Alegerile din SUA, prin ochii românilor care trăiesc în America: „E vorba despre plata facturilor, nu despre pronume și alte prostii woke”

0
Publicat:

„Adevărul” a încercat să afle ce cred românii din SUA despre cei doi candidați la președinție, Donald Trump și Kamala Harris. Este greu de găsit un răspuns general, însă putem spune că românii preferă un președinte cu valori conservatoare și sunt preocupați de starea economiei.

Donald Trump și Kamala Harris se luptă pentru președinția SUA. FOTO: Shutterstock
Donald Trump și Kamala Harris se luptă pentru președinția SUA. FOTO: Shutterstock

Am făcut o selecție de persoane din toate mediile, de la oameni care muncesc în construcții, în sistemul sanitar, în universități respectiv oameni de afaceri. Cu toate acestea, este greu de stabilit cu cine votează majoritatea românilor din SUA. Unii sunt pro-Trump, alții pro-Harris.

Ca observație generală privind alegătorii din SUA în contextul de astăzi, analista Iulia Joja, expert în Securitate Europeană și Studii Europene la Universitatea George Washington şi Universitatea Georgetown (SUA), a susținut: „cred că pentru majoritatea alegătorilor americani preocuparea numărul unu este economia și cred că până la urmă, e același principiu ca în alegerile din România sau din orice alt loc - oamenii se uită la bani.”

Astfel, putem presupune că românii, la fel ca ceilalți alegători din SUA, se vor uita foarte atenți la ofertele economice ale celor doi candidați. 

În acest context, Trump a declarat de mai multe ori că va opri războiul din Ucraina și astfel, banii din taxele și impozitele plătite de americani nu vor mai ajunge într-un conflict din Europa.

Atașamentul față de țările lor de proveniență, în contextul pericolului rusesc, ar trebui să-i facă pe americanii emigrați din Europa Centrală și de Est să nu-l susțină pe Trump, care are o poziție pro-Putin și care dorește o intervenție cât mai redusă a Americii în Europa.

Lucrurile par să nu stea chiar așa. Iulia Joja a precizat că alegătorii din comunitatea de polonezi din Statele Unite - care ar trebui să voteze pentru democrați, în contextul în care e important și pentru Polonia ca americanii să sprijine Europa în eventualitatea unui conflict cu Rusia – au ajuns să voteze pentru republicani. De ce? Deoarece vorbim despre o comunitate etnică, la fel ca cea românească, și celelalte din Europa Centrală și de Est, cu puternice valori conservatoare, iar Kamala Harris nu le-a oferit ceva din punct de vedere al acestor valori, dar nici un plan clar cu privire la ajutarea Ucrainei, a precizat Iulia Joja.

„Trump a cucerit prin mesajul economic părți importante ale minorităților”

Liviu Aron, neurobiolog și genetician român, în prezent cercetător la Facultatea de Medicină a Universității Harvard din Boston, a explicat pentru „Adevărul” plusurile și minusurile fiecărui candidat, în viziunea lui: „Am urmărit foarte îndeaproape întreaga campanie electorală și alegerile sunt extrem de greu de prezis. Modelele statistice au fost actualizate însă chiar cei mai buni “pollsters” spun ca nu pot prezice un câștigător. Ambii candidați au slăbiciuni: Trump este polarizant, vorbește din ce în ce mai negativ, violent și este din ce în ce mai dezorientat. Kamala este candidata de mai puțin de 100 de zile, și nu a avut un mesaj clar.

Cercetătorul originar din orașul Deva arată că Trump a cucerit prin mesajul economic părți importante ale minorităților, în timp ce Harris este populară în rândul femeilor:

Mesajul lui Trump a fost economia și imigrația. Harris nu a avut un mesaj clar, cu excepția dreptului la avort și avertizări ca Trump va fi un dictator. Deci ambii candidați au slăbiciunile lor. Trump și Republicanii au câștigat mulți bărbați din minorități (latino și african-Americans) cu mesajul lor economic, și ideea ca SUA trimite prea mulți bani în Ucraina. Harris a câștigat multe femei cu mesajul său pro-avort”.

Cel mai bogat român din SUA îl susține pe Trump

George Haber (70 de ani), cunoscut drept cel mai bogat om de afaceri român din SUA şi drept unul dintre antreprenorii vizionari din Silicon Valley, despre el vorbindu-se ca despre „părintele DVD-ului”, este un fervent susținător al lui Trump. Locuitor al statului Virginia, Haber a votat cu echipa Trump încă din 25 octombrie, motivând: „Trebuie să alegem Trump pentru că va opri al treilea război mondial, va readuce normalitatea și îi va respinge pe cei care răspândesc diviziunea prin ură și ne numesc gunoaie și josnici”.

Antreprenorul a sancționat acuzațiile de nazism și xenofobie la adresa lui Trump, deci și a alegătorilor săi, venite dinspre democrați: „Numele meu este George Haber sunt un antreprenor evreu mândru fiu al unor supraviețuitori de la Auschwitz. Pronumele mele, conform așa-numitului Partid Democrat sunt: deplorabil, disprețuitor, gunoi, rasist, fascist, imperialist, ciudat, xenofob, plus toate celelalte variații ale acestora”.

Haber crede că alegerea lui Trump înseamnă prosperitate și pace, în timp ce alegerea Kamalei Harris va aduce sărăcie și război.

De ce îl susțin românii pe Trump

Marius Bercean (41 de ani), un mic antreprenor în construcții care locuiește în Philadelphia, susține că este democrat și va vota cu Harris, deși mulți români din SUA îl susțin pe Trump:

„Eu sunt democrat, deci nu votez pentru Trump. Și dacă aș fi fost republican, cred că nu aș vota pentru Trump. De ce? Nu-mi place tipul acela de om Înțelegi? E un misogin... Politica republicanilor față de politica democraților, bineînțeles că e diferită. Știu mulți români care îl preferă pe Trump. El e anti-imigrație, cred că Trump este văzut ca un om care se concentrează doar pe binele lui și al cercului lui de oameni. El vorbește urât despre imigranți, dar fără imigranți el nu avea neveste, pentru că toate nevestele lui au fost imigrante”, explică Marius.

El a fost impresionat de autobiografia lui Barack Obama și de modul în care acesta se exprima: „Eu am citit cartea lui Obama și să vezi cât de frumos și coerent vorbește. Se vede că a citit mult. Ca sa ai o discuție un pic mai deșteaptă cu cineva trebuie să citești un pic, dar Trump nu știe să lege două cuvinte împreună”.

Întrebat de ce crede că unii românii îl simpatizează pe Trump, românul a susținut: „Eu cred că nu sunt foarte educați și nici nu știu ceea ce vor. Apropo de imigrație, nu cred că le e frică că le vor lua joburile imigranții, pentru că niciun român nu o să meargă să lucreze pământul, doar ei au plecat din România ca să nu mai lucreze pământul la țară. Dar imigranții ăștia care vin, 8 sau 9 milioane de mexicani, ăia lucrează pe rupte și fac muncile cele mai grele”.

Bercean spune că românilor le place figura autoritară a lui Trump și succesul lui în afaceri. Mulți susținători români ai fostului președinte spun, conform lui Marius: „lasă că vine Trump și ne mai elimină din taxe, să facem niște noi business-uri. Ei văd în Trump un exemplu de om de afaceri, deși a luat bani de la oameni, milioane de dolari, și apoi a intrat în faliment, lăsând zeci de mii de oameni și businessuri pe drumuri.”

Un alt aspect care-l deranjează pe Marius la Trump este poziția cu privire la avort: „cum poți să-i spui tu unei femei ce să facă cu corpul ei. Deci, în primul rând, noi suntem toți liberi, da? Trăim într-o democrație. Gândește-te dacă nevastă-ta a fost violată de unul și nu ai voie să faci avort pentru că așa e legea. Ai crește tu copilul unui infractor? Nu-i același lucru să spui unei femei că n-are voie să facă avort? Ce, acum suntem în Inchiziția Spaniolă? Păi și unde-s drepturile atunci? Dacă tu ai dreptul să-și faci business-urile, să faci nu știu ce, lasă omul ăla să facă ce vrea”.

Pe vremea cui a fost mai bine?

Marius susține că nu poate să spune că a fost mai bine din punct de vedere economic în primul mandat al lui Trump: „Economia depinde de mulți factori. E adevărat că republicanii vin cu alte taxe și impozite, dar nu cred că asta aduce succesul economiei. Dacă nu le dai drumul la imigranți, suferă economia. De ce suferă economia? Pentru că cine stă în 40 de grade Celsius ca să lucreze în agricultură? Păi nu stă nimeni. Că un american nu o să stea niciodată. Un american dacă nu are bani, se duce pe ajutor social. Mexicanul dacă nu are bani, ăla merge și lucrează cele mai de jos joburi”.

Legat de războiul din Ucraina, românul ironizează promisiunile lui Trump: „Da, sigur, că războiul se încheie ca și cum ai închide o ușă. Sunt atâția factori în spate care pot să afecteze conflictul? Dar lumea proastă crede că noi le plătim la ucraineni degeaba. Nu, domnule, așa sunt toate puterile mari în lume, plătesc. Mulți americani se uită doar la partea asta financiară și zic bă, îs banii noștri și din banii aia puteam face altceva Da, dar nu se face, niciodată nu se face”.

„Este vorba despre plata facturilor, de a avea o oarecare stabilitate financiară”

Radu Vanco, un prosper om de afaceri din Statele Unite, care a făcut avere în Silicon Valley, este mare susținător al lui Trump. Absolvent al Facultatii de Electronică din Bucuresti, Vanco susține că „este vorba despre plata facturilor, de a avea o oarecare stabilitate financiară și a ne asigura că granița noastră este sigură. Nu e vorba de pronume și alte prostii woke.” El a făcut referite la faptul că site-ul web al vicepreședintelui Kamala Harris le-a permis solicitanților de posturi să aleagă dintre nouă opțiuni diferite de pronume atunci când aplică pentru o poziție în campania ei electorală – determinând unii utilizatori ai rețelelor sociale să-i reproșeze că are „mai multe pronume decât politici”. Solicitanții pot alege dintre pronumele mai populare „he/him” “she/her” and “they/them” (el, ea, ei-nr), pronume neutre din punct de vedere al genului: „xe/xem”, „ze/hir”, „ey/”. em” și „hir/hir”.

Vanco aduce în sprijinul opțiunii sale și niște cifre care ar arăta creșterea prețurilor de când Kamala a preluat funcția de vicepreședintă:  SUA „Gaz: +50,5%; Electricitate: +31,7%; benzină: +49.1%; Bilete de avion: +22,6%; Hoteluri: +51.2%; Alimente: +21,6%; Mâncatul în oraș: +23%; Mâncare pentru bebeluși: +30,1%; Chirie: +22%; Transport: +32,9%; Asigurare auto: +54%; Câștiguri medii săptămânale reale: -3,9%”.

Daniela Merryless, lucrează în sistemul medical în Delaware (statul de unde este Joe Biden), și spune că nu va vota: „Motivul principal este că Delaware o să voteze Kamala oricum. As fi mers daca numărul total de voturi ar conta în SUA. Dar așa...nu am mai făcut un efort să merg la vot.”

Rezultatul sondajelor de opinie este atât de apropiat, încât analiștii nu se hazardează să estimeze cine va câștiga. Ceea ce este sigur este că indiferent de voturile etnicilor români, vom mai avea în SUA o competiție electirală care se va decide cu scor foarte strâns.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite