FOTO Ce poţi face cu 30.000 de euro? O casă din lut, paie, nisip şi apă cu acoperiş din iarbă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Bianca Sara
FOTO: Bianca Sara

Visând la o căsuţă de vacanţă în oraşul natal Sângeorz-Băi, un român stabilit în Belgia şi-a investit economiile într-o construcţie din lut, paie şi nisip, cu acoperiş din iarbă adusă tocmai din Olanda. Întreaga nebunie l-a costat pe Paul Axinte în jur de 30.000 de euro.


Pe Paul Axinte l-am găsit pe o străduţă lăturalnică din Sângeorz-Băi, alături de soţia sa Ann şi de cei doi copii ai lor. Erau în prima lor vacanţă la căsuţa din cob construită în Sângeoz Băi, o construcţie unică în judeţul Bistriţa-Năsăud.

Bistriţeanul, inginer la bază, este stabilit în Belgia de peste 10 ani, unde lucrează ca şi designer tehnic, la aeroportul din Bruxelles. Este căsătorit cu Ann, care lucrează la un ONG care sprijină imigranţii din zonele sărace ale capitalei Belgiei.

Îşi dorea de mult timp o căsuţă de vacanţă pe plaiurile natale, gândindu-se în primă fază la una tradiţională din lemn. A renunţat la idee îndată ce a descoperit casele naturale din cob cu acoperiş din iarbă. A făcut chiar şi un workshop în Belgia pentru a învăţa noţiunile elementare.

A urmat o perioadă lungă de documentare, iar anul trecut a început construcţia „popasului verde”, cum o numeşte. Materialul de construcţii principal utilizat este cobul (un amestec de lut, paie, nisip şi apă), la care se adaugă şi o tencuială specială numită Tadelakt, originală din Maroc, folosită la hammam-uri (n.r. - saună umedă) cu care va fi dată baia pentru a rezista apei, iar acoperişul este vegetal, acoperit cu plante de sedum, ce nu necesită multă întreţinere, adusă din Olanda.

„De mult voiam să fac o casă de vacanţă în zona aceasta. Ne-am gândit la o casa pe structură de lemn, dar era mult prea banală. Am început cu un pic de risc, mult experimental,” precizează Paul Axinte. 

Căsuţa este compusă din două dormitoare şi o baie la parter şi un living şi bucătărie la mansardă. A fost construită în mai multe etape, fiind folosit lut şi forţă de muncă din zonă.

Forţa de muncă din zonă, dar şi distribuitorii români de materiale de construcţii au fost cei care i-au dat peste cap planurile bistriţeanului şi l-au determinat să refacă multe elemente ale casei. Asta pentru că nu citeau corect proiectul casei.

popasul verde 7


Întreaga construcţie, pe care estimează că o va termina anul viitor, l-a costat în jur de 30.000 de euro, însă bistriţeanul spune că putea să o realizeze mult mai ieftin dacă multe din elemente nu se refăceau de câteva ori.

Proiectul, unic în judeţ, şi printre puţinele din ţară, a atras specialiştii ca un magnet, 20 de arhitecţi din toată ţara, printre care s-au numărat şi un japonez sau un Italian, participând la un workshop desfăşurat la „popasul verde” pentru a vedea pe viu o asemenea construcţie. 


„Ideea casei e să fie şi turistică. Ştiu că în casele de genul toţi vor să stea, să doarmă acolo, să vadă cum e. Vreau să o deschid pentru public, dar nu pentru oricine, ci pentru cine apreciază aşa ceva. Vreau să se autofinanţeze casa, pentru că are cheltuieli mai multe decât o casă obişnuită,” explică Paul Axinte.



Acesta mai precizează că vrea ca mobilierul să fie minimal pentru a nu „strica” interiorul, unde poliţele şi suporturile sunt făcute chiar din cobul care compune pereţii. O parte din mobilier e făcut direct din zidurile de baloţi de paie, acestea fiind foarte groase, şi acoperite cu cob sau tadalakt. Şi-ar dori ca încăperile să aibă doar paturi şi câte o ladă de zeste, unde să se poată păstra lucrurile.

popasul verde 11

Vă mai recomandăm:

FOTO Biserică ridicată în 1482, lângă Bistriţa, în care se găseau bucăţi din veşmântul Fecioarei Maria sau din coroana de spini a lui Iisus, lăsată să se dărâme. Autorităţile au abandonat-o.

FOTO Castelele conţilor Teleki „salvate” de străini

 

 


 


 

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite