Zone mai puţin obişnuite unde putem dezvolta cancer de piele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Melanomul, cea mai agresivă formă de cancer de piele, se dezvoltă, în general, pe zonele pielii care sunt cele mai expuse la ultraviolete, precum faţa, gâtul, scalpul, urechile şi mâinile. Cu toate acestea, melanomul poate apărea şi pe zone mai protejate de razele soarelui, aşa cum sunt palmele, tălpile, degetele sau chiar sub unghii şi în zona genitală.

În multe dintre aceste cazuri, poate fi uşor confundat cu alte afecţiuni dermatologice, ceea ce îngreunează depistarea neoplasmului în stadiu precoce şi şansele de tratarea acestuia. Dr. Lucian Russu, medic specialist dermato-venerologie, în cadrul Bioderm, enumeră mai jos zonele mai puţin obişnuite în care se poate dezvolta cel mai agresiv tip de cancer de piele şi la ce semnale să fim atenţi.

Melanomul apare în urma înmulţirii exagerate a melanocitelor, celulele pigmentare ale pielii  - cele care dau pigmentul. Aceste celule, prin diverse mecanisme, devin anormale, cresc necontrolat şi invadează în mod agresiv ţesuturile din jur. Deşi este mai rar întâlnit în comparaţie cu celelalte tipuri de cancer cutanat, este cel mai greu de tratat, mai ales când este diagnosticat în stadii avansate. Frecvenţa melanomului a crescut de peste 15 ori în ultimele decenii şi afectează din ce în ce mai mult tinerii – de regulă, apare la vârste între 35 şi 55 de ani, fiind extrem de rar la copii.

Melanomul poate fi de mai multe feluri. În funcţie de zona în care se dezvoltă şi de formă, putem vorbi de melanom superficial, nodular, lentiginos şi lentiginos acral. Acesta din urmă este asociat cu apariţia unor pete sau linii maro ori negre sub unghii, pe tălpi sau palme, mai întâi în stratul exterior al pielii, apoi în stratul profund. Melanomul lentiginos acral afectează persoane cu toate tonurile pielii, dar mai ales pe cele cu piele mai închisă la culoare.

Semnul de pe unghie care poate fi un melanom

Medicii dermatologi ne sfătuiesc să dăm atenţie unghiilor, periodic, şi oricăror modificări apărute la nivelul acestora sau la nivelul patului unghial  - sub unghie. De multe ori, lacul de unghii aplicat frecvent poate ascunde aceste probleme, nu puţine fiind cazurile când suspiciunile de melanom au fost descoperite în saloanele de manichiură. 

„Melanomul de la nivelul unghiei este un subtip de melanom lentiginos acral şi poate afecta atât zona subunghială, cât şi pe cea periunghială  - din jurul unghiei. Primul semnal de alarmă, care nu trebuie trecut cu vederea: apariţia unei dungi verticale  - în termeni medicali, melanonichie, închisă la culoare, care se dezvoltă de-a lungul unghiei. De obicei, aceasta este extinsă mai degrabă la baza unghiei decât la vârf. Linia aceasta apare subit, în lipsa unei lovituri. De multe ori, este asimetrică, colorată eterogen, în diverse nuanţe, care variază de la maro, până la albastru şi negru. Problema poate să apară în special pe degetul mare de la mână sau de la picior, însă toate unghiile sunt predispuse să dezvolte celule cancerigene. Cu cât afecţiunea progresează, este posibil să apară mai multe astfel de dungi longitudinale, adesea cu culori diferite‟, explică dr. Lucian Russu, medic specialist dermato-venerologie.

Pata subunghială de culoare închisă este cu atât mai periculoasă când îşi modifică rapid dimensiunile şi forma. În tot acest proces, unghia poate trece prin diverse transformări. Îşi schimbă culoarea, devine uscată şi casantă şi se poate desprinde de pe patul unghial. De asemenea, prelungirea coloraţiei maro de pe unghie la nivelul cuticulei  - fenomen cunoscut sub numele de semnul Hutchinson - arată extinderea melanocitelor, celule producătoare de pigment, care cresc necontrolat şi invadează în mod agresiv ţesuturile din jur. De obicei, aceste semne şi leziuni care apar la nivelul unghiei nu dor, dar reprezintă o urgenţă medicală.

Imagine indisponibilă

Dermatoscopia digitală elimină suspiciunile

Pe de o parte, melanomul subunghial poate fi confundat cu alte formaţiuni tumorale benigne, cum ar fi hematoamele, iar depistarea lui este anevoiasă. De cealaltă parte, nu toate liniile care apar pe unghie sunt semnele unei melanom. Acestea pot fi rezultatul unei deficienţe nutriţionale sau pot să apară în urma unei răni.

Însă pentru a elimina orice suspiciune, petele apărute brusc atât pe piele, cât şi pe unghii, tălpi sau în zona intimă, trebuie verificate de fiecare dată de un dermatolog. De aceea, screeningul pentru depistarea cancerului cutanat trebuie să fie efectuat periodic  - de cel puţin 1-2 ori pe an, de rutină. Dermatoscopia digitală este singura intervenţie dermatologică cu ajutorul căreia sunt depistate modificările îngrijorătoare, oferind imagini de până la 140 de ori mai mari ale leziunilor/nevilor, full HD, mult peste imaginile oferite de lupă sau cu ochiul liber. 

 „Doar în urma examenului clinic şi a dermatoscopiei digitale, putem evalua riscul să fie un melanom. Cu cât melanomul este diagnosticat mai repede  - diagnosticul de certitudine este pus în urma unui examen histologic, adică în stadiile în care tumora nu s-a extins la stratul intermediar al pielii, cu atât şansele de tratare cresc. Pe lângă examinarea clinică, una dintre investigaţiile care oferă numeroase informaţii despre statusul pielii este dermatoscopia digitală de ultimă generaţie. Aceasta este metoda cu cea mai mare acurateţe în screeningul pentru depistarea precoce a cancerului de piele şi chiar şi a leziunilor precanceroase, care ne ajută să facem diferenţa între aluniţele/leziunile benigne şi cele care au un risc să se transforme în tumori maligne‟, adaugă medicul dermatolog.

Istoricul familial şi personal în ceea ce priveşte melanomul, pielea mai închisă la culoare, cu precădere, vârsta înaintată, expunerea la substanţe toxice, fără o protecţie adecvată, un sistem imunitar slăbit şi traumatizarea leziunilor reprezintă factori de risc în dezvoltarea melanomului la nivelul unghiei.

Protecţie solară, inclusiv la manichiură!

Ultravioletele folosite pentru a fixa şi usca lacul de unghii, în cazul manichiurii semipermanente şi cu gel, nu trebuie neglijate, avertizează Academia Americană de Dermatologie. Lămpile cu ultraviolete nelipsite din saloane pentru uscarea gelurilor de unghii emit radiaţii UVA, la fel ca cele produse de aparatele de bronzat de la salon sau de razele solare. Acestea usucă rapid oja şi o menţin timp îndelungat pe unghii, dar au dezavantajul că pătrund adânc în straturile pielii, afectând structura acesteia şi favorizând apariţia melanomului, dar şi a altor tipuri de cancer de piele.

Din acest motiv, tot mai multe persoane ajung să dezvolte celule canceroase la nivelul vârfului degetelor şi chiar la cuticule. Mai mult, leziunile apărute sub unghie sunt depistate mai greu dacă unghiile sunt colorate timp îndelungat şi lacurile acoperă eventuale semne care anunţă instalarea unui melanom.

Pentru prevenirea cancerului de piele, alegeţi să purtaţi mănuşi fără degete, cu protecţie pentru ultraviolete, înainte de a merge la salon, şi aplicaţi pe mâini o cremă cu factor de protecţie cu cel puţin 15 minute înainte de manichiura semipermanentă sau cea cu gel.

Şi, pentru că deja s-a dat startul sezonul concediilor petrecute la mare, se reînnoiesc şi avertismentele medicilor dermatologi în ceea ce priveşte protecţia pielii: folosiţi creme cu SPF cel puţin 30, indiferent de vreme, pe tot corpul, chiar şi în zonele care nu sunt în bătaia directă a razelor solare. Reaplicaţi loţiunea după ce aţi intrat în apă şi nu vă expuneţi excesiv la soare între 10.00 şi 18.00.

De asemenea, medicul Lucian Russu ne recomandă să facem un control dermatologic atât înainte de a merge la plajă, pentru a evalua starea aluniţelor/nevilor, cât şi la finalul sezonului estival, pentru depistarea eventualelor daune produse la nivelul pielii după expunerea la soare.



 

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite