Adevărul LIVE: De 8 Martie, sărbătorim femeile cu trei invitate care fac România să se schimbe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Astăzi, la ”Adevărul Live” vorbim despre 8 martie, Ziua Femeilor.
Astăzi, la ”Adevărul Live” vorbim despre 8 martie, Ziua Femeilor.

Vineri, 8 martie, de la ora 14:00, vorbim despre femei cu 3 femei remarcabile invitate în platoul ”Adevărul Live”: Georgiana Lincan, Oana Băluţă şi Simona Voicescu.

Astăzi celebrăm femeile, pentru ceea ce sunt şi ceea ce fac. Am vorbit aşadar despre Ziua de 8 martie şi mai ales, despre ce sărbătorim astăzi. Cum le este femeilor din România de ziua lor, pe lângă faptul că primesc flori, ciocolată, aprecieri şi cadouri?

Discuţia de astăzi s-a centrat pe Ziua de 8 martie, pe situaţia femeilor şi pe drepturile omului, cu invitatele Georgiana Lincan (activistă), Oana Băluţă (profesoară) şi Simona Voicescu (avocată).

Ziua de 8 martie - Ziua Drepturilor Femeilor

„Ziua nu este o zi în care să ne uităm doar înspre gesturi şi comportamente festiviste ci este o zi în care ar fi bine să ne reamintim de toată lupta femeilor pentru drepturile lor, pentru accesul la cetăţenie, drepturi şi o viaţă mai bună”, a transmis Oana Băluţă. 

Invitatele au vorbit despre responsabilitatea pe care autorităţile române o au faţă de femei, ca cetăţene. 

„Femeile au nevoie de drepturi formale şi să poată să îşi acceseze aceste drepturi. Mi-ar plăcea ca politicienii şi administraţia locală şi centrală să înţeleagă că femeile sunt cetăţene şi să realizeze proiecte şi programe care să le crească calitatea vieţii”, a spus Băluţă, profesoară la Universitatea Bucureşti.

       

Georgiana Lincan a vorbit despre evenimentele Asociaţiei ”E-Romnja”, cum ar fi Campania ”100 de femei rome pentru Centenar” . „Am vrut să arătăm diversitatea femeilor rome dar şi felul în care ele se implică la nivel local, prin mersul în şedinţe la consiliul local şi munca în comunitate.”

Asociaţia desfăşoară şi campanii adresate fetelor, cum ar fi „Educi o femeie, educi o comunitate”, prin care se face educaţie informală, din partea comunităţii şi se creează spaţii sigure în care fetele să discute probleme cu care se confruntă, a spus Georgiana Lincan, reprezentantă E-Romnja.

Ce nu înţelege sistemul de justiţie când vine vorba de violenţă domestică

Invitatele au adus în discuţii problemele cu care se confruntă atunci când ajută femei şi bărbaţi care trec prin violenţă, lăsând să se înţeleagă că sistemul de justiţie trebuie reformat.

„Am avut şi femei şi bărbaţi beneficiari. Din ce în ce mai multe persoane cer ajutorul pentru a ieşi din situaţia de violenţă domestică. Ne lovim de stereotipuri, discriminări, de foarte multe lipsuri legislative, de insensibilitate din partea judecătorilor, procurorilor şi avocaţilor. Chiar am auzit de la Baroul Bucureşti o expresie în cadrul unei întâlniri, unde mi-au spus „Domnişoară, acestea sunt infracţiuni de mahala”. Am rugat să îmi explice. Infracţiunile sunt omor, tentativă de omor. Două palme date unei femei, să fim serioşi…”

Invitatele atrag atenţia asupra condamnărilor cu suspendare pentru viol în penitenciare şi spun că nu are loc un proces de educare al foştilor violatori iar atunci când sunt eliberaţi, primul lucru pe care îl fac este să violeze din nou.

Femeile (in)vizibile

Invitatele au vorbit despre femeile care sunt surse de inspiraţie pentru ele, de la voluntare şi beneficiare cu care lucrează, până la mame, bunici şi colege.

Invitatele au avut mesaje pentru femeile şi bărbaţii din România

Pe final de emisiune, cele 3 invitate au transmis femeilor şi bărbaţilor diferite mesaje.

„Bărbaţilor le transmit să ofere respect şi sprijin femeilor din viaţa lor”, a spus Georgiana Lincan.

„Femeile să aibă încredere în ele şi în puterea pe care o au, să îşi schimbe viaţa şi să aibă încredere în mintea şi emoţiilor lor iar bărbaţilor le transmit să vadă femeile din viaţa lor şi să se întrebe cum pot ei contribui ca viaţa femeilor să fie mai bună şi mai egalitară”, a transmis Oana Băluţă. 

„Femeilor le transmit să îşi asume tot ce fac şi să nu regrete deciziile luate iar bărbaţilor: să înţeleagă rolul lor de formatori, de a educa şi de a creşte băieţi cu valori”, a încheiat Simona Voicescu. 

Simona Voicescu este preşedinta Asociaţiei ”Necuvinte”, o organizaţie pentru victimele violenţei domestice, care oferă consiliere psihologică şi juridică pentru femeile şi bărbaţii care trec prin violenţă domestică. 

Georgiana Lincan este o tânără activistă romă şi lucrează la E-Romnja, o organizaţie care luptă pentru drepturile fetelor şi femeilor rome.  

Oana Băluţă este profesoară la Universitatea Bucureşti şi susţinătoare a drepturilor femeilor.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite