Ce se întâmplă pe piaţa muncii în 2018

0
Publicat:
Ultima actualizare:
România - una din ţările cu cele mai mici diferenţe salariale între femei şi bărbaţi
România - una din ţările cu cele mai mici diferenţe salariale între femei şi bărbaţi

România este una din ţările cu cele mai mici diferenţe salariale între femei şi bărbaţi, arată ghidul We are HR, realizat de eJobs. Potrivit documentului, 23% din angajatorii români vor face angajări în al doilea trimestru al anului.

Concret, femeile din România câştigă cu 5,2% mai puţin decât bărbaţii, se arată în analiza citată. Cu toate acestea, România e unul din statele cu cele mai mici discrepanţe salariale. Italia, Luxemburg, Belgia, Polonia şi Slovenia se numără şi ele printre ţările unde discrepanţele salariale nu sunt mari. La pol opus se situează Esteonia, Cehia şi Germania, unde sunt diferenţe majore între salariile femeilor şi cele ale bărbaţilor. 

„La nivelul tuturor celor 28 de state membre UE, femeile câştigă, în medie, cu 16% mai puţin decât bărbaţii”, arată ghidul We are HR. În ceea ce priveşte planurile de angajare ale companiilor din România, studiul notează că 23% din ei anticipează că vor creşte numărul de angajaţi în perioada aprilie - iunie 2018, în timp ce 7% prognozează o scădere a numărului de angajaţi iar 64% nu prevăd nicio schimbare, se mai arată în documentul citat. 

Rata şomajului, cea mai mică din ultimii 20 de ani 

Cu privire la salariul mediu net, acesta a scăzut la 2.484 de lei în luna ianuarie, potrivit cifrelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică. Cele mai mari valori ale salariului mediu net s-au înregistrat în domeniul IT, unde leafa medie netă a fost de 6.120 de lei, cele mai mici înregistrându-se în HoReCa, cu 1.494 de lei. 

Rata şomajului din ianuarie a fost cea mai mică din ultimii 25 de ani. „Dintre cele aproape 350.000 de persoane înregistrate în evidenţele agenţiilor teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă până la finele lunii ianuarie, peste 74.000 primeau indemnizaţie de şomaj. Cei mai mulţi şomeri aveau între 40 şi 49 de ani, urmaţi de cei din grupa de vârstă 30 - 39 de ani”, potrivit ghidului We are HR. 

Referitor la beneficiile pentru angajaţi, acestea sunt din ce în ce mai multe, în contextul în care deficitul de forţă de muncă se accentuează. 

Cum să recrutezi eficient în era digitală 

„Pentru a atrage puţinii candidaţi existenţi pe piaţă, angajatorii trebuie să prezinte un arsenal de beneficii care să răspundă aşteptărilor expansive ale angajaţilor şi care îi forţează să se adapteze la o nouă paradigmă de muncă”, susţin specialiştii în recrutare. 

Spre exemplu, programul flexibil este unul dintre beneficiile pentru angajaţi. Munca de acasă, cateringul la job, camerele de relaxare sunt şi ele tot mai importante pentru angajaţi. 

Ghidul eJobs vine şi cu o serie de sfaturi pentru cei care vor să recruteze în era digitală. Concret, 40% din companii au achiziţionat deja un nou sistem bazat pe cloud. „Astfel, HR-ul poate stoca toate datele într-un singur loc”, arată ghidul. 13% din companii au programe software pnetru amangementul cursurilor şi perfecţionării angajaţilor şi 17% din companii folosesc software pentru managementul programelor de compensaţii şi beneficii. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite