Cât plătesc bărbații din România pentru „cursuri de masculinitate" și ce învață în urma lor
0Cursurile de dezvoltare personală ating, mai nou, o latură mai sensibilă, și anume aceea a masculinității. Astfel, au apărut cursuri de masculinitate, unde bărbații învață cum să abordeze o femeie, ce cadouri să cumpere sau cum să lanseze o invitație în oraș.
Despre cursuri de feminitate s-a scris și vorbit destul de frecvent în ultimii ani, femeile fiind mai predispuse la a învăța să se bucure de feminitate și, în multe cazuri, de a și-o recăpăta. Nu e un secret faptul că societatea care pune atât de multă presiune pe femei, le-a afectat, într-o oarecare măsură, feminitatea, așa cum era cunoscută până acum.
Dar când vine vorba despre bărbați, în general aceștia acceptă mai greu să recunoască atunci când apare o problemă, inclusiv să meargă la psiholog, iar masculinitatea este, de obicei, un subiect tabu.
Ei bine, unii dintre ei acceptă că au nevoie de puțin ajutor și merg la astfel de cursuri.
„M-au ajutat să vorbesc cu femeile”
Mihai coordonează o comunitate de bărbaţi care spun că nu au suficientă încredere în ei. Un astfel de curs durează între câteva săptămâni şi câteva luni, iar doritorii sunt învățați cum să abordeze femeile, cum să le respecte într-o relaţie, cum să se îmbrace sau ce cadouri ar trebui să le cumpere, scrie Pro TV. Bărbații care merg la aceste cursuri sunt în general tineri.
Rezultatele apar, fără îndoială. „M-au ajutat cursurile să vorbesc cu femeile, să vorbesc și cu mine”, spune un tânăr după ce a participat la mai multe ședințe. „Vreau să am grijă de mine, dezvoltare personală, să mă ocup de fizic, de minte”, spune un altu, potrivit aceleiași surse.
„Ne întâlnim de două ori pe lună şi stabilim anumite obiective, le discutăm și monitorizam progresul, avem și o comunitate online pentru toată lumea din țară și din afara țării”, spune Mihai Lucacs, cel care organizează astfel de cursuri.
Experţii sunt de părere că această nevoie a bărbaţilor de a merge la cursuri de masculinitate pleacă de la anumite temeri. „Temeri de a nu fi consideraţi suficienţi de puternici, de a pierde aura de curaj, de forță, de provider până la urmă, deși e bine să fie şi femeia provider, dar parcă aș vrea să am eu ultimul cuvânt, mai ales că în ultimul avem o răsturnare de roluri femeie bărbat”, spune psihologul Diana Mir.
Cursuri și pentru feminitate
Pe de altă parte doamnele care simt că și-au pierdut din feminitate din cauza slujbei și a societății care pune constant presiune pe ele, merg la cursuri de feminitate. „Am realizat că eram foarte mult în energie masculină și am ajuns să fiu în burnout. Eram total deconectată de corpul meu, îmi reprimam emoțiile, nu mă mai simțeam frumoasă, atrăgătoare”, spune Dana Holtei.
„Tot auzeam de conceptul de feminitate şi cumva simţeam că nu mai sunt la fel de conectată cu mine. Eu ca şi structură sunt cumva un om destul de cald și simţeam că nu mai sunt eu. Atunci mi-am spus să încerc asta și mi s-a potrivit foarte bine”, spune Andreea, o altă tânără.
„Sunt multe femei care spun că bărbaţii nu mai sunt ce erau o dată, însă avem și noi nevoie să ne ocupăm locul feminin atât în relație cât și în societate. să facem un pas înapoi, să putem să primim”, consideră Nina Paraschivescu, fondatoarea unei școli de feminitate.
Cursurile costă între 300 și 1.000 de lei pentru bărbaţi, iar pentru femei sunt ceva mai scumpe, depășesc 1.800 de lei.