Andronescu elimină experţii străini, “vinovaţi” de depistarea plagiatului
0Ecaterina Andronescu respinge orice asociere a sa cu proiectul de cercetare plagiat despre care "Adevărul" a scris ieri. În paralel, ea lucrează la eliminarea unuia dintre principalele filtre care pot depista plagiatul din cercetarea ştiinţifică
Cazul de plagiat al proiectului de cercetare OWHAN, în care a fost implicată fără voia ei Ecaterina Andronescu, ministrul Educaţiei şi preşedintele Politehnicii bucureştene, cunoaşte noi dezvoltări: ministerul intenţionează să relaxeze semnificativ actualele prevederi legale în ceea ce priveşte evaluarea proiectelor de cercetare.
Ziarul "Adevărul" şi revista "Nature", precum şi portalul Integru.org, au publicat ieri articole privind soarta unui cereri de finanţare a unui proiect de cercetare în domeniul optoelectronicii, cu numele de cod OWHAN. Un expert internaţional care a analizat solicitarea a descoperit că partea cea mai importantă a aplicaţiei, cea în care se descriau elementele de noutate şi de inovaţie pe care şi le propun autorii, a fost plagiată masiv din surse internaţionale. În formularea cererii de finanţare au fost implicate patru instituţii, printre care şi Universitatea Politehnică Bucureşti, al cărei rector era atunci Ecaterina Andronescu. Numele ei, împreună cu adresa e e-mail, apare la rubrica "reprezentant legal", fără să fi fost implicată direct în cercetarea respectivă, întrucât specializarea sa este chimia. Plagiatul denunţat de expertul străin a fost sancţionat în luna mai de fostul Consiliu Naţional de Etică, desfiinţat brutal în luna iunie, iar de atunci întârzie avizul Ministerului Educaţiei, fără de care sancţiunile dispuse nu pot fi aplicate.
Ţinta: experţii străini
Articolul publicat ieri de revista Nature aduce o informaţie importantă: "Oamenii de ştiinţă români s-au arătat îngrijoraţi de faptul că guvernul ar încerca să slăbească sistemele de protecţie împotriva plagiatului. O propunere publicată pe site-ul Ministerului Educaţiei pe 19 septembrie cere eliminarea necesitaţii unei supravegheri internaţionale a cererilor de granturi de cercetare. Cererile suspecte au fost depistate doar pentru că programul cere ca două treimi dintre evaluatori să fie din afara ţării, pentru ca în acest fel sa fie evitată fraudarea în interiorul micii comunitati stiintifice romanesti. O sursă apropiată de minister susţine că propunerea este acum modificată pentru a linisti îngrijorarile cercetătorilor"
Sursa apropiată de minister care a vorbit cu "Nature" minte. Chiar dacă propunerea de pe site-ul ministerului a suferit unele modificări pe 2 noiembrie, condiţia actuală privind componenţa echipelor de evaluatori rămâne în continuare eliminată.
Lectură comparată
Iată cum sună în acest moment articolul de lege care reglementează ponderea experţilor străini în echipele de evaluare a proiectelor:
ART. 47 (1) Procedurile de selecţie a evaluatorilor si de alocare a proiectelor către evaluatori se stabilesc de către consiliul stiinţific care coordonează stiinţific conducerea programului, cu respectarea pachetelor de informaţii aprobate, si se publică pe site-ul web al conducătorului de program.
(2) Evaluatorii sunt experţi recunoscuţi pe plan internaţional si trebuie să îndeplinească standardele minimale prevăzute în pachetele de informaţii.
(3) Ponderea experţilor din străinătate, selectaţi din celelalte state membre ale Uniunii Europene sau din statele membre ale Organizaţiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economică, este de cel puţin 50% pentru fiecare proiect si program.
În propunerea de modificare a legii aflată pe site, acelaşi articol are următoarea formulare:
Art.47 - Lista experților evaluatori pentru o competiție se constituie din lista de evaluatori a programului, propusă de către autoritatea contractantă, în baza criteriilor de selecție propuse de organismul consultativ care asigură coordonarea ştiințifică a programului, şi se aprobă de către autoritatea de stat pentru cercetare-dezvoltare.
După cum se vede, nu se mai spune nimic despre proporţia experţilor străini în cadrul echipelor de evaluare a proiectelor.
Prea scumpi
Ecaterina Andronescu pare a susţine această modificare. Într-o discuţie purtată ieri, aceasta ne-a precizat că, la programul de cercetare de anul trecut, din care a făcut parte şi proiectul OWHAN, s-au cheltuit "o grămadă de bani" cu plata evaluatorilor externi. "Dumneavoastră ştiţi că, în acest timp, sunt cercetători români care mor de foame?" - a argumentat domnia sa.
Pe de altă parte, doamna Andronescu afirmă că depistarea plagiatului din proiectul OWHAN a fost posibilă tocmai pentru că "sistemul a funcţionat". Dar eliminarea evaluatorilor externi are menirea tocmai de a slăbi "sistemul care a funcţionat".
Replica ministrului Educaţiei şi Cercetării
Faţă de articolul publicat ieri de ziarul "Adevărul", ministrul Educaţiei ne-a trimis următorul drept la replică:
"Universitatea Politehnica din Bucureşti se angaja să accepte în laboratoarele proprii derularea proiectului şi să devină partener în cazul în care cererea de proiect era admisă la finanţare. Ministrul Educaţiei nu a semnat nici unul dintre documentele aferente cererii de finanţare la care articolul face referire.
Cu privire la propunerea de proiect, mentionăm că prin Centrul de Cercetare în Optoelectronica (UPB-CCO) din cadrul Universităţii Politehnica din Bucureşti au fost semnate diferite documente prin care universitatea se angaja să participe în calitate de partener la implementarea proiectului. Mentionăm faptul că actualul ministru nu a semnat personal, nici în calitate de rector, niciunul dintre documentele aferente acestei cereri de finanţare.
În conformitate cu prevederile legale, ministrul Educatiei nu are competente în ceea ce priveste solutionarea abaterilor de la normele de buna conduita în activitaţi de cercetare-dezvoltare. Mentionăm că M.E.C.T.S. a solicitat Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiintifică să transmită cazul Consiliului National de Etica, pentru soluţionarea cu celeritate a sesizării.
Nu în ultimul rând, articolul citează şi foloseşte ca sursă de informare o adresa anonima de email. MECTS foloseşte şi această ocazie pentru a-i încuraja pe cei interesaţi de activitatea ministerului să utilizeze sursele oficiale de informare pentru a evita dezinformarea sau informarea eronată".
Precizare "Adevărul": Am apelat la un e-mail anonim pentru a obţine documentele întrucât sursele oficiale de informare au refuzat să le ofere.
CITEŞTE ŞI Coşmarul cariocii galbene