21 martie, Ziua internaţională a Pădurilor. Cum şi unde putem recicla hârtia şi alte deşeuri
0În fiecare an, pe 21 martie, este celebrată Ziua internaţională a pădurilor, declarată de către Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) în anul 2013.
Iniţiativa îşi propune să sporească gradul de conştientizare asupra gestionării, conservării şi dezvoltării durabile a tuturor tipurilor de suprafeţe forestiere, în beneficiul generaţiilor prezente şi viitoare.
ONU recomandă celor 193 de state membre să organizeze campanii susţinute de plantare a arborilor.
Pădurile acoperă o treime din masa terestră a Pământului, găzduiesc cele mai diverse ecosisteme biologice, şi exercită funcţii vitale pentru întreaga planetă, de ele depinzând aproape un miliard şi jumătate de oameni.
Pe lânga sporirea conştientizării asupra rolului deosebit de important al pădurilor, Ziua Internaţională a Pădurii îşi propune şi obiective concrete. Pentru a marca acest eveniment, mai multe ţări din lume şi-au propus să facă campanii masive de împăduriri.
Şi pentru că reciclarea este un element important în protejarea pădurilor, există în România diverse iniţiative menite să îi ajute pe oameni să recicleze.
Programul Recicleta pentru colectare deşeuri
Recicleta colectează şi de acasă dar şi de la birou: hârtie, PET, doze de aluminiu în cantităţi mici (până la 150kg). Serviciul de transport al deşeurilor se face cu cargo-triciclete care nu poluează aerul, oferind astfel locuri de munca legale si stabile.
Concret, Harta Reciclării este un instrument util pentru toţi cei care doresc să colecteze selectiv deşeurile reciclabile generate în activităţile casnice, activitatea de la birou sau de recreere. Această hartă reuneşte punctele de colectare selectivă din Bucureşti, Ploieşti, Călăraşi şi Braşov, fie că sunt puncte stradale (in masura in care nu sunt mutate de primarii/firmele de salubrizare), magazine prevazute cu recipiente speciale de colectare sau centre mari, specializate în colectarea selectivă. Harta Reciclării poate fi consultată în varianta online la adresa www.hartareciclarii.ro.
În anul 2018, peste 46.000 de locatari din 600 de scări de bloc din sectorul 2 din Bucureşti au strâns în ultimul an peste 65.000 kilograme de hârtie pentru reciclare în programul RECICLETA, derulat de asociaţia ViitorPlus.
Programul RECICLETA există de 9 ani, iar proiectul pentru scări de bloc presupune colectarea separată a hârtiei de către locatari într-un recipient special montat la parter. Hârtia colectată este preluată şi transportată periodic, către punctele de colectare intermediară cu ajutorul a 4 cargo-triciclete, mijloace de transport nepoluante. RECICLETA este o întreprindere socială, cu activităţi de educaţie şi conştientizare că fiecare dintre noi se poate implica zi de zi pentru a avea un oraş mai curat, prin colectarea separată a materialele reciclabile.
Mai multe informaţii despre cum se reciclează corect deşeurile, pe site-ul Recicleta.