Canabisul ar putea fi acceptat ca medicament de autorităţi dacă ar exista solicitări justificate medical

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Nu avem nicio cerere de punere pe piaţă a canabisului medicinal. Dacă ar fi, am aproba-o”. Aşa susţine medicul Marius Savu, preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului (ANM).

Mai exact, Marius Savu a declarat că nu a existat până în prezent vreo solicitare de punere pe piaţă a canabisului medical. „Nu am primit nicio cerere în vederea obţinerii autorizării de punere pe piaţă a unor canabisului medical. Dacă am primi un astfel de dosar, care să respecte toate normele de calitate şi de siguranţă cerute de legislaţia în vigoare, produsul ar fi aprobat în regim de urgenţă, adică în trei luni”, a completat preşedintele ANM, cu ocazia forumului Pharma Forum Services.

Totuşi, în urmă cu câteva zile, o comunitate de părinţi cu copii afectaţi de o formă rară şi incurabilă de epilepsie vrea să determine autorităţile şi medicii să accepte un tratament controversat - canabisul medicinal. Perceput în general doar ca drog, acesta a schimbat deja viaţa câtorva dintre aceşti copii, după ani de terapii clasice eşuate.

Amenzi de până la 100.000 de lei pentru distribuitorii de medicamente

Tot la Pharma Forum Services, Marius Savu a precizat că distribuitorii de medicamente care nu aprovizionează corespunzător farmaciile vor fi amendaţi cu sume care ar putea ajunge şi la 100.000 de lei. Ala susţine preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului, Marius Savu.

„Am constatat, în ultima perioadă, că există produse sensibile pe care clienţii nu le găsesc în farmacii, lucru care nu este de acceptat şi trebuie să găsim o soluţie de respectare a regulilor pentru că până la urmă un deţinător de autorizare de punere pe piaţă şi un distribuitor au obligaţia ca atunci când o farmacie are nevoie de un produs pentru un pacient care i-a călcat pragul să poată să îl aducă”, a spus Marius Savu.

Medicamentele ieftine lipsesc din farmacii

Potrivit acestuia, sunt cazuri în care în farmacii lipseşte cel mai ieftin medicament pentru că există un „interes comercial”, lucru care nu este în regulă. Savu consideră că farmaciştii ar trebui să sesizeze Agenţia Naţională a Medicamentului dacă nu primesc produsele de care au nevoie, astfel încât aceasta să intervină cât mai repede.

„Există şi situaţii de medicamente care pe diferite canale sunt vândute în alte ţări UE şi atunci ele nu se găsesc în farmaciile în care ar trebui să se găsească", a mai spus Marius Savu, adăugând însă că nu sunt afectaţi foarte mulţi pacienţii români de exporturile de medicamente către alte ţări UE, în valoare de 25 - 30 de milioane de euro pe lună.
 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite