Iranul ar putea aproba o lege care legiferează posibilele cazuri de incest şi pedofilie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liderii iranieni ar putea legifera căsătoria fetelor de 13 ani. FOTO: Reuters
Liderii iranieni ar putea legifera căsătoria fetelor de 13 ani. FOTO: Reuters

Un nou proiect de lege votat de guvernul iranian permite bărbaţilor să se însoare cu fiicele adoptive care au cel puţin 13 ani, stârnind îngrijorare şi critici puternice potrivit cărora preşedintele Hassan Rouhani nu este un lider îndeajuns de progresist precum s-a afişat.

Preşedintele iranian Hassan Rouhani a fost lăudat pentru poziţia sa de lider moderat în ţara din Orientul Mijlociu frământat de tensiuni puternice. Însă înaintarea proiectului de lege demonstrează că unele convingeri puternice încă persistă într-o ţară predominant intolerantă.

Legea a câştigat votul membrilor parlamentului iranian, depăşind prima etapă în procesul de oficializare. Aceasta ar permite fetelor să se căsătorească de la vârsta de 13 ani, cu permisiunea tatălui lor, pe când băieţii îşi pot lua prima soţie de la 15 ani.

„Propunerea legalizează pedofilia”, a declarat avocatul Shadi Sadr, membro a organizaţiei nonprofit Dreptate pentru Iran. „Nu ţine de cultura iraniană să te căsătoreşti cu propriul copil adoptiv. Desigur, incestul există în Iran într-o măsură mai mare sau mai mică, aşa cum se întâmplă şi în alte ţări din toată lumea, dar acest proiect de lege ne pune în pericol copiii”, a continuat avocatul.

În continuare, legea ar trebui aprobată de Consiliul guvernatorilor. Însă activiştii pentru respectarea drepturilor omului şi-au manifestat îngrijorarea, evidenţiind că există deja în Iran aproximativ 42.000 de copii între 10 şi 14 ani care au fost căsătoriţi numai în 2010.

 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite