Andronescu, bănuită c-ar fi luat ilegal bani europeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ecaterina Andronescu s-a aflat de mai multe ori în vizorul ANI în ultima perioadă
Ecaterina Andronescu s-a aflat de mai multe ori în vizorul ANI în ultima perioadă

Agenţia Naţională de Integritate le cere procurorilor de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie să verifice un presupus conflict de interese în care s-ar fi aflat Ecaterina Andronescu în calitate de rector. Fostul ministru al Educaţiei susţine că e nevinovat şi acuză motivaţiile politice care s-ar ascunde în spatele cererii de anchetare.

40.000 de lei (aproape 10.000 de euro) ar fi încasat ilegal Ecaterina Andronescu, potrivit inspectorilor Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), care au sesizat mai departe Parchetul instanţei supreme. Angajaţii ANI suspectează un conflict de interese, deoarece senatoarea PSD ar fi îndeplinit funcţia de manager al unui proiect POSDRU (finanţat cu bani europeni) derulat de Universitatea Politehnică, pe care o conduce.

„Esenţa conflictului este", precizează Horia Georgescu, secretar general al ANI, „că Ecaterina Andronescu s-ar fi numit pe sine manager al unui proiect care viza conducerea unor doctorate." „Documentul prin care se numeşte echipa de management poartă semnătura doamnei Andronescu, în calitate de rector. În plus, ea a votat pentru sine în calitate de membru al Senatului Universităţii. Deci, e de două ori conflict de interese. Şi e vorba de definiţia din lege, privind o decizie care aduce direct un câştig patrimonial", precizează Horia Georgescu.

Astfel, se arată într-un comunicat al Agenţiei de Integritate, Andronescu ar fi semnat în septembrie 2008, în calitate de rector al Politehnicii bucureştene, decizia prin care urma să devină manager al proiectului „Pregătirea competitivă a doctoranzilor în domenii prioritare ale societăţii bazate pe cunoaştere". În plus, ANI susţine că senatoarea PSD s-a autosuspendat atunci când a devenit ministru al Educaţiei, în decembrie 2008, din funcţia de rector, dar nu şi din cea de manager de proiect, ceea ce ar fi o altă problemă. Ca manager, Andronescu a încasat, între octombrie 2009 şi aprilie 2011, 40.000 de lei. „Ecaterina Andronescu putea să ceară legal finanţarea, dar nu trebuia să fie tot ea cea care o încasează, trebuia să fie altcineva din universitate, pentru că ea, ca rector, e ordonator principal de credite", explică Horia Georgescu.

Andronescu neagă orice ilegalitate

De cealaltă parte, Ecaterina Andronescu spune că nu a încasat bani europeni în perioada în care a fost ministru al Educaţiei (decembrie 2008 - octombrie 2009). „Până la ieşirea din mandatul de ministru nu am luat niciun leu din proiectul POSDRU", susţine senatoarea PSD, care precizează că semnătura incriminată de inspectorii Agenţiei era dată „în calitate de reprezentant legal al Politehnicii". „În calitatea mea de rector şi în conformitate cu solicitările Autorităţii de management, toate documentele angajate în contractele de acest fel trebuie să fie semnate de reprezentantul legal al universităţii. Iar acest reprezentant legal al universităţii este conform legii şi actuale, şi trecute rectorul", spune Andronescu.

Ea precizează şi că numirea ei în funcţia de manager de proiect a fost decisă de Senatul Universităţii Politehnice. În fine, ea bănuieşte că acest „nou conflict de interese" ar avea dedesubturi politice, atrăgând atenţia că Agenţia de Integritate a mai fost sesizată în cazul său de către actualul ministru al Educaţiei, Daniel Funeriu. „Ceea ce mi se pare şi mai ciudat este că această poveste apare azi, iar sâmbătă se lansează strategia pe educaţie a USL", a spus Andronescu.

Funeriu: „Am făcut o singură sesizare"

Ministrul Daniel Funeriu confirmă că instituţia pe care o conduce e cea care a semnalat ANI o posibilă incompatibilitate, dar nu şi conflictul de interese pentru care se cer verificări ale Parchetului General. Funeriu neagă vehement şi orice posibilă motivaţie de ordin politic. „Da, aşa e, ministerul e cel care a sesizat ANI în privinţa situaţiei rectorilor parlamentari. Aici nu e nicio revelaţie, am făcut acest lucru public. Aceasta este singura sesizare pe care ministerul a făcut-o, privind incompatibilitatea dintre situaţia de rector, cea de parlamentar şi de lider politic. După ce voi studia împreună cu direcţia juridică documentaţia ANI, voi dispune măsuri de aplicare a legii, doar a legii şi în totalitate a legii", spune Funeriu.

„Mie îmi pare rău că oameni care sunt în conducerea sistemului de învăţământ superior se află în situaţie de incompatibilitate. Am un respect instituţional deosebit pentru universităţi şi rectori, iar ideea unor răzbunări politice individuale îmi este străină." Secretarul general ANI, Horia Georgescu, spune, la rândul său, că e vorba de două cazuri diferite, iar în cazul conflictului de interese, instituţia s-ar fi autosesizat în baza unui articol apărut în presă. Constatările ANI vor fi mai departe verificate de procurori, urmând ca Parchetul General  să decidă apoi dacă va deschide sau nu urmărirea penală.

"Toate documentele de acest fel trebuie să fie semnate de reprezentantul legal al universităţii, rectorul. Ce mi se pare ciudat este că această poveste apare înainte de lansarea strategiei pe educaţie a USL.''
Ecaterina Andronescu senatoare PSD, rector

''Documentul prin care se numeşte managerul poartă semnătura doamnei rector Andronescu. În plus, ea a votat pentru sine în Senatul Universităţii. Deci, e de două ori conflict de interese.''
Horia Georgescu secretar general ANI

10.000 de euro ar fi încasat ilegal rectorul Ecaterina Andronescu în timp ce a fost şi manager de proiect.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite