Aplicaţie pentru pregătirea medicilor rezidenţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă a lansat, marţi, o aplicaţie pentru pregătirea medicilor rezidenţi. Potrivit doctorului Raed Arafat, medicii pot primi inclusiv sfaturi privind pregătirea lor, fiind vorba de o aplicaţie la care vor avea acces mai multe spitalele, în mod gratuit.

„Nouă aplicaţie mobilă medEasy, dezvoltată de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă în parteneriat cu QUALITANCE, le permite medicilor rezidenţi să raporteze procedurile medicale mai uşor şi mai rapid. Totodată, medicii îndrumători primesc notificări şi pot confirmă execuţia procedurilor instant. Aplicaţia se dovedeşte un real ajutor pentru tinerii medici. La finalul rezidenţiatului, ei trebuie să dovedească îndeplinirea a peste 100 de proceduri; prin aplicaţia medEasy au posibilitatea să ţină evidenţă tuturor procedurilor şi să primească validări mult mai uşor”, arată DSU.

Concret, e vorba de 14 centre de pregătire pentru medicii rezidenţi în specialitatea medicină de urgenţă. 

„Avem formator pentru fiecare grup de rezidenţi şi trebuie să ştim dacă rezidentul este pregătit bine când ajunge la examen final, care este unul greu, rata de trecere nu depăşeşte 70% în primă încercare. Deci, această aplicaţie ne va ajuta să vedem că rezidentul a fost expus în timpul pregătirii sale la manevrele pe care trebuie să le ştie. Există un barem pentru fiecare lucru pe care trebuie să-l ştie. De exemplu, cerem 40-50 de intubaţii, sub anestezie, drenaj toracic — trebuie să fie minim făcute 10. Acestea toate o să figureze ca un istoric, ca o foaie de parcurs a rezidentului pentru cel care-l examinează sau care-i validează stagiile făcute", a explicat Arafat, potrivit Agerpres.

El a subliniat că aplicaţia este uşor de folosit şi de către medicul rezident, şi de către coordonator, acesta putând să-i transmită medicului rezident anumite mesaje.

„Până acum, ei lucrau, erau ocupaţi, până ajungeau la un calculator să-l deschidă, să intre cu parolă, după care să introducă datele, de multe ori uitau, făceau după două-trei zile, uitau anumite manevre. Acum, nu-l costă decât să ridice telefonul în câteva minute de pauză, să introducă câteva lucruri care durează 1-2 minute, este autentificat în telefonul lui şi aşa îşi păstrează munca lui la zi în faţa instructorului. (...) Un rezident care nu raportează deloc e una din două: fie că nu raportează dar face, dar trebuie văzut de ce nu raportează, sau chiar nu face nimic şi atunci e un semn de alarmă pentru instructor să-l caute pe rezident să vadă de ce nu face ce trebuie făcut într-un anumit interval de timp", a adăugat Arafat, precizând că 340 de medici rezidenţi făceau raportări în forma veche.

Potrivit medicului Raed Arafat, în prezent lucrează 500 de medici rezidenţi în sistemul de sănătate. „Sper ca cea mai mare parte din ei să rămână şi să profeseze aici”, a completat medicul. 

„În ultimii ani, avem 200-300 de medici urgentişti care au plecat în Germania, Franţa şi ţările nordice”, a spus Arafat.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite