40% dintre români au anticorpi. Pe lângă vaccin, şi virusul SARS-CoV-2 „a pus umărul“ la imunizarea oamenilor
0România ar putea avea o imunizare a populaţiei de 40% – spune coordonatorul campaniei de vaccinare, dr. col. Valeriu Gheorghiţă – dacă ar fi să îi luăm în considerare şi pe cei circa un milion de oameni care s-au imunizat natural, trecând prin boală.
Pentru prima oară, şeful Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) , dr.col. Valeriu Gheorghiţă, a mărturisit că numărul real al infectărilor cu SARS-CoV-2 din România este mai mare decât numărul total raportat zilnic de Grupul de Comunicare Strategică (GCS). Acesta a declarat că numărul real al persoanelor infectate ar putea fi şi de 5 ori mai mare decât cel oficial.
Şeful CNCAV a folosit cea mai mică valoare estimată, cea de 2 milioane de infectări reale, pentru a calcula că România are 6 milioane de cetăţeni imunizaţi fie natural (prin boală), fie artificial (prin vaccin).
Dacă ar fi folosit cea mai mare valoare estimată a infectărilor reale, dr. Valeriu Gheorghiţă ar fi putut conchide că 9 milioane de români au fost imunizaţi, iar campania de vaccinare s-ar apropia mult de cifra de 60% de persoane din populaţie care au deja anticorpi COVID.
Câţi români au anticorpi fie prin boală, fie prin vaccin
„Depăşind 4 milioane de persoane vaccinate – ceea ce înseamnă o rată medie de vaccinare cu cel puţin o doză la nivel naţional de circa 23% – se regăsesc aceste beneficii. (…) Cu siguranţă, imunitatea cumulată (cea obţinută prin vaccinare şi cea naturală, prin boală) poate că este mult mai mare decât 23%. Probabil că depăşim deja 30%-35%. Elementul care conduce în mod deosebit la controlul epidemiei este legat de rata de acoperire vaccinală în marile oraşe, în municipii, unde avem 40% (chiar 42%, cum este municipiul Bucureşti) în populaţia eligibilă (pentru vaccinare – n.r.). (…) Pot să vă spun că vorbim de peste 1 milion de cazuri raportate la nivel naţional (cazuri COVID înregistrate de la începutul pandemiei). Probabil că, în mod real, sunt de cel puţin 2 ori până la 5 ori mai multe”, a declarat dr. Valeriu Gheorghiţă la Digi24.
Întrebat care crede că este procentul din populaţie care a ajuns să fie imunizată fie prin boală, fie prin vaccin, coordonatorul campaniei de vaccinare a făcut calculele:
„Deci, dacă am lua de două ori mai multe cazuri, ar însemna cel puţin 2 milioane de persoane care au trecut prin infecţia cu SARS-CoV-2 şi care au un grad de imunitate, la care adăugăm deja 4 milioane de persoane vaccinate. Sigur, cu un anumit grad de suprapunere, pentru că sunt persoane care au trecut prin infecţie şi care au fost vaccinate, însă estimăm că acest grad de suprapunere nu este foarte mare, vorbim de 20%-30% procent de suprapunere. În situaţia asta, vorbim de circa 6 milioane de persoane care au – mai mult sau mai puţin – un anumit grad de imunitate. Or, din acest punct de vedere, ajungem la circa 35%-40% rată de imunitate”, a spus medicul militar.
Nu vom avea 5 milioane de vaccinaţi complet la 1 iunie
Cum mare parte din treabă în ceea ce priveşte imunizarea românilor a făcut-o virusul, campania de vaccinare nu îşi va atinge ţelul de 5 milioane de persoane vaccinate cu schema completă până la 1 iunie, aşa cum şi-a propus premierul Florin Cîţu. Şeful CNCAV dă asigurări, însă, că acest lucru se va întâmpla „în prima jumătate a lunii iunie”.
„Sigur că este una dintre bornele anunţate de primul ministru şi una asumată de Campania de vaccinare, însă uitându-mă la ritmul de vaccinare din ultimele două săptămâni şi la numărul de persoane care s-au vaccinat cu doza 1, predicţia mea este că e puţin probabil să atingem numărul de 5 milioane de persoane vaccinate la sfârşitul lunii mai, însă cu siguranţă că în prima parte a lunii iunie vom ajunge la acel obiectiv. Evoluţia din punctul de vedere al pandemiei este una foarte bună, România se află într-un scenariu verde cu o rată medie de incidenţă cumulată a cazurilor de 0,71 – ceea ce este foarte bine”, a declarat dr.col. Valeriu Gheorghiţă.
De ce este irelevant titrul de anticorpi
Cu privire la titrul de anticorpi obţinut natural sau artificial, medicul militar i-a liniştit pe românii care şi-l tot măsoară. „În momentul de faţă nu se recomandă măsurarea titrului de anticorpi. Este firesc ca titrul să nu rămână stabil în timp, este o evoluţie naturală. Este o scădere progresivă a titrului de anticorpi, iar acest lucru se întâmplă după orice vaccin şi după infecţia naturală. Şi, în momentul în care ne întâlnim cu acelaşi agent patogen biologic, cu acel microorganism, datorită răspunsului imun de memorie, organismul nostru produce rapid anticorpi cu titru protector”, a mai spus Valeriu Gheorghiţă.
Joi, bilanţul total al persoanelor confirmate în România cu noul coronavirus a ajuns la 1.074.297 de cazuri, după ce în ultimele 24 de ore au fost confirmate alte 618 noi îmbolnăviri din peste 31.252 de teste efectuate. În acelaşi timp au fost înregistrate 61 de decese în ultimele 24 de ore. La Terapie intensivă erau internaţi 663 de pacienţi.
Când estimează şeful CNCAV că va începe campania de imunizare a copiilor
Valeriu Gheorghiţă a declarat că în ultima şedinţă a CNCAV s-a discutat despre oportunitatea administrării unei a treia doze de vaccin, vaccinarea copiilor cu vârste între 12 şi 15 ani, precum şi eventualitatea ca persoanele care au avut reacţii adverse la serul AstraZeneca să primească a doua doză din serul altui producător.
„Nu sunt suficiente date ştiinţifice care să recomande administrarea unei a treia doze. Intervalul studiat în momentul acesta este de 6-12 luni de la prima schemă de vaccinare”.
Cât priveşte imunizarea adolescenţilor „aşteptăm autorizarea de la Agenţia Europeană a Medicamentului, foarte probabil până la sfârşitul lunii mai vom avea acestă recomandare. Când există prospectul se poate începe vaccinarea, probabil la începutul lunii iunie vom putea demara campania de vaccinare pentru vârsta 12-15 ani”.