Accidente absurde petrecute după ce şoferii au urmat orbeşte indicaţiile GPS-ului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Uneori, dispozitivul de încredere al multor şoferi, GPS-ul, îi poate pune pe aceştia pe piste greşite FOTO Shutterstock
Uneori, dispozitivul de încredere al multor şoferi, GPS-ul, îi poate pune pe aceştia pe piste greşite FOTO Shutterstock

Nu este ceva neobişnuit ca şi şoferii dotaţi cu GPS să se abată de la traseul corect, din simplul motiv că hărţile electronice nu sunt actualizate sau că nu pot face diferenţa între anumite repere.

Problemele intervin atunci când, din prea multă încredere în acest dispozitiv, şoferii ajung să ignore semnele de pe marginea drumului şi să ajungă în locuri total ciudate. Revista „The Week“ a întocmit o listă cu câteva dintre cele mai absurde accidente de maşină produse din cauza GPS-ului.

La următoarea stradă, viraţi spre treptele parcului

În luna mai a acestui an, un şofer din Manhattan încerca să-şi croiască drum spre New Jersey, când GPS-ul l-a abătut de la drumul corect şi l-a ghidat spre intrarea Parcului Riverside din Manhattan, New York, marcată prin câteva trepte. Şoferul s-a bazat atât de mult pe indicaţiile GPS-ului, încât chiar a urcat pe scări, acolo unde a rămas blocat până când un utilaj de remorcare i-a venit în ajutor.

O călătorie prin apă

Trei turişti japonezi aflaţi în Australia s-au folosit de GPS pentru a ajunge pe Insula North Stradbroke, care se află în largul coastei de est a oraşului Brisbane. Dispozitivul a calculat distanţa şi ruta pe care aceştia ar trebui să o urmeze, dar nu a ţinut cont de cei 14 kilometri de apă care despărţeau insula de continent. Pentru turiştii japonezi, drumul cu pietriş s-a transformat rapid într-unul noroios, pentru ca în final automobilul să ajungă în apă. Pasagerii de la bordul unui feribot, mijlocul prin care se ajunge pe insulă, au privit întreaga scenă fără să poată da o mână de ajutor.

Mergi la nesfârşit

Sabine Moreau, o bătrânică în vârstă de 67 de ani din Belgia, plănuia să-şi ia de la gara din Bruxelles un prieten. Iar atunci când GPS-ul i-a indicat să meargă spre sud, în loc să meargă spre nord, femeii nu i s-a părut nimic suspect. Nu a pus la îndoială acurateţea GPS-ului nici când a văzut indicatoarele de orientare care indicau spre oraşele germane Frankfurt, Aachen şi Koln, şi nici când drumul a devenit atât de lung, încât a fost nevoită să alimenteze de două ori şi chiar să oprească pentru un pui de somn. Abia când a ajuns în capitala Croaţiei, Zagreb, Sabine a realizat cât de mult s-a abătut de la drumul corect. Între timp, prietenul ajunsese, iar fiul femeii a sunat la poliţie pentru a semnala dispariţia ei. Când a ajuns acasă, Sabine a recunoscut că i s-a părut ciudat, dar a zis că atenţia i-a fost „distrasă“.

La marginea prăpastiei

În 2009, dependenţa lui Robert Jones de sistemul său de navigaţie prin satelit aproape că l-a costat viaţa. Drumul pe care acesta îl urma în West Yorkshire, Anglia, a început din ce în ce mai mult să se îngusteze şi să devină abrupt, dar, chiar şi aşa, omul a continuat să meargă încrezându-se în aparatul său. Jones a realizat că a greşit numai atunci când maşina lui s-a oprit într-un gard de sârmă, amplasat la numai câţiva centrimetri de o prăpastie de 100 de metri. Bărbatul a scăpat cu viaţă, dar a primit o citaţie în instanţă pentru că „a condus fără grijă şi fără atenţie“.

Drumul spre hotel trece printr-un lac

În 2011, trei femei care vizitau Washington au rămas în oraş până după miezul nopţii, aşa că au avut probleme în a găsi drumul de întoarcere la hotel, aşa că au apelat la dispozitivul GPS. Numai că drumul spre autostradă s-a transformat într-o plimbare cu maşina pe lac. În ciuda incidentului, cele trei femei au reuşit să iasă în siguranţă din maşină, chiar dacă autovehiculul s-a scufundat.

Viraţi direct în casă

Într-o dimineaţă de sâmbătă din anul 2011, un bărbat se afla în maşina personală alături de soţie şi de cei doi copii ai săi, în oraşul New Jersey. La o intersecţie sub formă de T, acolo unde singurele opţiuni erau dreapta sau stânga, şoferul a urmat îndrumarea GPS-ului şi a mers înainte, urcând pe bordură şi conducând încă 30 de metri până în casa din faţă. Pentru că doi dintre pasageri nu purtau centurile de siguranţă, au avut nevoie de spitalizare din cauza rănilor.

Prins în cireş

În 2007, un şofer de camion în vârstă de 37 din Germania s-a lăsat pe mâna GPS-ului pentru a ajunge la o fabrică elveţiană, unde trebuia să-şi livreze marfa. Dar, în loc să ţină cont de semnele de pe marginea drumului, şoferul s-a încrezut în indicaţiile GPS-ului şi a ajuns blocat în crengile unui cireş. Oficialii locali au fost nevoiţi să taie din ramurile copacului, pentru a scoate camionul.

La groapa cu nisip

Hărţile stocate de GPS nu pot semnaliza eventualele lucrări de asfaltare, motiv pentru care şoferii trebuie să se orienteze după indicatoarele din trafic. Însă în 2006, un neamţ în vârstă de 80 de ani a ignorat complet semnele de pe autostradă care avertizau că „drumul este în construcţie“, dar şi mai multe bariere, până când a intrat într-o groapă cu nisip. Din fericire, şoferul şi soţia sa au scăpat nevătămaţi.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite