Ce e de făcut dacă îți ia foc vacanța. Val de căldură extremă în destinațiile de vacanță preferate de români

0
0
Publicat:

În mijlocul unui val de căldură extremă, Europa de Sud-Est, inclusiv Grecia și Cipru, se confruntă cu temperaturi record. Autoritățile elene se tem că incendiile de vegetație timpurii. Însă pune canicula în pericol vacanțele românilor?

Cum îi afectează valul de căldură pe turiștii din Grecia - Foto Arhiva
Cum îi afectează valul de căldură pe turiștii din Grecia - Foto Arhiva

Nici nu a început bine vara, că un val de căldură a lovit țările din Europa de Sud-Est. Grecii se tem de că va fi „o vară foarte dificilă, cu temperaturi extreme și incendii de vegetație. 

Grecia și Cipru se confruntă cu temperaturi extreme, iar birourile de meteorologie avertizează asupra unui risc ridicat de incendii, dar și asupra problemelor de sănătate. În Grecia, temperaturile au atins un record de peste 39 de grade Celsius în unele regiuni. Autoritatea meteo din Cipru a emis un avertisment de căldură extremă, se așteaptă ca temperaturile să atingă 44 de grade Celsius în anumite zone, zilele următoare. Şi în Turcia s-au înregistrat temperaturi de peste 30 de grade Celsius. Serviciul Meteorologic din această țară spune că temperaturile sunt cu 8 până la 12 grade peste media perioadei.  

Temperaturile ridicate reprezintă un risc pentru persoanele vulnerabile precum vârstnici şi copii mici”, a spus autoritatea meteo din Cipru, care a îndemnat populaţia să respecte instrucţiunile autorităţilor. 

Oamenii sunt sfătuiți să evite activitățile în aer liber în timpul zilei, să consume destule lichide și să aleagă haine lejere, de culori deschise.  

Incendii de vegetație timpurii 

Incendiile de vegetație reprezintă o preocupare majoră în contextul căldurii extreme și al secetei persistente. 

Deja au fost înregistrate 3.543 de incendii forestiere mici şi medii de la începutul lunii mai - o creştere cu 22% faţă de anul anterior, potrivit departamentului de pompieri din Grecia. Motivul? Iarna extrem de aridă a dus la secetă în anumite regiuni din țară, ca urmare, incendiile, fie provocate intenționat, fie din neglijență, s-au extins rapid. 

Turiștii care și-au planificat vacanțele pentru vară sunt sfătuiți să se informeze cu privire la riscurile din zonele afectate și să ia măsuri de precauție.   

Ministerul Afacerilor Externe a emis un avertisment încă de la începutul lunii aprilie pentru cetățenii români aflați în Grecia despre ridicarea nivelului de alertă de incendiu la 4 (risc foarte mare) în zonele Egeea de Nord, Attica (Atena), Evia, Insulele Ciclade, Creta și sudul Peninsulei Peloponez, din cauza intensificărilor semnificative ale vântului.    

Pentru asistență consulară, cetățenii români pot contacta Ambasada României în Atena și Consulatul General din Salonic.  

Și Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului a emis avertizări anul trecut pentru români care călătoreau în destinațiile în care erau anunțate incendii. Autoritățile recomandau reprogramarea sau anularea vacanței în cazul în care riscurile sunt semnificative.  Însă, acest lucru se poate face doar cu acordul părților, dacă autoritățile din țările respective nu impun restricții sau limitări. 

Sunt vacanțele în pericol?  

Consultantul în turism Ana Maria Călin spune că vacanțele nu sunt puse însă în pericol de eventualele incendii, mai ales că autoritățile elene au fost destul de bine pregătite anii trecuți. 

În Grecia au fost destul de bine pregătiți. Guvernul Elen s-a pregătit pentru incendii. Anul trecut am avut rezervări, dar nu s-au anulat. Am primit confirmări de la autoritățile elene că totul este în regulă. Avioanele au era decolat conform programului. N-au fost situații extreme... Au fost doar câteva în care erau acolo turiștii, au fost mutați, nu victime, nu cazuri extreme. Cred că și pentru sezonul ăsta se vor pregăti la fel de mult, mai ales că au și taxa nouă de mediu, care se duce în bugetul pentru prevenirea incendiilor.”, a precizat Ana Maria Călin pentru „Adevărul

Incendiile nu-i intimidează pe turiștii care vor să meargă în Grecia, destinația rămâne în topul preferințelor românilor. Alte țări preferate de români sunt Turcia, Tunisia, Maroc, Cipru. Nici anul trecut oamenii nu și-au anulat vacanța din cauza incendiilor. 

Grecia este în continuare în top preferințe, nu o să pice prea curând, indiferent de incendii, inundați, ploi.”, adaugă expertul în turism, care subliniază că lucrurile s-au văzut altfel pe rețelele de socializare decât în realitate.  

De la televizor, de pe rețelele de socializare, TikTok, știrile  s-au văzut puțin exagerat, pentru că filmau din anumite unghiuri și atunci păreau altfel...Pe TikTok, dacă te uitai, sau la televizor, ardea, pur și simplu, toată Grecia, deși în realitate nu era așa. Dar nu a fost în pericol viața turiștilor, nici plecările.”, a mai spus consultantul în turism. 

De obicei, incendiile încep în zonele în care este vegetație uscată, nu din hoteluri. Iar în cazul unui astfel de eveniment, tour operatorii îi pot asista pe turiști sau pot cauta soluții pentru siguranța acestora. 

Românii au decis unde merg în vacanța de vară 

Rezervările pentru vacanțele din această vara sunt deja făcute, adaugă expertul în turism. 

Sunt făcute deja rezervările, din decembrie sunt blocate sejururile... Acum, pe perioada verii, mai vin pentru sejururi Grecia, Turcia, Tunisia, Egipt, last minute-uri sau clienți care nu și-au făcut încă temele. Majoritatea au ales să profite de ofertele early booking”, a adăugat Ana Maria Călin.  

Managerul de agenție subliniază că mulți dintre turiști își fac asigurări de vacanță, cu toate că „unele dintre ele nu cuprind dezastre naturale”.  

Le recomandăm turiștilor să-și facă asigurări de călătorie, cât și asigurări storno, mai ales pentru vacanțele mai costisitoare, cumpărate cu mult timp înainte. Dar, din ce am observat de-a lungul anilor, majoritatea companiilor de asigurări nu asigură dezastre naturale, ci alte accidente sau situații neplăcute, dar nu dezastrele naturale”, a punctat Ana Maria Călin. 

În principiu, dezastrele naturale nu sunt acoperite de polițele de asigurare pentru că e vorba de ceva inevitabil, iar atunci pierderile ar fi semnificative pentru companiile de asigurări. Mai exact, în polița de asigurare nu intră dezastre naturale previzibile (furtuni tropicale, uragane sau alte evenimente care au fost anterior anunțate de instituții și centre specializate). Totuși, excluderile variază de la o societate de asigurare la alta, așa că este esențial să analizați și să comparați atent ofertele disponibile. 

De reținut este că „turiștii sunt protejați” și că nimeni nu-și asumă să trimită oameni în locuri în care viața le-ar fi pusă în pericol, a subliniat Ana Maria Călin. 

Companiile UNSAR au plătit despăgubiri de peste 36,2 milioane lei pentru asigurările de călătorie în 2022, cu o creștere de peste 26% a numărului de contracte, de la aproape 270.000 în 2021 la peste 339.000 în 2022. 

Ce măsuri au luat grecii 

Grecia, destinația favorită a românilor, a introdus în 2024 o taxă de reziliență climatică pentru a finanța refacerea țării după incendii și inundații. Taxa, care variază între 1 și 4 euro pe noapte în funcție de ratingul unității de cazare, se aplică doar în lunile turistice aglomerate. Hotelierii eleni susțin că aceasta nu va afecta semnificativ turiștii români, deoarece tarifele de cazare rămân la nivelul anului trecut. Grecia rămâne atractivă pentru români, având în vedere proximitatea, cu cerere ridicată pentru destinații precum Thasos și Halkidiki, majoritatea rezervărilor fiind făcute de turiști români. 

„Începând cu acest an, în Grecia există obligația de a plăti taxa climatică în funcție de categoria de hotel. Taxa nu este inclusă în prețul ofertei și va fi achitată de către client la recepția hotelului. Martie - Octombrie Hotel 1-2*: 1,50 EUR Hotel 3*: 3,00 EUR Hotel 4*: 7,00 EUR Hotel 5*: 10,00 EUR Noiembrie - Februarie Hotel 1-2*: 0,50 EUR Hotel 3*: 1,50 EUR Hotel 4*: 3,00 EUR Hotel 5*: 4, 00 EUR Tarifele afișate sunt pe camera/noapte.”, își informează agențiile de turism călătorii. 

Mai mult decât atât, grecii au prezentat un proiect de peste 2 milioane de euro pentru modernizarea infrastructurii de protecție civilă. Proiectul include achiziționarea de noi bombardiere de apă, elicoptere, camioane de pompieri, camere de termoviziune și drone de supraveghere. Din 2025, Grecia ar putea să se doteze cu astfel de echipamente datorită fondurilor europene. Autoritățile intenționează să trimită bombardiere cu apă imediat ce izbucnește un incendiu pentru a economisi timp. Marea problemă rămâne lipsa de coordonare între serviciile responsabile cu lupta împotriva incendiilor. 

În 2023, Grecia a suferit incendii devastatoare, care au distrus 175.000 de hectare de păduri și terenuri agricole, iar mai mult de 20 persoane au murit. În iulie, Grecia a organizat cea mai mare operaţiune de evacuare din istoria sa, din cauza incendiilor, 20.000 de persoane, în special turişti, fiind nevoite să îşi părăsească locuinţele sau staţiunile de vacanţă de pe insula Rodos (sud-est). De altfel, turiștii care în iulie anul trecut au fost forțați să părăsească hotelurile în care stăteau pe Rodos când au izbucnit incendiile, au dreptul la o vacanță de o spătămână pe o insulă din Arhipelagul Dodecanez, cu cazare gratuită. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite