A fost lansat manualul care învaţă părinţii cum să îşi disciplineze copiii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Începând de astăzi, părinţii au la dispoziţie un manual pentru a învăţa care sunt cele mai bune metode de a-şi disciplina copiii FOTO Shutterstock
Începând de astăzi, părinţii au la dispoziţie un manual pentru a învăţa care sunt cele mai bune metode de a-şi disciplina copiii FOTO Shutterstock

Organizaţia „Salvaţi Copiii” a lansat astăzi o platformă online de parenting pozitiv şi un manual care să ajute părinţii să îşi disciplineze copiii fără a folosi violenţa, fie ea fizică sau verbală.

Programul „Copiii fără etichete” a fost demarat în luna martie, când organizaţia „Salvaţi Copiii” a prezentat un studiu realizat în colaborare cu Ministerul Muncii privind violenţa împotriva copiilor. 

Rezultatele cercetării au relevat faptul că 38% dintre părinţi îşi bat copiii, însă numai 20% dintre aceştia consideră că disciplinarea copiilor cu bătaia este o metodă bună de a-i îndrepta pe cei mici. 63% dintre copiii care au participat la studiu au spus că sunt bătuţi de părinţi acasă, iar 18% dintre aceştia spun că au fost bătuţi acasă cu nuiaua sau cu băţul, 13% că au fost bătuţi cu cureaua, iar 8% cu lingura de lemn. 33% dintre copiii care au răspuns întrebărilor cercetării au mărturisit că sunt jigniţi sau etichetaţi la şcoală atunci când greşesc.

Pentru a remedia problemele scoase la iveală de studiul realizat de organizaţia „Salvaţi Copiii”, aceştia au lansat astăzi un manual pentru părinţi dedicat metodelor de disciplinare pozitivă a copiilor. Ghidul a fost lansat la Biblioteca Centrală Universitară, în prezenţa preşedintelui organizaţiei „Salvaţi Copiii”, Gabriela Alexandrescu, a scriitorului Mircea Cărtărescu, dar şi a psihologului Diana Stănculeanu şi a bloggerului Cristian China-Birta, care a promovat întregul program în blogosferă

„Salvaţi Copiii” a lansat platforma pentru părinţi buni

Totodată, organizaţia „Salvaţi Copiii” a lansat o platformă online de parenting pozitiv – parintibuni.ro, care cuprinde o serie de articole privind disciplinarea pozitivă a copiilor, dar şi posibilitatea de a întreba experţi ai organizaţiei cu privire la problemele specifice cu care se confruntă cei care au copii. De asemenea, experţii organizaţiei „Salvaţi Copiii” oferă consiliere şi în centrele lor de Educaţie Emoţională şi Comportamentală pentru Copii şi Părinţi, localizate în Bucureşti, Târgu Mureş, Iaşi, Suceava şi Timişoara. Părinţii interesaţi să ia legătura cu experţi în pareting o pot face şi pe pagina de facebook a platformei facebook.com/parintibuni.

Intitulat „Ghid pentru dezvoltarea relaţiilor sănătoase între părinţi şi copii”, manualul, ce va fi distribuit gratuit profesorilor şi educatorilor şi care va putea fi descărcat de pe site-ul parintibuni.ro, încearcă să ajute părinţii să îşi înţeleagă mai bine copiii, astfel încât să trateze greşelile celui mic ca pe o oportunitate ca acesta să înveţe.

Cei patru piloni ai parentingului pozitiv

Ghidul a fost elaborat pornind de la patru principii fundamentale: identificarea obiectivelor parentale pe termen lung, oferirea de căldură şi structură în toate interacţiunile cu copilul, înţelegerea gândurilor şi sentimentelor copilului în diferite situaţii, căutarea unei soluţii pentru rezolvarea problemei, mai degrabă decât abordarea punitivă a conflictului.

Psihologul Diana Stănculeanu a explicat că recomandările Ghidului sunt esenţiale pentru o dezvoltare armonioasă a copilului, întrucât de cele mai multe ori părinţii îşi pedepsesc copiii sub imperiul emoţiilor, fără a-i ajuta pe aceştia să înţeleagă unde au greşit sau de ce trebuie să se suporte o anumită consecinţă. Astfel, spune Stănculeanu, părinţii îşi lipsesc copii de un mediu predictibil.

„Gândiţi-vă cât de greu le e adulţilor să aibă o zi în care nu ştiu ce urmează să se întâmple la serviciu sau să iasă cu prietenii şi să nu îşi dea seama cum ar putea decurge o astfel de întâlnire. Şi acum, gândiţi-vă ce înseamnă pentru un copil să se trezească dimineaţa întrebându-se dacă va fi sau nu pedepsit. De aceea, e foarte important ca orice greşeală a copilului să fie discutată şi nu să îl ia prin surprindere”, a spus psihologul Stănculeanu.

Nu putem creşte copii civilizaţi cu metode necivilizate

Scriitorul Mircea Cărtărescu a ales să se alăture cauzei „Copiii fără etichete” pentru a trage un semnal de alarmă pentru părinţi că suntem cetăţeni europeni, iar copiii noştri trebuie să se integreze într-o societate europeană civilizată. „Trebuie să învăţăm să creştem copii care să ajungă la cel mai înalt grad de civilizaţie. Nu putem face asta cu cele mai necivilizate metode”, a spus Mircea Cărtărescu.

Totodată, scriitorul a observat că a avut loc o schimbare de paradigmă în ceea ce priveşte modul în care sunt priviţi copiii şi familia şi că societatea românească trebuie să se alinieze acestui nou mod de gândire.

Trebuie să învăţăm să ne iubim copiii în stil modern. Nu ne mai permitem să îi iubim ca la ţarăMircea Cărtărescu, scriitor

Lansarea Ghidului pentru dezvoltarea relaţiilor sănătoase între părinţi şi copii  este a doua parte a programului „Copiii fără etichete” demarat de organizaţia „Salvaţi Copiii” la sfârşitul lunii martie, iar mesajul de combatere a violenţei împotriva copiilor a fost susţinut de 141 de bloggeri pe platformele lor prin poveşti şi îndemnuri emoţionante, unele dintre acestea fiind experienţe personale. 
 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite