Apă gratuită în localurile din România. Proprietar de bar: „Lumea va profita, bea 5 pahare de apă și pleacă“

0
0
Publicat:

Clienții localurilor din România văd cu ochi buni obligația restaurantelor, cantinelor și serviciilor de catering de a le furniza, gratuit, apă potabilă: „Va fi ca în lumea civilizată”. Unii patroni de localuri avertizează însă: „Lumea va profita”.

Apa potabilă va fi gratuită la restaurante și baruri. FOTO: Pixabay
Apa potabilă va fi gratuită la restaurante și baruri. FOTO: Pixabay

Clienții restaurantelor, cantinelor și serviciilor de catering au obligația din 15 aprilie 2024 să servească apă gratuit clienților.

Această obligație este prevăzută în Legea96/2024, care a fost publicată luni, 15 aprilie 2024, în Monitorul Oficial.

Mai precis, legea impune „furnizarea gratuită a apei potabile prin reţeaua de distribuţie, pentru consumatorii din restaurante, cantine şi servicii de catering” (articolul 16, alin 4, litera d).

Legea aprobă Ordonanţa Guvernului nr. 7 din 18 ianuarie 2023 privind calitatea apei destinate consumului uman, incluzând printre obligații și cea privitoare la furnizarea de apă potabilă în mod gratit.

Proprietar de bar: „lumea va profita de asta”

Într-o discuție pe reddit, care a avut loc în momentul în care a apărut prima dată proiectul de lege, un proprietar de bar a susținut că anumiți clienți vor abuza de această prevedere: „Ca proprietar de bar, restaurant și altele în Horeca pot spune ca le ofeream oricum, deci nu afectează, nu, nimic. Doar intrăm în normalitate... Total de acord cu asta și aș fi propus același lucru”.

El a precizat că nu oferă apă de la robinet, ci îmbuteliată în bidoane de 6 litri.

„Fie că mănânci sau bei cola, vin, cafea sau whisky de 100 lei paharul, ai un pahar de apă moca pentru că... e apă. În momentul în care ai golit paharul, îți aducem altul. Ideea e să te țin în restaurant și să faci consumație pe ce este profitabil, nu pe apă plată”, a detaliat el.

Patronul a atras atenția că legea poate fi interpretată: „Ideea e să ofere clienților, nu oricui intra în restaurant. Gen vine un boschetar, bea 5 pahare de apă în timp ce se uita pe meniu (că este client), apoi pleacă. Nu este ok deloc meniul și nu avem caracatiță la grătar... Și stiu ce zic. Lumea o să profite de asta”.

„Veneau pensionarii cu PET-uri de 5 litri”

Un participant la discuție a susținut că prevederea legală poate fi folosită abuziv și într-un alt fel. „O să fie un mic dezastru sanitar pentru că orice client cu pântecăraie se poate duce la autorități pe tema asta și alea de abia așteaptă să aibă motiv pentru vizită dacă ați înțeles ideea... Nu ar fi de mirare dacă chiar de asta ar fi legea dată.”

El a relatat o întâmplare despre un buticar care a montat un dozator de apă cu bidon de 19 litri pentru clienți. Bineînțeles, gratuit, „să fie lumea mulțumită”. „Eh, au început să apară pensionarii cu PET-uri de 5 litri să ia apă moka, ajunsese ăla să pună 3-4 bidoane pe zi și 300 de pahare de plastic până și-a băgat piciorul și a renunțat la idee. Au făcut pensionarii criză că unde e apa, le-a zis că s-a stricat automatul și e la reparat, cică, și acum după 6 luni îl mai întreabă cate unul când îl aduce înapoi.... Ăsta-i omul”, a istorisit el.

Clienții: „Ca în lumea civilizată”

Majoritatea celor care au comentat au susținut că este o idee binevenită, chiar dacă probabil unele restaurante și baruri nu o vor aplica.

„La noi trebuie să facă proiect de lege pentru așa ceva, în Occident îți aduce carafa de apă și ți-o pune pe masă direct. Dar să nu uitam că noi suntem cel mai primitor și inimos popor de pe pământul asta!”, scrie un internaut.

Un alt membru al platformei susține că „în lumea civilizată” regula se aplică demult: „În Anglia, în orice restaurant te duci, apa de la robinet e din partea casei. Și în Germania e lege, dar unii se prefac că nu știu”.

Perfect! Era și cazul. Deși restaurantele clar vor fi împotrivă... în România e foarte trendy business model-ul ăla bazat pe pizza mare la 15 lei (ca să facă sete) și o Dornă de 0.33 la 12 lei”, susține un alt participant la discuție.

Un român care trăiește în Canada susine că niciodată nu a plătit la restaurant pentru apă. „Pentru mine este de neconceput când mă duc în Europa și văd pe factura 2 euro pentru o sticluță de apă”.

Anunț obligatoriu: „Această unitate oferă, la cerere şi în mod gratuit, apă potabilă de la robinet”

Totodată, conform proiectului, autorităţile publice şi firmele de alimentaţie publică - baruri, restaurante, cafenele, aşadar - vor avea obligaţia să afişeze într-un loc accesibil şi vizibil publicului următorul anunţ: „Această unitate oferă, la cerere şi în mod gratuit, apă potabilă de la robinet”.

Potrivit legii, vor avea, de asemenea, obligaţia de a furniza, la cerere şi în mod gratuit, apă potabilă de la robinet:

a) autorităţile şi instituţiile administraţiei publice centrale şi locale pentru persoanele prezente în sediile acestora;

b) operatorii economici care oferă servicii de alimentaţie publică pentru clienţii proprii;

c) angajatorul pentru angajaţi.

 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite