Alegerile prezidențiale din România, analizate de OSCE. Recomandări pentru un proces electoral mai transparent
0O delegație a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) a vizitat România pentru a analiza procesul electoral înaintea alegerilor prezidențiale repetate din 4 mai și au formulat o serie de recomandări menite să îmbunătățească transparența și corectitudinea scrutinului.

Vizita, desfășurată între 3 și 5 martie la invitația autorităților române, a inclus întâlniri cu oficiali ai Ministerului de Externe, Autorității Electorale Permanente (AEP), reprezentanți ai partidelor politice și organizații ale societății civile, transmite Agerpres.
Potrivit raportului publicat de OSCE, toți interlocutorii au subliniat importanța unei monitorizări pe termen lung a alegerilor pentru a crește încrederea publicului și a asigura o evaluare imparțială a procesului electoral.
Experții au pus accentul pe monitorizarea perioadei preelectorale, cu un interes special pentru reglementarea și finanțarea campaniilor online. De asemenea, s-a discutat despre necesitatea analizării cadrului legal recent modificat, inclusiv ordonanța de urgență privind organizarea scrutinului prezidențial din 2025.
Preocupări privind transparența și dezbaterea publică
În cadrul discuțiilor, unele voci și-au exprimat îngrijorarea cu privire la lipsa unei dezbateri publice înainte de adoptarea ordonanței de urgență pentru organizarea alegerilor repetate.
Pe de altă parte, AEP a precizat că a emis norme pentru clarificarea procedurilor privind postările și materialele electorale și a subliniat că reglementările nu se aplică persoanelor care nu sunt candidați. Totodată, instituția a evidențiat dificultățile de a reglementa eficient o campanie electorală într-un mediu digital în continuă schimbare.
Recomandări OSCE
Ca urmare a acestor constatări, OSCE a reafirmat necesitatea unei Misiuni Limitate de Observare a Alegerilor (LEOM), recomandare inițial emisă în septembrie 2024. Pe lângă echipa de experți care va analiza scrutinul, organizația propune trimiterea a 24 de observatori internaționali pentru a monitoriza procesul electoral la nivel național.
În plus, misiunea de observare va include și un element de monitorizare a mass-media, pentru a evalua gradul de echidistanță și corectitudine al relatărilor din timpul campaniei electorale.