Bătălia experţilor: Arafat contra Vlădescu
0Sistemul de urgenţă este sau nu în pericol? „Adevărul“ pune faţă în faţă argumentele lui Raed Arafat cu ale lui Cristian Vlădescu, unul dintre iniţiatorii Legii reformei sanitare.
Demisia dr. Raed Arafat din funcţia de subsecretar la Ministerul Sănătăţii (MS), anunţată ieri, este primul semn că proiectul legii privind reorganizarea sistemului sanitar a început să zguduie Sănătatea. Noua lege îşi propune să modifice fundamental felul în care sunt gestionaţi banii Sănătăţii, prin introducerea concurenţei între diverşii furnizori de servicii: de la medicii de familie, până la spitale şi casele de asigurări.
Ce schimbă legea
Modificările anunţate în ceea ce priveşte sistemul de urgenţă au atras primul scandal şi prima victimă - dr. Raed Arafat. Noutatea adusă de proiectul legii în sistemul de urgenţă o constituie iniţiativa de a lăsa asistenţa medicală nu doar pe seama ambulanţei „de stat" şi a Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD), ci şi în sarcina altor furnizori, fie ei firme private. Aceştia din urmă trebuie însă omologaţi de Ministerul Sănătăţii.
Raed Arafat spune că ideea ar distruge sistemul integrat de urgenţă, iar dorinţa de profit va conta mai mult decât viaţa oamenilor.
La acuzaţiile sale răspunde unul dintre iniţiatorii legii din comisia prezidenţială de sănătate, prof. Cristian Vlădescu, directorul general al Şcolii Naţionale de Sănătate Publică şi Management Sanitar. Iată care sunt părerile celor doi, exprimate punctual, pe fiecare efect al legii.
1. Cu sau fără profit la Urgenţă?
Dr. Raed Arafat: „În viitor se va vorbi despre un sistem care nu mai poate fi integrat, pentru că nu-l poţi menţine cu elemente care urmăresc profitul şi mai mulţi bani".
Prof. Cristian Vlădescu: „Toate serviciile din sistemul sanitar produc profit pentru cineva. În cazul serviciilor de urgenţă din sistemul actual, profitul revine producătorilor de ambulanţe care sunt cumpărate cu bani publici, atât de către MS, cât şi de Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI). De asemenea, echipamentele, medicamentele, carburanţii produc profit pentru cei care le fabrică şi de la care se cumpără cu bani publici".
2. Concurenţa neloială
Dr. Raed Arafat: „Noi avem fonduri foarte limitate. Acum, noua formă de lege permite o concurenţă între actualul sector public şi mai multe firme. Asta înseamnă că, venind alţi actori la concurenţă, va scădea sectorul public şi ca putere şi capacitate de intervenţie".
Prof. Cristian Vlădescu: „MS este cel care decide câte ambulanţe noi acceptă în sistemul public integrat, cu ce dotare (le omologhează) şi în ce locuri. Tot MS stabileşte tarifele pentru serviciile prestate, aşa încât concurenţa nu poate fi neloială când regulile sunt făcute la fel pentru toţi participanţii."
3. Înghesuiala ambulanţelor
Dr. Raed Arafat: „Doar la un accident, dacă o să apară dintr-odată trei furnizori concurenţi, fiecare cu ambulanţa lui, şi în final au de dus un singur bolnav pentru că doi răniţi nu vor să meargă la spital, firmele se bat între ele cine ia bolnavul. Pentru că va deconta numai cine va lua bolnavul".
Prof. Cristian Vlădescu: „Nu există posibilitatea ca să «se înghesuie» ambulanţele private la acelaşi caz cu cele aparţinând statului, deoarece dispeceratul este cel care face trimiterile la caz, iar acesta este în continuare în coordonarea strictă a statului. Dacă există vreo asemenea «înghesuială», aceasta se poate produce exclusiv din cauza dispeceratului public, care este considerat astăzi exemplu de performanţă".
4. Desfiinţarea SMURD
Dr. Raed Arafat: „Sunt mulţi dintre colegii mei care deduc că noua propunere de lege ne duce la desfiinţare. A menţiona, în noua lege, «echipe tip SMURD» înseamnă a deschide cuvântul SMURD pentru a fi folosit de orice formă de instituţie care are o ambulanţă".
Prof. Cristian Vlădescu: „Afirmaţia că SMURD e în primejdie şi e nevoie de petiţie online spre a fi salvat nu are nicio bază în lege, respectivul serviciu ţinând preponderent de MAI, având finanţări multiple şi semnificative de altfel".
5. Migrarea medicilor către privat
Dr. Raed Arafat: „Al doilea risc este împrăştierea personalului, aşa încât să nu mai avem servicii de calitate nici în public şi nici în privat, pentru că personalul este foarte puţin".
Prof. Cristian Vlădescu: „Lucrul acesta se întâmplă şi astăzi, dacă medicii sunt plătiţi mai bine şi au condiţii mai bune, pleacă. Diferenţa ar fi că, în loc să plece din ţară, li se poate oferi posibilitatea să rămână în sistemul naţional, acolo unde au condiţii mai bune de muncă".
6. Reacţia la calamităţi
Dr. Raed Arafat: „Reacţia la calamităţi va fi necontrolată, nestandardizată şi ineficientă". Prof. Cristian Vlădescu: „În calamităţi există un plan naţional de urgenţă care comasează toate resursele disponibile, astfel încât dacă intră în sistemul public integrat mai multe ambulanţe, indiferent de provenienţă, vor fi obligate să participe conform planului".
7. Sancţiuni pentru toţi
Dr. Raed Arafat: „Eu ştiu cum e să lucrezi cu firmele, am avut discuţii multe cu ei. Practic va fi imposibil să-i controlezi pe toţi mereu".
Prof. Cristian Vlădescu: „Nu se poate, legal, ca un furnizor al MS să primească o sancţiune pentru o abatere, iar cel privat o alta, pentru aceeaşi culpă. Dacă sancţiunile actuale sunt bune, rămân".
8. Distrugerea sistemului integrat
Dr. Raed Arafat: „Legea distruge actualul sistem integrat, pentru că va fi imposibil să coordonezi toţi furnizorii. Fiecare va avea propriul lui dispecerat". Prof. Cristian Vlădescu: „Legea prevede explicit că este un singur dispecerat pentru cei care vor fi acceptaţi în sistem, 112, care va realiza în continuare gestionarea sistemului integrat de urgenţă".
9. Medici fără experienţă
Dr. Raed Arafat: „Noile ambulanţe nu vor avea medici care să lucreze pe ele, iar daca au, ei nu vor avea experienţa celor de acum".
Prof. Cristian Vlădescu: „Pentru a intra în sistem vor trebui să facă dovada existenţei acestui personal, dacă nu-l au, nu vor fi omologate. Legislaţia este valabilă şi pentru ambulanţele de acum, şi pentru cele nou-intrate".
10. Personal nepregătit
Dr. Raed Arafat: „Furnizorii nu vor plăti ore de pregătire a personalului şi vor încerca să îşi diminueze cheltuielile din orice".
Prof. Cristian Vlădescu: „Pregătirea personalului medical va putea fi suportată de angajator, ca parte a pachetului de beneficii salariale".
"Va fi un singur dispecerat, 112, care va gestiona sistemul.''
Prof. Cristian Vlădescu iniţiator al legii
"Sistemul nu va putea fi integrat şi va fi distrus.''
Dr. Raed Arafat contestatar al legii
Cine este „Arafatu'"?
Raed Arafat s-a născut la 24 mai 1964, la Nablus, Palestina. A sosit în România, în 1981, pe când avea doar 16 ani şi jumătate. A studiat medicina la Cluj-Napoca, apoi s-a specializat în terapie intensivă. În 1990 a înfiinţat SMURD-ul şi a trebuit să lupte cu sistemul pentru a-l dezvoltă. În 2007 a fost numit subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii, cu responsabilităţi pe medicina de urgenţă.
Tudor Ciuhodaru, în locul lui Arafat
Tudor Ciuhodaru (foto), născut în 1969, este medic primar urgenţe - toxicologie la Spitalul Clinic de Urgenţe Iaşi. În 2008 a intrat în Camera Deputaţilor, din partea PSD. După o scurtă şedere, a plecat la UNPR, aripa desprinsă din PSD. De aici a migrat în PC, partid care l-a „exmatriculat" anul trecut, deoarece a votat în Parlament o decizie a Puterii (înfiinţarea Ministerului Fondurilor Europene). A rămas independent o singură zi, după care s-a înscris în UNPR şi s-a reîntors astfel în cercul puterii. Dr. Ciuhodaru a fost numit ieri doar consilier onorific al ministrului Sănătăţii, fiind incompatibil cu funcţia de subsecretar de stat.