Am ajuns la mâna vecinilor. Medicamente anti-COVID şi aparatură de la ajutoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mai multe medicamente pentru tratamentul pacienţilor cu COVID-19 lipsesc din spitale Foto. Arhivă
Mai multe medicamente pentru tratamentul pacienţilor cu COVID-19 lipsesc din spitale Foto. Arhivă

Valul al patrulea a prins spitalele care tratează pacienţi fără strocuri de medicamente anti-COVID. România a cerut ajutor internaţional pentru livrarea de medicamente şi aparatură medicală.

Marţi seară, autorităţile au anunţat că au ajuns în ţară peste 5.200 de flacoane de anticorpi monoclonali aduse din Italia, regiunea Lombardia. Ministrul interimar al Sănătăţii, Cseke Attila, a declarat că există promisiuni de sprijin şi din partea altor state.  Anticorpii monoclonali sunt proteine produse în laborator care imită capacitatea sistemului imunitar de a combate noul coronavirus. Aceştia se fixează de proteina virală de suprafaţă (Spike) şi blochează astfel capacitatea virusului de a se fixa de celulele umane. Este un tratament care se aplică la debutul infecţiei cu SARS-CoV-2, anumitor pacienţi, pentru a preveni complicaţiile. 

Într-un comunicat trimis presei, Ministerul Sănătăţii a informat că 5.692 de flacoane de Remdesivir de 100 miligrame din cele 24.160 achiziţionate printr-un contract subsecvent în urma Acordului- Cadru încheiat de Comisia Europeană cu firma producătoare pentru statele membre au fost distribuite în 98 de spitale din toată ţara. Remdesivirul este un medicament pentru tratarea pacienţilor cu forme medii de boală.  

Spitalul modular Pipera, operaţionalizat 

Alte ţări care au sărit în ajutorul României sunt Olanda şi Polonia, de la care am primit 250 de concentratoare de oxigen din stocurile acestora. 

Aparatura a fost instalată la spitalul modular Pipera, din Capitală. Potrivit lui Cseke Attila, unitatea a început de marţi seară să primească pacienţi cu COVID-19. „Paturi cu concentratoare de oxigen, cele pe care le-am primit prin Mecanismul European de Protecţie Civilă sunt deja aici. Infrastructura este pregătită. Personalul medical va fi asigurat de la Spitalul „Victor Babeş”, respectiv în continuare vom face detaşări. În zilele următoare se va lucra pentru operaţionalizarea restului de paturi. Mai avem 100 de concentratoare de oxigen”, a spus Cseke Attila. Spitalul modular din Pipera are capacitatea maximă de 374 de paturi cu oxigen, dar într-o primă etapă în interior vor fi primiţi doar 100 de pacienţi, potrivit informaţiilor oficiale. 

Cseke Attila a mai spus că până vineri vor fi operaţionalizate la Spitalul Colentina încă şapte paturi de terapie intensivă, respectiv încă 10 paturi pe terapie acută.

Ungaria preia 50 de pacienţi cu coronavirus din România care au nevoie de terapie intensivă 

Ungaria ajută România şi preia 50 de pacienţi cu coronavirus, care au nevoie de terapie intensivă, a anunţat, miercuri, la Budapesta, ministrul ungar de externe şi al comerţului exterior, Péter Szijjártó. Pacienţii vor fi duşi în clinici din Szeged şi Debrecen, iar autorităţile din cele două ţări stabilesc detaliile tehnice. Ministrul a relatat că, până acum, Ungaria a trimis în România ventilatoare mecanice şi medicamente favipiravir, însă guvernul român a venit cu încă o solicitare: ca Ungaria să preia dintre pacienţii ATI, deoarece “în multe cazuri, capacitatea de tratare a bolnavilor în sistemul de sănătate românesc este la limită”.  

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, spunea vineri, că este greu de realizat transferul pacienţilor COVID în afara ţării, în special al celor de la Terapie Intensivă deoarece starea lor s-ar putea agrava pe drum. El a menţionat însă că există discuţii cu Ungaria pentru transferul unor pacienţi.

112, ajutat de ambulanţele private 

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Adela Cojan, a anunţat că în perioada următoare, ambulanţele private vor da o mână de ajutor celor de stat. În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 9.382 de apeluri la numărul de urgenţă 112. „Este foarte îngreunat accesul ambulanţelor către pacienţii care sună la 112 pentru testarea COVID. Ieri am făcut o serie de virări de credite bugetare de la alte domenii pentru a implica inclusiv ambulanţele private, care vor răspunde la acelaşi număr 112, pentru a ajuta sectorul public. În lupta aceasta trebuie să înţelegem cu toţii că nu se poate fără un parteneriat public-privat, mai ales în condiţiile în care s-au restricţionat internările pentru afecţiunile programabile în spitalele COVID sau suport-COVID, acestora trebuie să le asigurăm accesul în celelalte instituţii sanitare fără să ţinem cont de forma de proprietate a instituţiei sanitare respective“, a declarat şefa CNAS.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite