Apă cu porția în sute de localităţi din România, din cauza secetei severe. Două râuri au secat complet

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alimentarea cu apă este asigurată cu restricţii din cauza secetei în 658 de localităţi, din care 270 nu au sisteme centralizate de apă şi au fântâni secate, iar două râuri din zona hidrografică Argeş-Vedea au secat complet.

Restricții de apă în sute de localități FOTO: Arhiva
Restricții de apă în sute de localități FOTO: Arhiva

„În prezent, 388 de localităţi, din care 8 oraşe/municipii (Târgu Lăpuş, Hârlău şi parţial oraşele Novaci, Paşcani, Târgu Neamţ, Solca, Dorohoi şi municipiul Iaşi) dispun de sisteme centralizate de alimentare cu apă şi sunt afectate de deficitul rezervei de apă, alimentarea cu apă fiind asigurată cu dificultate, cu restricţii/intermitent în anumite intervale orare”, a anunțat ANAR, pe Facebook.

Judeţele cele mai afectate sunt: Botoşani - 114 localităţi, Iaşi - 85 localităţi, Vrancea - 36 localităţi, Gorj - 28 localităţi, Bacău - 17 localităţi, Bihor - 15 localităţi, Neamţ - 13 localităţi, Maramureş şi Galaţi -11 localităţi, Vaslui -10 localităţi, Mehedinţi - 9 localităţi, Dâmboviţa şi Argeş - 7 localităţi, Braşov şi Giurgiu - 6 localităţi, Hunedoara - 4 localităţi, Olt - 3 localităţi, Teleorman şi Suceava - 2 localităţi, Caraş-Severin şi Dolj -1 localitate.

Seceta prelungită a afectat 270 de localităţi care nu dispun de sisteme centralizate de alimentare cu apă, ci doar de surse individuale, au fântânile secate. Cele mai multe localităţi aflate în această situaţie sunt în judeţele: Botoşani -154 localităţi din care şi Municipiul Dorohoi, Vaslui - 60 localităţi, Bacău - 18 localităţi, Neamţ - 12 localităţi, Iaşi - 7 localităţi, Galaţi - 5 localităţi, Olt, Prahova şi Suceava -3 localităţi, Mehedinţi, Vrancea şi Gorj - 1 localitate.

Două râuri au secat complet

De asemenea, două râuri, râul Glavacioc (staţia hidrometrică Crovu) şi râul Sabar (staţia hidrometrică Poenari), din spaţiul hidrografic Argeş-Vedea, au secat complet, potrivit Agerpres.

Coeficientul de umplere în principalele 40 de lacuri de acumulare este de 75%, ţinta stabilită pentru sfârşitul lunii august, iar volumul este de 3,27 miliarde de metri cubi de apă.

În ceea ce priveşte debitele Dunării la intrarea în ţară, acestea sunt în jurul valorii de 2.900 mc/s şi vor ajunge în data de 2 septembrie la 2.600 mc/s, fiind sub media multianuală a lunii august (4.300 mc/s) şi septembrie (3.800 mc/s). În august 2022, debitele Dunării erau în jurul valorii de 1.750 mc/s. Minimul istoric a fost atins în anul 2003 la valoarea de 1.500 mc/s, precizează ANAR.

Sectoarele de pe fluviul Dunărea şi braţele acestuia (Măcin, Borcea, Chilia, Tulcea şi Sulina), aferente a 49 localităţi, se află în faza de atenţionare-avertizare. De asemenea, 42 de sectoare din cele 120 de secţiuni de monitorizare ale secetei (relevante pentru folosinţele de apă) se află sub debitele minime necesare satisfacerii cerinţelor de apă.

În prezent, la centrala nucleară Cernavodă nu sunt probleme privind alimentarea cu apă.

„Nivelul Dunării de la mira de la staţia hidrometrică Cernavodă este de -1,14 metri, până la aplicarea treptei I de restricţii, există o diferenţă de nivel de 48 cm”, precizează Apele Române.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite