Cardul de sănătate ar putea deveni obligatoriu în urgenţe, dar şi pentru copii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
14 milioane de carduri au fost distribuite în prima jumătate din 2015
14 milioane de carduri au fost distribuite în prima jumătate din 2015

Pentru a avea o imagine mai clară a cheltuielilor din sistemul de sănătate, autorităţile iau în calcul varianta de a valida serviciile de urgenţă primite de pacient cu cardul de sănătate, la externarea acestuia din spital. Excepţie fac cei aflaţi în comă şi persoanele care ajung în stare foarte gravă în unitatea sanitară.

Românii care ajung la urgenţe în acest an ar putea fi obligaţi să aibă asupra lor cardul de sănătate pentru a beneficia de servicii medicale. Asta pentru că oficialii de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) iau în calcul posibilitatea utilizării documentului electronic pentru validarea serviciului şi în cazul urgenţelor. Singurele excepţii ar fi reprezentate de pacienţii aflaţi în stare foarte gravă şi de cei care sunt duşi în comă la spital. Pentru cei care ajung la Urgenţe cardul ar urma să fie prezentat la externare.

„Casa Naţională de Asigurări de Sănătate analizează cu specialiştii posibilitatea utilizării cardului de sănătate şi pentru asiguraţii care ajung la spital ca urgenţă medicală. Atenţie, nu vorbim de asiguratul cu politraumatism, de cel în comă sau în stare foarte gravă, adică la urgenţa majoră de cod roşu. Vorbim de acele urgenţe mai mici, cum ar fi o durere de spate, de stomac sau de bilă”, a declarat Vasile Ciurchea, preşedintele CNAS.

Medicii, pe de altă parte, afirmă că deja le solicită cardul pacienţilor care vin cu urgenţe, însă doar la externare, nu şi la internarea în spital. Prin urmare, spun aceştia, sistemul nu ar fi unul prea complicat pentru spitale. În schimb, reprezentanţii pacienţilor nu sunt de acord cu noua găselniţă şi susţin că va fi o barieră în plus pentru cei care vor să acceseze serviciile de sănătate.

„Şi aşa au fost multe probleme cu cardul de sănătate în 2015. Au fost pacienţi care la medicul de familie nu au primit consultaţii, reţete ori bilete de internare şi care au făcut cale întoarsă de la farmacii din cauză că nu mergea sistemul informatic. Sute de mii de pacienţi au fost privaţi de servicii. Nu mi se pare normal să devină obligatorie utilizarea cardului în urgenţă”, au explicat reprezentanţi din rândul pacienţilor.

Card de sănătate şi pentru copii

O altă idee vehiculată de autorităţi, dar care nu a fost pusă încă în practică a fost aceea de a extinde cardul de sănătate şi la copii. Asta pentru a avea un mai bun control asupra serviciilor de sănătate oferite minorilor, care au o pondere mare în populaţie. Însă pentru a pune în aplicare o astfel de măsură, este necesar ca sistemul informatic să meargă ca pe roate, e de părere Gabriel Munteanu, medic de familie. „Spre exemplu, ce faci când unui copil i se face rău la şcoală şi nu are cardul la el şi este adus la medic de profesor? Ce facem atunci când îi acordăm servicii la domiciliu? Aceste decizii trebuie luate împreună cu noi. Va fi destul de complicat”, a explicat doctorul.

Şi Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor (ANPP), spune că pentru a extinde cardul la copii, este nevoie de un sistem special. „O folie de plastic pe care să existe doar numele şi prenumele şi un cod de bare 2 D care să prezinte siguranţă ar fi suficient, fără PIN”, a spus reprezentantul pacienţilor.

Cine beneficiază de servicii fără să prezinte cardul  

După multe amânări, cardul de sănătate a devenit obligatoriu de la 1 septembrie 2015, devenind unicul instrument de validare al serviciilor medicale. În lipsa lui, asiguraţii nu pot primi reţete de la medicul de familie, nu pot fi consultaţi şi nu beneficiază de bilete de trimitere către specialist. În cazul persoanelor care au refuzat, din motive religioase, cardul de sănătate, este valabilă adeverinţa de asigurat, care se ridică de la casa de sănătate la care este arondat acesta, odată la trei luni.

În prezent, singurii care beneficiază de servicii medicale fără a avea cardul de sănătate asupra lor sunt copiii şi persoanele care ajung la urgenţe, însă oficialii au menţionat încă din vara anului trecut că se ia în calcul introducerea obligativităţii cardului de sănătate şi la urgenţe, pentru a avea un control mai eficient asupra costurilor din sănătate. Asta având în vedere faptul că, în ciuda măsurilor luate până acum, românii preferă să meargă la urgenţă şi sar peste consultaţiile medicului de familie şi peste cele ale medicului specialist din ambulator, aşa cum se procedează în alte ţări europene.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite