FOTO „Fortăreţele“ Panţurescu şi Mărtoiu - două dintre casele cu arhitectură inedită ale Piteştiului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Casa Mărtoiu (monument istoric - secolul XIX)
Casa Mărtoiu (monument istoric - secolul XIX)

Bătrânele case Mărtoiu şi Panţurescu ies în evidenţă printr-o arhitectură aparte. Clădirile seamănă cu nişte fortificaţii, iar arhitecţii au remarcat la ele o serie de similitudini cu Palatul Şuţu.


Cele două vechi construcţii, Casa Panţurescu (monument istoric aparţinând  secolelor XVIII-XIX) şi Casa Mărtoiu (monument istoric de sec. XIX), aparţin unor vechi familii boiereşti înrudite între ele.
 

“Casa Panţurescu se remarcă prin acele arce trilobate pe stâlpi de piatră şi cele două logii. Construcţia este ridicată sub influenţa stilului Epocii Brâncoveneşti în arhitectura civilă nobiliară, dar a fost modernizată ulterior, când au fost adăugaţi cilindrii de colţ, care aparţin curentului romantic-gotic. Casa Panţurescu ar putea aparţine chiar începutului sec. XVIII, dar acest lucru nu e sigur”,  explică arhitectul Aurelian Virgil Popescu.

Cealaltă casă, la fel de valoroasă, situată, ca şi prima, în zona centrală a Piteştiului, pe strada I.C. Brătianu, în imediata vecinătate a celei dintâi, a fost recent renovată pentru a fi transformată în restaurant.

“Casa Mărtoiu – monument istoric de sec. XIX, a fost construită, încă de la început, în curentul  romantic-gotic. Are şi ea, la rândul ei, acei cilindrii de colţ, ca şi casa Panţurescu, în ambele cazuri, exterioarele, ca şi interioarele, fiind asemănătoare celor de la Palatul Şuţu, scară monumentală, decoraţii neo-gotice. Casele au aparţinut moştenitorilor aceleiaşi familii - ca loc de curte boierească. Sunt cunoscuţi cu nume diferite, dar locul era cu un singur moştenitor în Evul Mediu şi, cel mai probabil, este vorba de descendenţi de loc, ctitori ai celei mai vechi biserici din Piteşti, Sf. Mina - mijlocul sec. XVI”. De altfel, Biserica Sf. Mina a fost restaurată de protopopul Panţurescu, la inceputul sec. XX, ceea ce arată existenţa unei continuităţi“, mai spune arhitectul Aurelian Virgil Popescu

Piteşti

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite