Vizitele la medic făcute de pacienţii cu scleroză multiplă însumează 8,5 milioane de kilometri într-un an. Primul studiu privind impactul acestei boli în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primul studiu despre impactul economic, medical şi social al sclerozei multiple arată că, deşi în România, boala este una rară – cu o prevalenţă de 38,3 cazuri la suta de mii de locuitori – rămâne cea mai invalidantă afecţiune a adultului tânăr. Vârsta medie a pacienţilor este de 37 de ani.

În România, scleroza multiplă afectează peste 7.500 de persoane, peste 70% fiind femei. Dintre acestea, 5.000 au accesat sistemul public de sănătate în anul 2016, având aşadar boala activă, arată primul studiu lansat la noi care măsoară impactul bolii în societate.

Prevalenţa anuală este de 38,3 cazuri la suta de mii de locuitori, iar incidenţa este de 4,9 cazuri la suta de mii de locuitori.

Costul economic şi social al bolii este de 91 de milioane de euro – circa 412 milioane de lei, potrivit aceleiaşi surse. Produsele decontate prin programul naţional reprezintă 5,7% din bugetul medicamentelor pentru boli cronice cu risc crescut, utilizate în programele naţionale cu scop curativ.

Un pacient cu scleroză multiplă trăieşte, în medie, cu 10 ani mai puţin, comparativ cu o persoană sănătoasă, ceea ce se traduce în costuri indirecte ce includ lipsa de productivitate cauzată de dizabilitate şi deces prematur, pensii de invaliditate, indemnizaţiile de handicap, concediile medicale şi transportul pacientului.

Doar şase oraşe incluse în Programul naţional

Nivelul estimat de acces la diagnostic şi tratament conform protocoalelor terapeutice raportat la pacienţii cu scleroză multiplă din România este de 64%.

12 unităţi medicale din doar şase oraşe sunt incluse în Programul naţional de tratament al bolilor neurologice.  Vizitele medicale făcute de pacienţi însumează 8,5 milioane de kilometri într-un an, se mai arată în documentul citat.

Din cauza dizabilităţii, pacienţii cu scleroză multiplă din România pierd în total 2.595 de ani de productivitate, cu un cost indirect pentru bugetul public de circa 22 de milioane de euro – 100 de milioane de lei.

Principalele bariere în accesarea tratamentului - din perspectiva pacienţilor - sunt stigmatizarea socială asociată bolii, lipsa frecventă de pe piaţă a medicamentelor, lipsa interesului personalului medical faţă de pacienţi, accesul limitat al pacienţilor la informaţii, îngreunarea accesului la medicamente, lipsa comunicării între medici şi pacienţi şi dificultăţile de acces la sistemul de sănătate.

Studiul a fost realizat de EY România la solicitarea Roche România, anul de referinţă fiind 2016.

Scelroza multiplă sau scleroza în plăci este o afecţiune neurologică cronică ce afectează sistemul nervos central, în special creierul, măduva spinării şi nervii optici. Boala este mediată imun şi constă în inflamarea şi demielinizarea axonilor, fapt care duce la disfuncţii în transmiterea impulsurilor nervoase.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite