1 MAI DE ROMÂNIA Ponturi din toată ţara pentru o vacanţă perfectă: mocăniţa în Maramureş, rafting pe Cerna, schi la 2.000 de metri şi locuri de grătare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Anul acesta, cei care vor face grătar trebuie să respecte normele altfel vor fi amendaţi FOTO Adevărul
Anul acesta, cei care vor face grătar trebuie să respecte normele altfel vor fi amendaţi FOTO Adevărul

Românii din toate colţurile ţării sărbătoresc miercuri Ziua Muncii. Plimbări cu barca pe Dunăre, pescuit, schiat la 2.000 de metri, plimbări cu mocăniţa, miting aviatic, ştranduri, concerte sunt doar o parte din activităţile organizate de 1 Mai. Nu vor lipsi nici tradiţionalele grătare care vor putea fi făcute numai în locurile special amenajate. adevarul.ro vă prezintă o hartă a distracţiei, oraş cu oraş.

Vacanţa unită de 1 mai şi Paşte aduce cu sine şi o mobilizare de forţe puternică la nivel de organizare în cele mai populare staţiuni, dar şi în punctele de distracţie locale din fiecare comunitate din ţară. Românii sunt aşteptaţi cu bunătăţuri alese, cu activitrăţi care mai de care, cu muzică şi cu voie bună.

1 Mai în Bucureşti: la grătar, la picnic sau în parcul de distracţii

1 mai petrecut în Bucureşti poate fi o decizie bună şi ieftină totdată. Primăria Capitalei pregăteşte în Parcul Cişmigiu o serie de evenimente pe gustul tuturor, iar intrarea este gratuită pentru toată lumea. Pentru iubitorii de fum de grătar, în parcul „Lumea Copiilor”, din sectorul 4, vor fi amenajate locuri speciale pentru a încinge un grătar pe cinste.

La grătar, la picnic sau în parcul de distracţii, asta sunt opţiunile pentru bucureştenii care rămân acasă.

Focşani: festivităţi cu picnic şi artişti consacraţi

La petrecerea tradiţională de 1 Mai vor fi aduşi artişti consacraţi din ţară. Primăria Focşani a reparat deja drumul spre Petreşti. Şi în acest an, Ziua Muncii va fi sărbătorită în locaţia tradiţională pentru astfel de manifestări, Crângul Petreşti.

Încă de zilele trecute primarul Decebal Bacinschi a supervizat lucrările de igienizare a crângului, iar utilajele primăriei au peticit cu asfalt strada care duce spre Petreşti. Cu această ocazie, sute de focşăneni sunt aşteptaţi la picnicul organizat în pădurea aflată la 3 kilometri de municipiu, aceştia fiind asiguraţi că nu vor lipsi micii, berea şi voia bună.

Constanţa: muzee, situri arheologice, fortăreţe şi mânăstiri

De la istorie la geografie, de la artă la cultură, Constanţa are tot ce îi trebuie. Profitaţi de minivacanţa de 1 Mai pentru a vedea locuri inedite şi zone superbe din regiunea de sud a Dobrogei! Ieşiţi din malluri şi mergeţi în natură, bucuraţi-vă de aerul curat şi de vremea frumoasă!

Cluj: un singur loc pentru grătar, o singură piscină

Clujenii vor avea la dispoziţie un singur loc special amenajat de Primărie pentru picnic în oraş, Valea Gârbăului. Dacă îşi vor prăji grătarele în alte zone, oamenii riscă amenzi între 300 şi 5.000 de lei, conform Legii 54/2012 privind desfăşurarea activităţilor de picnic.

Cei circa 300.000 de clujeni care au liber de Ziua Muncii îşi pot prăji grătarele numai în locul amenajat de la Valea Gârbăului, în caz contrar riscând amenzi între 300 şi 5.000 de lei. Ei se pot bălăci în piscina „Olimpic“ a Universităţii Tehnice, în timp ce ştrandul municipalităţii, „Sun“, a pierdut startul

Românii din Turnu Severin, aşteptaţi la Clisurii Dunării

Peisaje de vis, plimbări cu barca şi bucate alese. Asta găsesc turiştii care merg în zona Clisurii Dunării. Cu puţin noroc, cei care doresc să petreacă minivacanţa de 1 Mai în acest colţ de rai mai pot găsi camere libere.

Turiştii sunt atraşi atât de frumuseţea peisajului, cât şi de bucătăria de pe Dunăre. Pentru a păstra clienţii, proprietarii de pensiuni din Clisura Dunării nu au mai mărit preţurile de câţiva ani încoace.

În judeţul Tulcea: grătare, mânăstiri, cetatea Enisala sau excursii pe canalele Deltei

Judeţul Tulcea îţi oferă o gamă variată de distracţii de o zi: poţi ieşi la un grătar la una dintre pădurile din apropierea municipiului, poţi merge la una dintre mănăstirile din judeţ, la cetatea Enisala sau poţi opta pentru excursii de o zi pe canalele deltei.

Cele mai apropiate zone verzi sunt pădurea de la Bididia, respectiv de la Agighiol. Sute de tulceni aleg să îşi petreacă ziua liberă în spaţiile verzi din apropierea municipiului.

Practic, pentru a ajunge în aceste zone vei merge mai puţin de zece minute cu maşina. În afara faptului că spaţiile verzi sunt extrem de aproape de drumuri judeţene destul de circulate, locurile par ideale pentru a petrece câteva ore în mijlocul naturii.

Arădenii merg la pădure

Arădenii care nu vor pleca din judeţ pe data de 1 Mai au unde se relaxa, deoarece oferta este una bogată. Astfel, cei care vor căuta un loc răcoros pot să meargă la Pădurea Ceala, în pădurea de la Pecica, pe Valea Cladovei, la pădurea de la Vladimirescu, la pădurea de la Ghioroc, la pădurea de la Moneasa, ori la Dezna, Căsoaia şi Tauţ.

Cei care aleg aceste locaţii nu trebuie să scoată bani din buzunar pentru intare. Aşadar costurile se rezumă la mâncarea şi băutura cumpărată, dar şi la transport. Iar cei care vor să stea la plajă pot alege ştrandurile din Arad sau judeţ care abia şi-au deschis porţile.

În Maramureş: cu mocăniţa sau la pensiune

Maramureşenii şi turiştii care vor veni în judeţul nostru de 1 Mai au o gamă largă de opţiuni pentru a-şi petrece timpul liber. Pe lână ofertele pensiunilor din Maramureş, turiştii vor putea să se plimbe cu renumita Mocăniţă, vor putea să se bălăcească în piscinele ce urmează să se deschidă cu această ocazie sau să acceseze unul din locurile de picnic amenajate de Primăria Baia Mare.

Gamă largă de opţiuni pentru turiştii care vor vrea să petreacă ziua de 1 Mai în Maramureş. Reprezentanţii pensiunilor din judeţ au pregătit deja ofertele speciale cu această ocazie, care includ şi perioada sărbătorilor Pascale, având în vedere numărul mare de zile libere.

Braşov: miting aviatic. parc sportiv şi lacul din Noua

Devenită tradiţie, ziua de 1 Mai, marchează deschiderea sezonului de distracţie la Natura Parc cel mai mare parc sportiv şi de agrement din ţară. Braşovenii şi turiştii mai pot urmări un Miting Aviatic la Zărneşti, pot face plimbări în natură pe Muntele Tâmpa sau se pot relaxa la Lacul din Noua.

Marea atracţie de 1 mai va fi cea mai mare supă de raci din Europa, delicatesă pe care o pot gusta toţi cei prezenţi. Supa se va găti la un cazan de 600 de litri şi vor fi folosite nu mai puţin de 1,5 tone de raci, o tonă de cartofi, 5.000 de legături de mărar, toate asezonate cu foi de dafin, sare şi piper. O porţi de raci va costa 35 de lei.

Botoşani: grătare, ferite de amenzi

Pentru că în municipiul Botoşani sunt foarte puţine zone special amenjate pentru grătare, amatorii de mici şi bere de 1 mai, trebuie să se descurce singuri. Astfel că, oamenii trebuie să găsească o zonă cât mai frumoasă şi unde să nu primească amenzi.

În fiecare an, în ziua de 1 mai, câmpul din apropierea Cimitirului Pacea, devine neîncăpători pentru botoşănenii dornici să se simtă bine şi să se distreze. Oamenii trebuie să îşi aducă de acasă gratarele, mesele şi scaunele. Alţii, preferă zonele special amenajate, chiar dacă sunt foarte aglomerate. Spre exemplu, la Baisa. Acolo, însă, botoşănenii trebuie să aştepte pentru a intra la rând să îşi frigă micii şi alte bunătăţi ce le aduc cu ei.

Ploieşti: zoo pentru copii, pe partie la schi sau parcuri de distracţie

Pădurile din apropierea Ploieştiului  sau zona de munte din Prahova oferă multe opţiuni pentru 1 Mai clasic, la iarbă verde şi grătar, activităţi pe care le puteţi îmbina cu o vizită la zoo sau puţină adrenalină în parcurile de distracţie. Pentru excentrici, pârtiile din Sinaia au încă suficientă zăpadă pentru iubitorii sporturilor de iarnă.

1 Mai în Prahova, între grătare şi schi la 2.000 de metri altitudine.

Sibiu: grătare, crosul primăverii şi concurs de ciclism

Lacurile de la Ocna Sibiului îi aşteaptă pe sibieni şi pe turişti de 1 mai, mai ales că meteorologii anunţă în continuare temperaturi de vară. Pasionaţii de mişcare sunt aşteptaţi la concursul de ciclism şi la crosul primăverii, iar dacă vreţi să faceţi grătar trebuie să aveţi grijă, pentru că în oraş nu există locuri autorizate.

Sibienii dornici de soare, baie şi distracţie sunt aşteptaţi de 1 mai la lacurile de la Ocna Sibiului. Staţiunea considerată “litoratul Ardealului” dă astfel oficial startul actualului sezon.

Alba Iulia: concerte şi focuri de artificii în Cetate

Locuitorii din Alba Iulia au de ales, de 1 mai, între o ieşire la iarbă verde pe malul Mureşului sau al Ampoiului şi o plimbare prin Cetate unde are loc un festival cu trupe locale. Cei care vor să plece mai departe de casă au la dispoziţie Valea Arieşului în Apuseni sau Valea Sebeşului în Şureanu.

La Alba Iulia nu există spaţii special amenajate pentru ieşiri la iarbă verde, cu excepţia zonei din apropierea ştrandului public, în zona Schit – Terasa Viilor. Cei care vor să stea lângă apă, pot alege malurile râurilor Ampoi şi Mureş, aflate în apropierea oraşului. Aici singura soluţie este pătura sau masa şi scaunele aduse de acasă.

Iaşi: complex de agrement nou-nouţ

Principalul obiectiv pentru ieşeni va fi complexul de agrement de la marginea Iaşiului, care a fost terminat după cinci ani de la debutul proiectului şi va fi reinaugurat cu câteva dotări suplimentare.

Oficialii Primăriei Iaşi au anunţat pe 26 aprilie că Lacul Ciric va fi redeschis pentru public începând cu 1 mai şi că toate dotările complexului de agrement finalizate până în acest moment, precum telescaun, bărci sau hidrobiciclete, vor fi gratuite până pe data de 10 mai.

Cele patru debarcadere modernizate pun la dispoziţia ieşenilor 30 de bărci şi 10 hidrobiciclete. Funcţional mai este în acest moment şi terenul de mingolf, precum şi pista pentru biciclete din jurul lacului, în lungime totală de 2,5 kilometri. În acelaşi timp, au fost amenajate şi o zonă pentru prepararea mâncării, dotată cu 50 de grătare, locuri de joacă pentru copii şi plaje. În funcţie de starea vremii, vor fi umplute cu apă şi piscinele de la marginea lacului. Scăldatul în Lacul Ciric este, în continuare, interzis.

Slatina: grătare lângă moloz şi ruine

Locuitorii municipiului Slatina sunt aşteptaţi să-şi petreacă ziua de 1 Mai la Pădurea Strehareţi din apropiere, cel mai căutat loc în astfel de ocazii. Din păcate, şi în acest an, imaginea zonei este una dezolantă după ce municipalitatea nu a reuşit să ajungă la un acord cu proprietarul terenului unde a existat, până acum ceva ani, un restaurant. Astfel, petrecăreţii vor trebui să încerce să facă abstracţie de ruinele şi molozul vechiului local.

Pădurea Strehareţi a reprezentat dintotdeauna principalul loc de agrement al municipiului Slatina. Amplasată chiar la marginea urbei, aceasta atrage mii de locuitori ai oraşului în fiecare week-end, iar de sărbătorile mai importante – cum ar fi ziua de 1 Mai, numărul celor care vor să iasă la un grătar cu mititei şi bere creşte exponenţial.

Călăraşi: grătar, plimnări cu barca pe Dunăre sau Grădina Zoologică

Călărăşenii care îşi vor petrece1 mai acasă au numeroase variante de distracţie. Ieşirea la iarbă verde, în împrejurimile oraşului este cea mai la îndemână modalitate de relaxare. La fel de plăcute pot fi însă şi o plimbare cu barca pe Dunăre ori pe Borcea, o vizită la Grădina Zoologică sau la muzeu.

Deşi are potenţial neexploatat, Călăraşiul este o zonă interesantă în care poţi să-ţi petreci timpul liber în mod agreabil. Grădina Zoologică, una dintre cele mai mari din ţară găzduieşte specii unicat de păsări, reptile exotice şi animale care trebuie, neapărat, admirate.

Una alt punct de atracţie îl constituie Muzeul Dunării de Jos. Instituţia este singura din Europa de Est care se mândreşte cu o comoară pe care o deţine: peste o mie de piese din colecţia „Artă preistorică”.

Zalău: ştranduri, grătare şi Grădina Botanică

Majoritatea ştrandurilor şi piscinelor din Sălaj vor fi deschise de 1 mai, astfel că sălăjenii vor putea profita de vremea frumoasă anunţată de 1 mai şi se vor putea bălăci în voie.

Pentru cei care nu ţin neapărat să meargă la un ştrand de 1 Mai, Grădina Botanică din Jibou îi aşteaptă cu un veritabil spectacol de frumuseţe şi culoare, dat de cele peste 20.000 de lalele înflorite în această perioadă. O parte dintre sălăjeni vor opta, cu certitudine, pentru picnic, deşi, cel puţin în zona Zalăului, nu există un spaţiu amenajat adecvat în acest sens.

Reşiţa: Băile Herculane, Cheile Nerei, Dunărea sau Şura

Pentru iubitorii de aventură Asociaţia de Turism Băile Herculane le stă la dispoziţie cu un centru de închiriat bicilete, organizarea de acţiuni de alpinism ori tiroliană. O altă asociaţie din Timişoara este pregătită cu tot ce au turiştii nevoie pentru o repriză de rafting pe Cerna. Debitul râului este extrem de mare şi rapid zilele acestea, fapt care-l fac numai bun pentru două trei ture de rafting pe Cerna.

Pentru 1 Mai turiştii au oferte diversificate fie la Băile Herculane, pe Cheile Nerei, pe Semenic ori la Dunăre sau la picnic pe malul Lacului Secu.

Timişoara: grătare în spaţii special amenajate

Pentru miercuri, la Timişoara se anunţă 29 de grade Celsius şi un cer în general senin, vreme ideală pentru ieşiri în aer liber. Săptămâna trecută, Primăria a anunţat că activităţi de picnic, dar fără aprinderea focului, se pot desfăşura în Parcul Carmen Sylva (fost Doina), Parcul Uzinei şi parcul Karlsruhe (fost Bihor). În aceste trei locuri, timişorenii pot întinde pătura pe iarbă şi se pot bucura de ziua liberă, cu mâncare adusă de acasă.

Din această vară, timişorenii au liber la picnic în trei parcuri din oraş, dar locurile tradiţionale pentru grătar, de la Pădurea Verde sau de pe malul Timişului, vor fi cu siguranţă luate cu asalt şi în acest an, mai ales că vremea se anunţă frumoasă.

Slobozia: Bărăganul sărbătoreşte 1 mai la plajă şi la iarbă verde

În zona Sloboziei, principalul punct de atracţie pentru grătarele de 1 mai rămâne pădurea Peri, din zona parcului de vacanţă Hermes. „Este singurul loc de agrement destinat acestor activităţi. Cei care încalcă legea vor fi amendaţi” a precizat Laurenţiu Abaza, directorul Poliţiei Locale Slobozia.

Distracţia de 1 mai se desfăşoară în Ialomiţa fie la iarbă verde, fie pe plajele staţiunii balneare Amara. Distracţia va fi pe măsură.

Buzău: iarbă verde cu familia şi prietenii

A intrat în obişnuinţa buzoienilor ca de 1 Mai, de Ziua Muncii, să iasă la iarbă verde cu familia şi prietenii. Cei mai mulţi se vor îndrepta pe pajiştile dintre Haleş şi mănăstirea Ciolanu, dar şi în apropierea mănăstirii Ciolanu.

Petrecerile în aer liber, la grătare, nu sunt însă variantele cele mai ieftine de petrecere a zilei de 1 Mai. Un simplu calcul arată că numai pentru deplasarea cu autoturismul în zonele consacrate acestei activităţi de agrement necesită o investiţie de câteva zeci de lei.

Satu Mare: la pescuit sau în staţiunile balneo-climaterice

Există suficiente oportunităţi în judeţul Satu Mare, pentru oricare buzunar. Poţi să ieşi la marginea pădurii , dar rişti să iei amendă, sau la oricare dintre ştrandurile termale din judeţ, care şi-au deschis porţile încă din acest weekend.

Ştrandul termal din municipiul Satu Mare a dat startul sezonului estival încă de sâmbătă, 27aprilie. Preţul biletelor s-a redus faţă de anul trecut, astfel că, de la 18 lei biletul, un sătmărean va plăti 15 lei anul acesta. Încă de sâmbătă, 27aprilie.

La acest articol au contribuit Corina Macavei, Claudia Petraru, Mădălina Mihalache, Claudia Untaru, Simona Suciu, Cosmin Carp, Miruna Luca, Dana Mihai, Ramona Găină, Dorin Timonea, Cezar Pădurariu, Mugurel Manea, Ionel Stănilă, Olimpia Man, Cristian Franţ, Vali Silaghi, Mădălin Sofronie, Iulian Bunilă, Cristian Cicău, Sinziana Ionescu, Ştefan Borcea, Remus Florescu

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite