Câţi români şi-au descărcat certificatele digitale COVID în aproape o lună de la lansarea platformei
0
La aproape o lună de la lansarea platformei, mai mult de 1,2 milioane de persoane şi-au descărcat certificatele digitale COVID, conform datelor publicate luni de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale. Peste 96% dintre oameni au generat documente care atestă vaccinarea împotriva virusului.
Statisticile în timp real afişate de STS în platforma certificat-covid.gov.ro, lansată pe 1 iulie 2021, arată că până luni, 26 iulie, au fost descărcate peste 1,3 milioane de certificate digitale, din care peste 96% sunt certificate care atestă vaccinarea anti-COVID.
Numărul persoanelor este mai mic decât cel al certificatelor digitale deoarece un om îşi poate descărca documente pentru mai multe situaţii: vaccinat, trecut prin boală sau testat negativ. Platforma permite generarea de documente chiar şi după o singură doză de vaccin.
De asemenea, cei care nu sunt vaccinaţi, dar îşi generează certificat care atestă că testarea negativă au certificate valabile 24/72 de ore. Ulterior dacă îşi fac iar teste, pot din nou să genereze certificat de testare negativă.
Potrivit datelor STS generarea acestor documente a durat în medie mai puţin de 5 secunde în ultimele 10 zile.
Cei care doresc să obţină documentul o pot face din aplicaţia care este intuitivă, în mai puţin de 10 paşi.
1. Autentificarea se face pe baza unei adrese de e-mail.
2. Dacă e-mail-ul este valid, sistemul informatic trimite un link, care după accesare va direcţiona utilizatorul în pagina principală a platformei.
3. Se accesează butonul verde „Certificat nou”.
4. Se alege tipul actului de identitate în baza căruia solicitantul a fost înregistrat la testare sau vaccinare.
5. Cetăţenii români şi cei cu CNP emis de autorităţile române accesează butonul „CNP”, urmat de categoria de vârstă. În câmpurile dedicate, introduc: codul numeric personal, seria şi numărul actului de identitate, iniţiala numelui, iniţiala prenumelui şi tipul certificatului dorit. Cetăţenii străini selectează opţiunea „Paşaport/Act de identitate” şi completează câmpurile care cuprind: „Ţara care a emis paşaportul”, numărul „paşaportului sau al cărţii de identitate”, iniţialele numelui şi prenumelui, iar apoi aleg tipul de certificat.
6. În funcţie de categorie, se completează:
- Pentru generarea certificatului de vaccinare, se alege tipul serului administrat, judeţul în care a fost vaccinat şi se introduce numărul corespondent lunii în care a avut loc vaccinarea.
- Pentru generarea certificatului de recuperare după COVID, se alege judeţul în care s-a realizat testarea şi luna în care persoana a fost confirmată pozitiv.
- Pentru generarea certificatului de testare, se alege judeţul în care s-a realizat testarea şi luna în care s-a efectuat. Pentru acest tip de certificat, valabilitatea este de maximum 72 de ore de la realizarea testului negativ.
7. Se apasă butonul „Salvează”, iar aplicaţia înregistrează cererea de generare a certificatului digital UE privind COVID.
8. Ulterior, în secţiunea „Listă certificate” se vor putea vizualiza toate certificatele emise de pe acel cont de e-mail.
De ce acte ai nevoie pentru eliberarea certificatului digital
- 1.Pentru eliberarea certificatelor de testare este solicitat următorul set de date:
- pentru persoanele care s-au identificat la testare cu codul numeric personal: nume, prenume, codul numeric personal, seria şi numărul actului de identitate, luna efectuării testului al cărui rezultat este negativ pentru SARS-CoV2, judeţul în care s-a efectuat testarea.
- pentru persoanele care s-au identificat la testare cu act de identitate emis de alt stat decât România sau paşaport: nume, prenume, numărul paşaportului / actul de identitate, luna efectuării testului al cărui rezultat este negativ la testul pentru SARS-CoV2, judeţul în care s-a făcut testarea.
- 2. Pentru eliberarea certificatelor de vindecare este solicitat următorul set de date:
- pentru persoanele care s-au identificat la testare cu codul numeric personal: nume, prenume, codul numeric personal, seria şi numărul actului de identitate, luna efectuării testului al cărui rezultat este pozitiv pentru SARS-CoV2, judeţul în care s-a efectuat testarea.
- pentru persoanele care s-au identificat la testare cu act de identitate emis de alt stat decât România sau paşaport: nume, prenume, numărul paşaportului / actul de identitate, luna efectuării testului al cărui rezultat este pozitiv la testul pentru SARS-CoV2, judeţul în care s-a făcut testarea.
- 3. Pentru eliberarea certificatelor de vaccinare este solicitat următorul set de date:
- pentru persoanele care s-au identificat la vaccinare cu codul numeric personal: nume, prenume, codul numeric personal, seria şi numărul actului de identitate, luna când a fost efectuată oricare dintre dozele de vaccin, denumirea vaccinului administrat, judeţul/ţara unde s-a făcut vaccinarea.
- pentru persoanele care s-au identificat la vaccinare cu act de identitate emis de alt stat decât România sau paşaport: nume, prenume, numărul paşaportului / actul de identitate, luna când a fost efectuată oricare dintre dozele de vaccin, denumirea vaccinului administrat, judeţul/ţara unde s-a făcut vaccinarea.
Care este termenul de valabilitate şi cu cât timp înainte de plecare trebuie obţinut
Certificatele eliberate sunt valabile astfel:
• certificatele de vaccinare: până la data de 30 iunie 2022;
• certificatele de testare: 24 ore pentru testul antigen rapid şi 72 de ore pentru testul RT-PCR;
• certificatele de vindecare: 180 de zile de la data primului rezultat pozitiv la testul pentru SARS-CoV-2, înregistrat în platforma informatică „Corona-forms”.