Cele mai ciudate case din România. De la construcţiile inspirate de spiriduşi şi de hobbiţi până la OZN-uri cocoţate pe dealuri - beneficiile unor case-unicat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Case ciudate din România - Popasul Verde din Sângeorz-Băi, una dintre construcţiile inedite ale României FOTO: Arhivă personală
Case ciudate din România - Popasul Verde din Sângeorz-Băi, una dintre construcţiile inedite ale României FOTO: Arhivă personală

Cele mai ciudate case din România. Mulţi români dau frâu liber imaginaţiei atunci când proiectează şi construiesc casa de locuit mult visată. „Rezultatele” sunt de multe ori pitoreşti, greu de încadrat, din punct de vedere arhitectural, la „bine” sau „rău”.

Experţii în construcţii sau arhitecţii spun că e dificil, de multe ori, de tras linie între „frumos" şi „urât" în ceea ce priveşte casele de locuit. Dincolo de principiile care ţin de arhitectură şi care nu pot fi încălcate la proiectarea unei case, intervine şi subiectivismul celui care o plăteşte.

„Termenul corect de folosit este «kitsch», cu referire la o construcţie care încalcă regulile proporţionalităţii. Cu toate acestea, nu putem spune despre ea c-ar fi neapărat urâtă", este de părere Tudor Stoica, agent imobiliar cu experienţă din Iaşi.

Corespondenţii din reţeaua „Adevărul" au adunat câteva dintre cele mai ciudate case din România, rămânându-le cititorilor să decidă în privinţa lor. 

Cele mai ciudate case din România. TIMIŞ. Căsuţă bănăţeană decupată din poveştile cu hobbiţi, la Sasca Română

În zona Cheilor Nerei, la Sasca Română (130 de kilometri de Timişoara şi 81 de kilometric de Reşiţa), se află una dintre cele mai ciudate case din România. Ea aparţine Ileanei Mavrodin, o arhitectă care a trăit în Canada, dar care s-a decis să revină în România.

image

Ea a costruit o căsuţă din lut, aidoma celor din filemele cu hobbiţi. Totul a început în vara anului 2004, imediat după ce şi-a luat terenul, Ileana Mavrodin s-a apucat de căsuţa de lut.
 

Investiţia a costat maximum 2.000 de euro, cu tot cu preţul terenului. „Căsuţa poate să coste foarte puţin dacă pui tu efortul pentru că foloseşti materiale locale şi de multe ori refolosibile. Paiele sunt pe gratis de multe ori ţăranii se bucură să ţi le dea”, a explicat proprietara.

Cele mai ciudate case din România. HUNEDOARA. Vila - castel inspirată din istoria dacilor, ridicată în apropierea Sarmizegetusei

Una dintre cele mai ciudate case din România se află în judeţul Hunedoara, înfăţişându-se turiştilor care se îndreaptă spre Sarmizegetusa Regia, la marginea satului Costeşti. Casa ridicată pe coama unui deal şi înconjurată de pădure seamănă cu un castel arhaic, probabil inspirat după construcţiile dacilor.


Locuinţa a fost construită pe coama unui deal, în pădure, la aproximativ 100 de metri de drum. Un lung şir de trepte din piatră a fost realizat până la intrarea în “castelul”, care este făcută printr-o dublă din lemn cu încuietori ce imită modelele din  vremurile antice.

Cele mai ciudate case din Romania
Cele mai ciudate case din Romania

Cele mai ciudate case din România. ORADEA. OZN-ul dintre dealurile Bihorului. Locuinţa care arată ca o jumătate de sferă şi este foarte rezistentă

Între dealurile satului bihorean Şinteu a fost ridicată una dintre cele mai ciudate case din România. Privită din depărtare, seamănă foarte bine cu un OZN.

Locuinţa nu are stâlpi de susţinere, şi arată ca o jumătate de sferă şi este foarte rezistentă. Mihai Vasile, proprietarul locuinţei susţine că a cheltuit sumă foarte mică pentru amenajarea acesteia, dar lucrările au durat destul de mult.

În urmă cu câţiva ani, în timp ce era în Spania, Mihai a văzut o locuinţă asemănătoare şi a hotărât să-şi construiască una identică în Bihor. Au trecut ani buni până când visul a fost pus în practică şi asta pentru că, potrivit lui Mihai, cel mai greu a fost să pună la punct proiectul casei.

cele mai ciudate case din romania
cele mai ciudate case din romania

Cele mai ciudate case din România. ALBA IULIA. Domul geodezic în care locuieşte tatăl compozitorului Marius Moga 

Marius Moga senior, tatăl cunoscutului compozitor Marius Moga, şi-a construit la Alba Iulia una dintre cele mai ciudate case din România. Construcţia are un acoperiş sfeeric şi seamănă cu un igloo în care trăiesc eschimoşii. În realitate este vorba despre un dom geodezic.

„Este o structură geodezică! Pe baza acestei structuri sunt acoperite majoritatea stadioanelor lumii şi pe baza căreia mi-am facut o casă de locuit. Aerul se plimbă liber, fără stagnări şi oprelişti, ceea ce o face foarte eficientă energetic. Este de 80 de ori mai eficientă decât o casă normală la aceeaşi suprafaţă utilă şi de 50 de ori mai eficientă energetic decât o casă de lemn la aceeaşi suprafaţă”, susţine Marius Moga Sr.

cele mai ciudate case din romania
cele mai ciudate case din romania

Cele mai ciudate case din România. ZALĂU „Castelul Ciorii”, casa izolată de lume a arhitectului Károly Kós

Timişorean la origine, Károly Kós a fost un arhitect germano-maghiar, scriitor, grafician, etnograf şi politician exponent al transilvanismului din Austro-Ungaria şi România. La începul Primului Razboi Mondial s-a mutat la Stana, comuna Almaşu (judeţul Sălaj), unde şi-a construit o casă numită Varjúvár (Castelul Ciorii), într-un stil unic.

Clădirea care face parte din cele mai ciudate case din România are aspectul unui castel, clădit din piatră, într-un loc izolat, la care nu se poate ajunge cu maşina. Ea a servit şi ca atelier de lucru pentru Kós, de al cărui nume se leagă clădiri istorice impozante, cum ar fi Parohia Reformată Óbuda din Budapesta, biserica romano-catolică din Jászberény, pavilioanele Grădinii Zoologice din Budapesta, biserica reformată din Cluj-Napoca (Biserica cu Cocoş) şi multe altele. De numele lui se leagă şi restaurarea în anii 1940 a casei natale a lui Matia Corvin din Cluj.

cele mai ciudate case din romania
cele mai ciudate case din romania

Cele mai ciudate case din România. CLUJ. „Căsuţa” de la ultimul etaj al unui bloc

În 2013, imaginile cu vila de lux construită de un chinez pe un bloc de 26 de etaje din Beijing au făcut înconjurul lumii. Iniţiativa chinezului i-a inspirat şi pe clujenii din conducerea căminului social „Sfântul Kamil”, pe o strada Mircea Eliade, din cartierul Zorilor. Văzută de sus, este una dintre cele mai ciudate case din România: clădirea a fost ridicată la ultimul nivel al unui bloc de trei niveluri, care va deservi căminul de bătrâni. Tokay Rozalia Anna, fondatoarea căminului social Sfântul Kamil şi cea care administrează şi noua clădire, susţine că în casa de pe bloc nu va locui nimeni.

Cele mai ciudate case din România. BAIA MARE. Casa fără nicio linie curbă din Borşa, premiată la nivel naţional

Acele case viu colorate care au distrus casa tradiţională din lemn, construcţii care au devenit o modă în Maramureşul Istoric, cu precădere în zona Borşa şi Vişeu de Sus. Aici deja găsim la fiecare casă aproape tot felul de kitsch-uri aduse de peste hotare şi aruncate în faţa casei, ca şi un semn de belşug. Este aceeaşi modă, dar la scară mai mică poate, ca şi în Ţara Oaşului.

Şi totuşi există şi "ciudăţenii" din Maramureş care au fost premiate la nivel naţional. Este şi cazul Casei Dincă, fiind cel mai apreciat proiect de casă la Bienala de Arhitectură Bucureşti 2010.

BISTRIŢA. Casa ecologică, inspirată din poveştile cu spiriduşi

Pe un deal din Sângeorz-Băi se ridică măreaţă una dintre cele mai ciudate case din România. Este construită din baloţi de paie şi cob, cu acoperiş verde. Este practic visul lui Paul Axinte, un sângeorzan stabilit în Belgia, transformat în realitate.

Casa care are până şi un şemineu cu cuptor de pâine personalizat, este realizată din baloţi de paie şi cob, un amestec de lut, paie, nisip şi apă. Totul a fost făcut manual, folosindu-se doar materiale ecologice. Clădirea este compusă din două dormitoare şi o baie la parter şi un living şi bucătărie la mansardă.

„De mult voiam să fac o casă de vacanţă în zona aceasta. Ne-am gândit la o casă pe structură de lemn, dar era mult prea banală. Am început cu un pic de risc, mult experimental”, declara pentru Adevărul în 2013, inginerul Paul Axinte.

Cele mai ciudate case din România. BRAŞOV. Un preot din Făgăraş se laudă că ridică o catedrală uriaşă, poleită cu aur, care eclipsează până şi celebra cetate din oraş

Catedrala Ioan Botezătorul are dimensiuni impresionante şi cupolele poleite cu aur. Are nu mai puţin de 50 de metri înălţime, 30,5 metri lăţime şi 33 de metri lungime.

Preotul misionar Ioan Ciocan, după cum apare titulatura sa pe site-ul Protopopiatului Făgăraş spune că unele dintre dimensiunile catedralei sunt inspirate din viaţa lui Isus. Lăţimea de 30,5 de metri ar simboliza ”vârsta la care Mântuitorul şi-a început lucrarea“, iar lungimea de 33 de metri reprezintă ”vârsta la care Isus şi-a terminat lucrarea“.

cele mai ciudate case din romania
cele mai ciudate case din romania

Cele mai ciudate case din România. IAŞI. Vila cu parter pe două etaje, geamuri în mijloc, piscină şi 27 de dormitoare

La sfârşitul anilor '90, pe şoseaua Bucium, acum o zonă rezidenţială extinsă, se ridică o construcţie de dimensiuni uriaşe. Teoretic, este o vilă cu parter, trei etaje şi mansardă. În realitate, construcţia care s-a dorit casă are toate caracteristicile unui bloc urât.

Proprietarul uneia dintre cele mai ciudate case din România a dat indicaţie să se construiască şi un balcon, de jur-împrejurul casei, între etajele 1 şi 2, ceea ce a dat senzaţia că parterul se termină la etajul 1. Apoi, pe faţada principală, dinspre stradă, geamurile au fost proiectate înspre mijlocul clădirii, spre spaţiul destinat introducerii unui lift, sporind senzaţia de urâţenie.

vila haraga

Cele mai ciudate case din România. CĂLĂRAŞI. Casa superbă de pe malul Borcei în care s-a filmat „Căsătorie cu repetiţie” a căzut sub buldozerele comuniste

Una din casele vechi din Călăraşi, cu o arhitectură deosebită, construită ca un fel de fortăreaţă a devenit celebră în România, după ce aici au fost filmate câteva scene din memorabilul film de comedie „Căsătorie cu repetiţie”.

Locuinţa, situată chiar pe malul Borcei, într-o zonă splendidă, aparţinea unei familii înstărite şi a devenit locul perfect pentru filmarea câtorva cadre din filmul “Căsătorie cu repetiţie” , o continuare a seriei “Buletin de Bucureşti”. Din păcate,  superba casă mai poate fi văzută astăzi doar în film pentru că în realitate nu mai există.  A căzut sub buldozerele comuniste, la scurt timp după filmări.

Cele mai ciudate case din România. CONSTANŢA. Ce caută leii pe o casă din centrul istoric al Constanţei

Casa cu lei din Constanţa nu are nevoie de nicio prezentare: este una dintre cele mai ciudate case din România. Toţii constănţenii, dar şi o bună parte din turiştii, care nu stau doar în Mamaia atunci când vin la malul mării, au auzit de ea. Legendele legate de această casă ciudată din Constanţa se pierd la sfârşitul anilor 1800.

Casa cu lei a apărut ca o simplă locuinţă în zona peninsulară a constanţei. Arhitectul Ioan Berinder a început lucrările în anul 1898 şi le-a terminat patru ani mai târziu. Leii de pe acoperiş sunt un fel de marcă a lui Berindei, spune povestea expusă pe blogul "Constanta Imagini Vechi", cu toate că această clădire nu figurează în lista de la Institutul Cultural Român.

Cele mai ciudate case din România. PITEŞTI. „Fortăreţele“ Panţurescu şi Mărtoiu - două dintre casele cu arhitectură inedită ale oraşului

Cele două vechi construcţii, Casa Panţurescu (monument istoric aparţinând  secolelor XVIII-XIX) şi Casa Mărtoiu (monument istoric de sec. XIX), aparţin unor vechi familii boiereşti înrudite între ele, fiind în prezent unele dintre cele mai ciudate case din România.

„Casa Panţurescu se remarcă prin acele arce trilobate pe stâlpi de piatră şi cele două logii. Construcţia este ridicată sub influenţa stilului Epocii Brâncoveneşti în arhitectura civilă nobiliară, dar a fost modernizată ulterior, când au fost adăugaţi cilindrii de colţ, care aparţin curentului romantic-gotic. Casa Panţurescu ar putea aparţine chiar începutului sec. XVIII, dar acest lucru nu e sigur”,  explică arhitectul Aurelian Virgil Popescu.

Cele mai ciudate case din România. GORJ. Cele mai ciudate construcţii, ridicate de un localnic din comuna Jupâneşti

Vasile Piscureanu, din comuna gorjeană Jupâneşti, a ridicat, în curtea casei sale, trei construcţii din sticle şi din lăzi cu sticle. Acesta a realizat două construcţii în formă de sticlă şi de ploscă, dar şi o casă cu mansardă din lăzi cu sticle cu tot. De asemenea, acesta a mai construit un antreu la locuinţa sa, tot din sticle. 

Toate acestea le-a făcut în ultimii 15 ani, de când s-a despărţit de soţia sa. A folosit peste 10.000 de sticle de diferite forme şi cantităţi, obţinând astfel una dintre cele mai ciudate case din România. 

Cele mai ciudate case din România. CRAIOVA. Chinezii vor construi 35 de blocuri cu 10 etaje şi penthouse în formă de pagodă la Craiova

Pe strada Caracal din Craiova vor fi construit peste 1.800 de locuinţe care vor fi grupate pe mai multe categorii: 187 de garsoniere, 1.035 de apartamente cu 2 camere, 543 apartamente cu 3 camere si 54 locuinţe de tip penthouse pe o suprafaţă de 182.000 de metri pătraţi.

„Au început lucrările la cartierul de locuinţe. În doi ani, Craiova va avea primul cartier construit dupa Revoluţie. 1850 de locuinţe, la 400 de euro metrul patrat, la cea mai bună calitate, îşi aşteapta cumpărătorii“, a spus Lia Olguţa Vasilescu, edilul Craiovei.

Cele mai ciudate case din România. ALEXANDRIA. Casa lui Finuţu de la Buzescu, copie fidelă a Judecătoriei din Caracal

Vilele fastuoase cu turnuleţe din comuna teleormăneană Buzescu au făcut celebrii romii din această comunitate în întreaga ţară. Sunt considerate unele dintre cele mai ciudate case din România. Dintre toate casele, cea care atrage cele mai multe priviri este casa răposatului Dan Finuţu, unul dintre cei mai bogaţi şi mai controversaţi romi pe care i-a avut comunitatea de la Buzescu.

Legenda spune că, într-un anumit moment din viaţa sa, problemele cu legea l-au adus pe Dan Finuţu în faţa judecătorilor din Caracal. Aici ar fi primit Finuţu prima sa condamnare la închisoare. În faţa judecătorilor din Caracal, Finuţu s-a jurat că-şi va face casă după modelul clădirii Judecătoriei. La o avere estimată, după moartea sa, la peste 4 milioane de euro, Dan Finuţu şi-a pus uşor în practică promisiunea.


La articolul pe tema - cele mai ciudate case din România - au contribuit: Ştefan Both, Daniel Guţă, Claudia Bonchiş, Dorin Timonea, Alina Pop, Remus Florescu, Dragoş Hojda, Bianca Sara, Simona Suciu, Cezar Pădurariu, Ionela Stănilă, Adrian Boioglu, Cristina Stancu, Elisabeth Bouleanu, Alin Ion, Andreea Mitrache

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite