Cât de aproape suntem de sfârşitul pandemiei? „Vom avea o vară liniştită”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
masca

Ne aşteaptă o vară cu mai puţine cazuri de COVID-19, dar nu trebuie să ne relaxăm prea mult, atrag atenţia medicii infecţionişti şi epidemiologi. România este încă departe de imunitatea colectivă, iar sfârşitul pandemiei depinde în mare măsură de efortul global de vaccinare.

Niciun deces provocat de COVID-19 nu s-a mai înregistrat în Anglia, Scoţia şi Irlanda de Nord pe 10 mai 2021. Este o premieră a ultimelor 10 luni de pandemie, informează The Guardian. La aceeaşi performanţă a ajuns şi Israelul încă de la sfârşitul lunii aprilie, iar pe 11 mai, rata de pozitivare a testelor COVID-19 (persoane infectate per număr de teste zilnice) era de numai 0,1%. La fel ca în Marea Britanie, succesul se datorează, pe de o parte, restricţiilor impuse populaţiei, iar pe de altă parte, unei campanii de vaccinare foarte eficiente.

Cu toate judeţele intrate în scenariul verde, şi România pare că se îndreaptă către o etapă mai relaxată. Suntem mai aproape de a reveni la normalitate, iar de la 1 iunie, vor exista relaxări pentru toţi românii, a anunţat premierul Florin Câţu, care pune rata tot mai scăzută de infectare pe seama succesului campaniei de vaccinare. Sunt în discuţie mai multe scenarii cu privire la noile măsuri de relaxare, a spus premierul.

Cifrele sunt îmbucurătoare şi întoarcerea la normalitate pare mai aproape decât oricând. Ce şanse avem să revenim la viaţa obişnuită şi să ne îndreptăm către sfârşitul pandemiei aflăm de la un medic infecţionist, un epidemiolog şi un expert în sănătate publică şi management sanitar.

Cum va arăta vara lui 2021?

Este aproape o certitudine că vom avea o vară mai relaxată, spun toţi cei trei specialişti cu care am discutat. „Cel puţin în Europa şi, implicit, în România, va urma o vară echilibrată în privinţa cazurilor de COVID-19”, crede dr. Adrian Marinescu, medic primar infecţionist la Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Prof. dr. Matei Balş” din Bucureşti.

La începutul pandemiei, nu se ştia clar dacă avem de-a face cu un virus sezonier, dar experienţa din vara lui 2020 ne-a demonstrat că incidenţa bolii scade în lunile călduroase. Motivul are legătură, pe de o parte, cu virusul SARS-CoV-2, iar pe de alta, cu comportamentul populaţiei, explică profesorul Cristian Vlădescu, directorul Şcolii Naţionale de Sănătate Publică şi Management Sanitar şi fost expert al Consiliului Europei pe probleme de politici de sănătate.

„In vitro, la 37 de grade Celsius, virusul dispare după două zile. Căldura face ca el să nu se mai transmită atât de uşor. În plus, oamenii petrec mai mult timp în aer liber, ceea ce face ca probabilitatea de infectare să fie redusă. Problema nu este că oamenii stau pe plajă fără mască, ci că stau în încăperi fără mască. Or, vara, majoritatea stă în spaţii deschise”, spune profesorul Vlădescu.

Cât de mult ar trebui relaxate măsurile de protecţie?

Intrarea în sezonul cald şi scăderea ratei de infectare par să justifice noile măsuri de relaxare anunţate de oficialii români pentru perioada următoare, dar nu trebuie să înţelegem de aici că pericolul a trecut şi ne apropiem de sfârşitul pandemiei, atenţionează conferenţiar doctor Emilian Popovici, vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie. „Există, într-adevăr, o scădere a incidenţei bolii în perioada sezonului cald, dar nici acum nu trebuie să ne culcăm pe-o ureche - nici România şi nici alte ţări în care a scăzut rata de infectare şi cifrele sunt mai bune”, spune specialistul.

Nici măcar Israelul, care are peste 60% din populaţie vaccinată cu cel puţin o doză - procent la care se adaugă şi persoanele cu imunitate postinfecţie - nu a relaxat toate măsurile, argumentează medicul epidemiolog. În Israel, persoanele vaccinate au liber la restaurante, concerte pe stadion şi la alte manifestări publice, dar cei care nu au primit vaccinul sunt supuşi în continuare restricţiilor.

O relaxare treptată în perioada următoare este de preferat uneia totale şi bruşte, crede conf. dr. Emilian Popovici. „Eu sunt adeptul unor relaxări etapizate, în aşa fel încât să ai o perioadă de urmărire de două săptămâni. Ai făcut o relaxare sau două, apoi aştepţi două săptămâni şi vezi cum evoluează. Mai faci o relaxare, mai aştepţi două săptămâni şi vezi unde te opreşti. Poate nu trebuie să te opreşti, poate poţi să mergi cu relaxările mult şi bine - nu până la capăt, pentru că nu vei putea -, dar dacă vezi că situaţia se schimbă în rău, te opreşti. De aceea e important ca deciziile să se ia cu decidenţi din domeniul economic, social, politic şi sănătate, dar ultimul cuvânt ar trebui să-l aibă decidenţii din sănătate”, mai spune epidemiologul.

Dacă relaxezi prea mult măsurile, există riscul să le reimpui, poate chiar la mijlocul verii. Măsurile luate pas cu pas sunt mai bune cele în care sari cu capul înainte şi apoi îţi pare rău că ai sărit.

Conf. dr. Emilian Popovici, vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie

Câţi români au imunitate la noul coronavirus

O relaxare prea mare în perioada următoare ar putea creşte rata de infectare, fiindcă nu suntem suficient de mulţi imunizaţi în acest moment al epidemiei de la noi. O spunea recent şi ministrul sănătăţii, Ioana Mihăilă, într-un interviu pentru Prima TV. „Atunci când suficientă populaţie va fi vaccinată, nu mai există motiv de restricţii, dar încă nu suntem în acel moment”, declara oficialul.

Ce spun cifrele la jumătatea lunii mai? 19,4% din populaţia României este vaccinată şi puţin peste 13% este imunizată complet (cu ambele doze). La aceste procente trebuie să le adăugăm şi pe cele ale românilor care s-au imunizat prin boală. Oficial, vorbim despre aproape 1,1 milioane de români care au trecut prin COVID-19 de la începutul pandemiei, dar cifra reală ar fi mult mai mare de atât, apreciază specialiştii. „La nivelul Europei se vorbeşte despre un procent de 10%-20% din populaţie. Eu cred însă că acest procent este ceva mai mare la noi, de circa 30% din populaţie”, spune dr. Adrian Marinescu.

Analizele comparative internaţionale vorbesc despre un factor de multiplicare de 4,5 al numărului de persoane care au trecut, în mod real, prin boală, potrivit profesorului Cristian Vlădescu. „La un milion de români raportaţi oficial cu COVID-19, dacă aplicăm acest factor de multiplicare de 4,5 sau chiar de 5 la câte teste s-au efectuat la noi, rezultă cel puţin 4,5 milioane de bolnavi, ceea ce înseamnă că aproximativ 25% din populaţie a trecut prin COVID-19”, detaliază specialistul.

Cât de aproape suntem de imunitatea colectivă

Imunitatea colectivă începe să devină funcţională la 60% din populaţie imunizată şi devine pe deplin funcţională la 80%, spune epidemiologul Emilian Popovici. În Manaus, Brazilia, înainte să apară varianta nouă care a repornit epidemia, circulaţia virusului s-a oprit la peste 50% din populaţie imunizată postinfecţios. În Israel, la peste 60%, rata de infectare a devenit infimă”, explică specialistul.

Dacă la procentul celor vaccinaţi îl adăugăm pe cel real al românilor care au avut COVID-19, rezultă că aproximativ 50% din populaţie are imunitate. Prin urmare, pare că ne apropiem de imunitatea colectivă. Trebuie să luăm în calcul, însă, că cei care au trecut prin boală la începutul pandemiei ar putea să nu mai aibă imunitate acum, atrage atenţia dr. Marinescu.

„La trecerea prin boală, imunitatea este de mai scurtă durată decât în cazul vaccinării. În plus, cei care au avut forme asimptomatice - pentru că, în general, ei au trecut prin boală fără un diagnostic - cu atât mai mult ar putea să nu aibă o imunitate îndelungată. Prin urmare, nu putem spune că cei 30% dintre oamenii care au trecut prin boală până acum au şi imunitate la acest moment”, explică medicul infecţionist.

Ne aşteaptă un nou val de infectări în toamnă?

Toamna ar putea veni cu un număr mai mare de infectări, dar sunt şanse să nu ne confruntăm cu un val important, crede dr. Adrian Marinescu. „Numărul va depinde de măsura în care vom avea o campanie bună de vaccinare şi de norocul de a nu apărea mutaţii care să interfereze cu eficienţa vaccinurilor. Cel din urmă este un factor pe care nimeni nu îl poate şti exact. Dacă aceste condiţii vor fi îndeplinite, ne-am putea confrunta doar cu forme uşoare de COVID-19 în mare parte, la persoane vaccinate. Atunci, vom trece foarte uşor peste acel val”, spune medicul infecţionist.

Continuarea articolului, aici

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite