400.000 de doze de vaccin antigripal produs de Cantacuzino vor fi pe piaţă din 20 decembrie, susţine ministrul Sănătăţii
0Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat, vineri, că în jurul datei de 20 decembrie cele 400.000 de doze de vaccin antigripal produs de Institutul Cantacuzino vor putea intra pe piaţă.
„Astăzi, când vorbim, se înfiolează fiola cu numărul 250.000. Dacă toate lucrurile vor merge cum credem noi, cu inspecţii, cu termene prevăzute de norme internaţionale, în jurul datei de 20 decembrie cele 400.000 de doze sunt gata pentru a putea fi puse pe piaţă”, a spus Nicolăescu, în faţa Comisiilor parlamentare de Buget-Finanţe, care dezbat bugetul Ministerului Sănătăţii pe 2014.
Ministrul Sănătăţii a precizat că în 2014 România va avea vaccin antigripal numai de la Cantacuzino.
„În acest an am luat din două surse - import şi România, pentru prima oară, că anul trecut s-a luat numai din import, acum doi ani s-a închis Cantacuzino şi aşa mai departe. (...) M-am angajat şi în faţa Guvernului că doresc mai mult decât orice ca Institutul Cantacuzino să producă din nou, mai ales vaccin gripal”, a spus Nicolăescu.
El a precizat că Institutul Cantacuzino are o şansă imensă de a devini institut regional.
„Am făcut o analiză cu cei de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, destul de exigentă, şi ne-au răspuns că dacă vom intra într-un proces de reabilitare, în care să facem investiţii, să se respecte condiţiile de calitate pe care le prevede Organizaţia Europeană a Medicamentului, atunci avem această şansă. Nu mai e nimic în jurul nostru şi putem să devenim şi exportatori, nu numai importatori de asemenea vaccin”, a spus Nicolăescu.
Primele 200.000 de doze de vaccin antigripal cumpărate de Ministerul Sănătăţii pentru campania de imunizare sunt distribuite, de miercuri, direcţiilor de sănătate publică, urmând ca acestea să le furnizeze medicilor de familie.
„Din cantitatea de 600.000 de doze de vaccin antigripal, pe care Ministerul Sănătăţii le-a achiziţionat pentru începerea campaniei de vaccinare antigripală, primele 200.000 de doze se află în depozitul CN Unifarm SA şi, în cursul zilei de mâine (miercuri - n.r.), urmează a fi distribuite în teritoriu către direcţiile de sănătate publică, urmând ca acestea să le furnizeze medicilor de familie”, informa marţi MS, care sublinia că este pregătit pentru începerea campaniei de vaccinare antigripală la recomandarea specialiştilor Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP).
Administraţiile locale vor putea să acorde bonusuri pentru medici
Totodată, acesta a explicat că administraţiile locale vor putea să acorde bonusuri sau să plătească salarii medicilor, potrivit proiectului de modificare a Legii Sănătăţii, în condiţiile în care această posibilitate nu există în acest moment, din punct de vedere legal.
„Vă dau o veste nouă: în proiectul de modificare a Legii 95 a Sănătăţii venim cu o prevedere prin care dăm posibilitatea administraţiilor locale - ceea ce nu au astăzi legal posibilitatea - să dea bonusuri sau chiar să plătească salarii pentru medici”, a spus Nicolăescu.
El a precizat că, astfel, administraţiile locale vor avea posibilitatea de a acorda creşteri salariale prin care să-i atragă pe medici.
„Deci, dacă o administraţie locală este interesată să-şi ţină doi medici care sunt anestezişti, pot să vină să le dea nişte creşteri salariale ca să-i atragă. Deci creăm aceste posibilităţi, aceste facilităţi”, a spus Nicolăescu, subliniind faptul că o secţie de chirurgie nu poate funcţiona, chiar dacă are cei mai buni chirurgi, în absenţa medicilor anestezişti.
Sper să introducem pe fonduri europene măcar spitalele regionale Iaşi şi Cluj
Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat, vineri, la comisiile parlamentare de buget-finanţe, care dezbat bugetul ministerului pe 2014, că speră ca pe fonduri europene să poată fi introduse măcar două spitale regionale, respectiv cel din Iaşi şi cel din Cluj.
„Dacă se deschide finanţarea vreunui spital regional în 2014, în acest moment nu pot să vă răspund, pentru că eu am în continuare speranţa că pe fonduri europene vom putea să introducem măcar două spitale regionale - spitalul de la Iaşi şi de la Cluj. (...) Deci, dacă vom putea să avem accesare de fonduri europene, vom merge cu predilecţie către cele două spitale regionale”, a spus Nicolăescu.
Ministrul Sănătăţii a menţionat că la Iaşi şi la Cluj sunt cele mai mari probleme din ţară, pentru că, deşi există spitale judeţene de urgenţă, acestea au mai multe pavilioane, ceea ce poate să însemne, de foarte de multe ori, decesul pacientului plimbat între acestea.
„Prin faptul că acestea sunt multipavilionare, deseori, chiar dacă avem medici extraordinar de buni, chiar dacă avem profesionalism la cea mai înaltă clasă, plimbarea pacientului între pavilioane pe teritoriului oraşului de foarte multe ori poate să însemne decesul unui pacient. Şi atunci e clar că acolo unde sunt două regiuni importante, trebuie să dăm cu prioritate”, a explicat Eugen Nicolăescu.