A murit Lucreţia Ciobanu, supranumită „Doamna Munţilor”
0
Lucreţia Ciobanu a murit. Interpreta de muzică populară Lucreţia Ciobanu s-a stins din viaţă, miercuri seara, la vârsta de 90 de ani. Decesul cântăreţei a fost anunţat de realizatoarea TV Iuliana Tudor, printr-o postare pe contul personal de Facebook, relatează Agerpres.
Lucreţia Ciobanu a devenit cunoscută pentru interpretarea doinelor ardeleneşti şi a muzicii folclorice din zona Sibiului. Ea a primit supranumele de „Doamna Munţilor”, datorită faptului că o parte importantă din repertoriul său a fost constituit din cântece păstoreşti. Împreună cu Maria Tănase, interpreta a deschis prima emisiune difuzată de către Televiziunea Română, în noaptea de Revelion dintre 1956 şi 1957.
Lucreţia Ciobanu a murit. „Doamna Munţilor“ a promovat folclorul şi peste graniţe
Lucreţia Ciobanu s-a născut pe 27 octombrie 1924 în localitatea Topârcea, din judeţul Sibiu, sub numele de Lucreţia Arcaş. Conform unei biografii postate pe site-ul bestmusic.ro, ea a părăsit localitatea natală la vârsta de 14 ani, fiind pasionată de doinele păstoreşti cântate în zona Sibiului. Cântăreaţa a dezvoltat mai apoi o admiraţie pentru cantonetele italiene transmise la radio.
„Doamna Munţilor” a primit un premiu naţional în cadrul Festivalului Mondial al Tineretului din 1953 şi a devenit apoi o prezenţă constantă în cadrul emisiunilor folclorice. Interpreta a concertat prin toată ţara, şi a susţinut spectacole chiar şi în Statele Unite şi Canada.
Contribuţia sa la promovarea folclorului românesc i-a adus Lucreţiei Ciobanu numeroase distincţii. Fostul preşedinte Ion Iliescu i-a conferit artistei Crucea Naţională „Serviciul Credincios clasa a III-a”, în noiembrie 2002, această distincţie fiind urmată de „Ordinul Meritul Cultural”, în grad de Mare Ofiţer, categoria D - „Arta Spectacolului, în 2004. „Doamna Munţilor” a mai primit şi titlul de Cetăţean de Onoare al judeţului Sibiu, în August 2013.
Repertoriul Lucreţiei Ciobanu conţine, în mare parte, cântece păstoreşti. Printre cele mai cunoscute melodii interpretate se numără: „Pleacă oile la munte”, „Ridică-te, negură”, „Vino, iute dorule”, „Greu e dorul badiului” sau „Ciobănaş de la miori”.
Trupul neînsufleţit al artistei va fi depus vineri la capela Cimitirului Ghencea civil, ea urmând a fi înmormântată sâmbătă în acelaşi cimitir, lângă locul de veci al soţului său.