Asociație pentru Protecția Pacienților: „În oncologie e dezastru. Statul este vinovat de crimă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vasile Barbu, președintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor, a declarat la Prima News că secțiile de oncologie sunt copleșite de numărul mare de bolnavi. Aparatura este folosită doar câteva zile pe săptămână în spitalele publice, în timp ce oamenii mor cu zile.

Spitalele de oncologie sunt supraaglomerate cu pacienți Foto: Arhivă
Spitalele de oncologie sunt supraaglomerate cu pacienți Foto: Arhivă

”În oncologie este dezastru. Zilnic avem n cazuri pe care nu ştim cum să le mai plasăm pentru că nu ştim unde să îi mai trimitem pe oameni, peste tot este foarte aglomerat”, a declarat Vasile Barbu, citat de News.ro.

Acesta a adăugat că aparatura de tip RMN din spitale a fost cumpărată din 2017, cu bani de la Ministerul Sănătății, dar nu este folosită la capacitate, ceea ce are ca rezultat costuri de cinci ori mai mari per investigație medicală, dincolo de accesul restricționat. O altă problemă ar fi cu lipsa medicilor din teritoriu.

Statul este vinovat de crimă. Este o crimă cu bună ştiinţă pentru că noi semnalăm astfel de lucruri de ani de zile. Spunem de 10-15 ani, atragem atenţia miniştrilor şi politicienilor la toate evenimentele la care participăm, noi suntem cu un pas înaintea lor şi la accesul pacienţilor la servicii medicale, la investigaţii, la prevenţie, la abordarea precoce a cazurilor pentru că abordarea precoce este cheia şi în cancer. Cancerul se poate vindeca, marea majoritate a tipurilor de cancer se pot vindeca, important e să le descoperi la timp”, a afirmat Vasile Barbu.

Barbu a mai spus că și programul împotriva tuberculozei este un fiasco și că deși pacienții sunt tratați, ei nu sunt și izolați, astfel că numărul de bolnavi nu scade, în ciuda eforturilor: “Nu îi tratăm unde trebuie şi cum trebuie, îi ţinem în continuare pe stradă. Scrie în ordinul ministrului şi în legislaţie că pot fi îngrijiţi şi în ambulatoriu. Pe cine îngrijeşti în ambulatoriu? Te-ai asigurat că acel pacient poate fi securizat, familia lui, publicul din jur, cei care călătoresc cu mijloacele de transport în comun, cei care merg la şcoală, sunt protejaţi? Nu, ceilalţi nu sunt protejaţi. Şi iată avem o creştere continuă, în fiecare lună avem indicatori trişti”.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite