Bac 2011, sesiunea din toamnă: Nuvela şi Nichita Stănescu, subiectele care au dat bătăi de cap elevilor la proba de limba română

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproape 110.000 de absolvenţi de liceu care participă la Bac-ul de toamnă au susţinut azi proba scrisă la limba română. În ciuda legendei conform căreia sesiunea de toamnă vine cu subiecte mai uşoare, reprezentanţii Ministerului Educaţiei spun că nu au coborât ştacheta.  Nuvela şi Nichita Stănescu sunt două din subiectele care au picat la examen.

UPDATE 15.00 BAREM DE EVALUARE SI DE NOTARE la Proba scrisă la Limba si literatura română (Examenul de bacalaureat 2011 Proba E)

Subiecte la proba E a sesiunii de toamnă a Bacalaureatului 2011 - Limba si literatura română

UDPATE 10.50 Subiectele de la proba scrisă la limba şi literatura română, din 29 august, sesiunea de toamnă a Bacalaureatului 2011

Nr. 1:  Întrebări de sintaxă şi morfologie dintr-un fragment din opera "Adela" a lui Garabet Ibrăileanu

Nr. 2: Scrie un text de tip argumentativ de 15-30 de rânduri despre prietenie, pornind de la ideile sugerate de afirmaţia lui Nichita Stănescu:

"Prietenia nu este un dor, ci o prezenţă"

Nr. 3: Redactează un eseu de 2-3 pagini în care să prezinţi modul în care se reflectă o temă (banul, destinul, istoria, familia, etc) într-o nuvelă studiată.


Click pentru a vedea subiectele

image
image

****

„Subiectele vor avea acelaşi grad de dificultate, supravegherea va fi la fel de severă, corectarea lucrărilor va fi identică", a declarat ministrul Daniel Funeriu la începutul sesiunii.

„Nu cred că acum, când s-a insistat pentru un Bac serios, or să fie subiecte mai simple, dar nici mai grele. Nici în ceilalţi ani gradul de dificultate nu a diferit de la o sesiune la alta", explică şi Gheorghe Lăzărescu, profesor de limba şi literatura română la Liceul „Sf. Sava" din Bucureşti. Dascălul îi îndeamnă pe elevi să nu se grăbească şi să fie atenţi la cerinţele subiectelor. „Îi sfătuiesc pe elevi să nu se grăbească să aleagă o operă doar după ce au văzut numele autorului, ci să citească subiectul cu atenţie. În prima sesiune la subiectul III, era specificat «text dramatic». Mulţi care au văzut în cerinţă Camil Petrescu s-au bucurat probabil de un subiect pe care şi-l doreau. Prezenţa celorlalţi autori arăta că nu e vorba de un roman, ci de un text dramatic", explică profesorul.

Speranţe de note bune

În plus, elevii trebuie să fie atenţi la exprimare şi să citească lucrarea după ce au terminat pentru a corecta eventualele greşeli făcute din neatenţie. „Sper că tot ceea ce s-a întâmplat în prima sesiune i-a făcut pe cei care au picat să înveţe mai mult şi să obţină acum rezultate bune. Au avut experienţa primei sesiuni şi cred că va conta", spune optimist Gheorghe Lăzărescu. Ministerul Educaţiei a înfiinţat o linie telefonică gratuită pentru ca elevii, părinţii sau profesorii să poată sesiza evantualele nereguli sau fraude din timpul examenului de Bacalaureat. Linia de telefon 0800.801.100 va fi disponibilă zilnic, pe toată durata desfăşurării examenului, între orele 9.00 şi 19.00.

Bac-ul de vară, un eşec

Prima sesiune a examenului de Bacalaureat nu a fost una cu succes pentru mai mult de jumătate din candidaţi. După contestaţii, rata de promovare abia a urcat la 45,72%. 661 de elevi au fost excluşi din examen după ce au încercat să copieze. Potrivit metodologiei de organizare a examenului, candidaţii care sunt prinşi cu „ocaua mică" sunt eliminaţi din examen şi nu vor mai putea să susţină probele de Bac decât peste două sesiuni. Potrivit lui Daniel Funeriu, ministrul Educaţiei, toate sălile de examen vor fi supravegheate cu camere video.

Calendarul examenului de Bac

29 august - Limba şi literatura română
30 august - Limba şi literatura maternă
31 august - Proba obligatorie a profilului (Matematică sau Istorie)
2 septembrie - Proba la alegere a profilului şi a specializării
4 septembrie - Afişarea rezultatelor (până la ora 16.00) şi depunerea contestaţiilor (orele 16.00 - 20.00)
7 septembrie  - Afişarea rezultatelor finale

Rezultate slabe la oralul de română

18,14% din candidaţii care s-au prezentat la a doua sesiune de Bacalaureat au obţinut calificativul "Experimentat" la proba orală de limba română, arată datele centralizate de Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare. Cei mai mulţi candidaţi (peste 4.000 din cei 10.000 care s-au prezentat) sunt de nivel "Avansat", iar 31,69% au primit calificativul de competenţă "Mediu". Un candidat a fost eliminat din examen, după ce a intrat cu aparatură electronică în sala de evaluare.

În schimb, la proba de limbă maternă, candidaţii s-au descurcat mai bine. Cei mai mulţi au obţinut calificativul „Experimentat", iar aproape 40% au dovedit că sunt de nivel mediu. Doar 29 dintre cei aproape 250 de candidaţi care au susţinut proba orală la limba maternă au luat cel mai mic calificativ.

ALBA: Ghinion la Bacalauret. I-a sunat mobilul în timpul examenului

BISTRIŢA: Un elev a fost prins copiind la Bac

BRAŞOV: Bacalaureat 2011. Examen cu mari bătăi de cap pentru restanţieri

BOTOŞANI: Bac-ul de toamnă 2011. Doi candidaţi au fost scoşi din examen iar 139 au absentat

BUCUREŞTI: BACALAUREAT 2011 Elevii susţin mâine proba scrisă la limba şi literatura română. Vezi aici subiectele din prima sesiune

BUZĂU: Un elev a fost eliminat din examenul de bacalaureat, mai poate încerca tocmai peste doi ani

CRAIOVA: Peste 2.000 de candidaţi din Dolj susţin prima probă scrisă

GALAŢI: Scrisul este spaima candidaţilor la BAC

IAŞI: 1.800 de liceeni îşi încearcă din nou norocul la proba scrisă de la limba română

HUNEDOARA: BACALAUREAT DE TOAMNĂ Elevii nu au vrut în ruptul capului să renunţe la copiat

ORADEA: Cu ţinute de piţipoance la proba scrisă a examenului de bacalauareat

PIATRA NEAMŢ: Proba scrisă la limba română, încă un pas spre BAC pentru 2400 de liceeni nemțeni

REŞIŢA: BAC 2011 Nu s-au învățat minte! Patru elevi au fost eliminați din examen pentru că au copiat

SATU MARE: Cinci elevi daţi afară de la Bac

SIBIU: 144 de absenţi şi doi candidaţi daţi afară pentru copiat, la Bacalaureat, în Sibiu

SLATINA: Mii de elevi din Olt dau BAC-ul scris, supravegheaţi video

TÂRGU MUREŞ: Bacalaureatul de toamnă. Vezi ce subiecte s-au dat şi câţi elevi au fost eliminaţi

TIMIŞOARA: Încep probele de foc de la Bac. Până la cinci camere de supraveghere şi monitorizare audio pentru testele scrise

VASLUI: Peste 1.100 de liceeni susțin astăzi proba scrisă la română

ZALĂU: Au început probele scrise ale bacalaureatului de toamnă

Top cele mai bune 500 de universităţi din lume
Mara Moise

Mâine, din "Ghidul candidatului", puteţi afla că Universitatea „Babeş-Bolyai", din Cluj-Napoca, este singura instituţie de învăţământ superior din România care a fost luată în calcul la alcătuirea topului realizat de Universitatea „Jiao Tong" din Shanghai. Chiar dacă nu s-a calificat în primele 500, universitatea din Ardeal se află printre cele mai bune 1.200 de instituţii academice din lume.

Harvard, pe primul loc

Top Shanghai este una dintre cele mai reprezentative clasificări a universităţilor. Anul acesta, Universitatea Harvard (SUA) se află pe primul loc în clasament, poziţie pe care şi-o menţine încă din anul 2003, de când există topul. Stanford, Massachusetts Institute of Technology, Berkeley, Cambridge, Caltech, Princeton, Columbia, Chicago şi Oxford sunt şi ele în primele zece. De remarcat că, exceptând Cambridge şi Oxford (ambele din Marea Britanie), toate universităţile din Top 10 sunt din SUA.

În Europa Continentală, ETH Zürich, din Elveţia, ocupă prima poziţie (şi locul 23 în topul mondial), urmată de Paris-Sud (locul 40), Pierre şi Marie Curie (locul 41).

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite