihoreană Coliboaia au confirmat că aceasta adăposteşte unele dintre cele mai vechi manifestări artistice din istoria omului.  Potrivit rezultatelor probelor testate cu Carbon 14, desenele din peştera de la Coliboaia, alături de cele din Peştera Chauvet din Franţa sunt cele mai vechi din lume. „Este o descoperire unică în Europa Centrală şi de Est, dar şi în lume. Desenele descoperite sunt foarte vechi, din urmă cu 32.000-36.000 de ani. Peştera Coliboaia este plasată prin aceste descoperiri alături de culturile paleolitice occidentale din Europa", a declarat Viorel Lascu, preşedintele Federaţiei Române de Speologie. În prezent, peştera este închisă şi nici nu va fi deschisă publicului, tocmai pentru a păstra şi a o conserva cât mai bine descoperirile. Totuşi, imaginile vor putea fi văzute la Muzeul Ţării Crişului, unde va exista o expoziţie dedicată.  

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite