Vrei să ai o viaţă sexuală împlinită? Tratează-ţi problemele de somn!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sforăitul puternic este adeseori un semn de apnee în somn
Sforăitul puternic este adeseori un semn de apnee în somn

Una dintre cauzele impotenţei la bărbaţii tineri este apneea în somn, o tulburare caracterizată prin opriri repetate ale respiraţiei în timpul nopţii. Problema sexuală poate fi rezolvată prin tratarea apneei.

Apneea în somn provoacă întreruperi ale respiraţiei care durează cel puţin 10 secunde. Ele duc la o scădere a nivelului de oxigen din sânge, iar acest lucru face ca organele să nu mai fie suficient oxigenate şi să nu mai funcţioneze optim din acest motiv. Această problemă de somn poate afecta performanţele sexuale ale bărbaţilor. De altfel, există recomandarea ca medicii să investigheze bărbaţii cu probleme de erecţie pentru apnee în somn.

Potrivit unui studiu, probabilitatea ca aceştia să aibă apnee este de două ori mai mare decât în cazul bărbaţilor cu o viaţă sexuală împlinită.

Bărbaţii, mai predispuşi la apnee

În România sunt diagnosticate cu apnee în somn 10.000 de persoane, dar specialiştii apreciază că numărul lor este mult mai mare, ajungând chiar la peste 1,5 milioane. Tulburarea de somn afectează de două ori mai mulţi bărbaţi decât femei, iar sforăitul este un semnal de alarmă.

Potrivit medicului pneumolog ana Deleanu, de la Institutuld e Pneumologie „Marius Nasta" din Bucureşti, portretul unei persoane cu apnee în somn este „un bărbat de vârstă medie, supraponderal sau obez, cu gâtul scurt şi gros. Un alt portret este cel al unui om care nu prezintă aceste caracteristici, dar poate să aibă multe boli cardiovasculare şi metabolice (hipertensiune, infarct, diabet) fără o explicaţie medicală concretă a cauzei. Omul nu a fumat, nu a băut niciodată, este slab şi tânăr, dar are ateroscleroză, pe fondul căreia a făcut multe boli".

Se tratează cu aer

În cadrul unui experiment efectuat de medicii Centrului Medical Montefiore din New York, 17 din 42 de bărbaţi au reuşit să scape de tulburările erectile după ce apneea a fost tratată cu ajutorul aparatului CPAP (presurtare de la Continuous Positive Airway Pressure). Dispozitivul este prevăzut cu o mască ce suflă bolnavului aer pe nas şi îi menţine căile aeriene deschise în acest mod. Persoana care suferă de apnee în somn trebuie să doarmă cu masca respectivă între o lună şi un an pentru a se trata, în funcţie de severitatea bolii. Tratamentul se poate face şi în România şi este decontat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

„Dacă sforăi, eşti obosit şi ai probleme sexuale, ia în considerare o testare pentru apnee în somn", recomandă dr. Dr. Steven Park, somnolog şi specialist ORL la Centrul Medical Montefiore.

Citeşte şi:
Antiperspirant sau deodorant.Care protejează cu adevărat?

De ce reţinem apă în ţesuturi

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite