VIDEO O lecţie de supravieţuire pentru bolnavii de cancer şi pentru familiile lor: filmul „Oprit din drum“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Frank Lange a documentat toate momentele memorabile din ultimele luni de viaţă FOTO:filmofilia.com
Frank Lange a documentat toate momentele memorabile din ultimele luni de viaţă FOTO:filmofilia.com

Un parcurs extrem de dureros, dar presărat, totuşi, cu momente memorabile, de scurtă fericire, filmul german „Oprit din drum“ ne pune în faţa unei situaţii înspăimântătoare: diagnosticul de cancer. Dincolo de tragismul şi de imposibilul situaţiei, filmul este un real ghid de urmat pentru bolnavii de cancer şi pentru familiile lor.


„Fiecare zi care trece e mai aproape de rămas-bun... Clipa. Tot ceea ce contează este clipa. Trăieşte-o! Trăieşte-o cu adevărat!“ Aceasta este concluzia dramei „Oprit din drum“, o poveste cutremurătoare, dar puternică şi curajoasă a unui bolnav de cancer, a soţiei şi a celor doi copii ai săi. Premiera filmului va avea loc mâine, 10 mai, la ora 18.30, la Noul Cinematograf al Regizorului Român, din cadrul Muzeului Ţăranului Român.

Frank Lange, un bărbat de 40 de ani cu dureri frecvente de cap, este diagnosticat cu glioblastom, o formă de cancer a sistemului nervos central. La fel ca-n viaţă, vestea medicului oncolog îi loveşte pe Frank şi pe soţia lui dintr-o dată. O dată cu protagoniştii, publicul ia parte la un prea lung şi dificil monolog al doctorului şi se identifică, aproape, cu starea de confuzie a celor doi. Cancerul este inoperabil.

Cum dă un medic german cel mai negru diagnostic: cancer


Pe parcursul celor câteva luni care îi rămân lui Frank, el suferă transformări majore, dar nu este niciodată singur, având parte atât de sprijinul necondiţionat al soţiei lui, Simone, acasă, cât şi de ajutor specializat la domiciliu, un domeniu inexistent în România, din păcate.

Personalul specializat este real

Filmul „Oprit din drum“ nu are un scenariu clasic, el este improvizat de către actori şi este rezultatul unor cercetări despre cancer pe teren timp de câteva luni. Personalul medical, în schimb, este autentic. Medicul oncolog Träger, cel care dă diagnosticul la începutul filmului, primeşte chiar un telefon real care rămâne în varianta finală a filmului.

„E uimitor, dar nu am vrut deloc să filmez prima scenă. Ştiam destul de bine din numeroase filme cum ar trebui să decurgă situaţia: doctorul îi arată analizele şi îi spune vestea devastatoare. În mod normal, asta ar trebui să dureze două minute. Dar apoi m-am gândit că ar putea fi de ajutor pentru mine şi pentru actori să ne expunem acestui moment cât de realistic putem. Doctorul din «Oprit din drum» este chiar un doctor adevărat şi el este obişnuit să dea asemenea diagnostice de două-trei ori pe săptămână, în aceeaşi cameră, la aceeaşi masă. Actorii l-au întâlnit pentru prima dată în faţa camerei de filmat. Conversaţia a durat 40 de minute şi am fost profund marcat. Actorii au avut acelaşi sentiment. Doctorul Träger a fost foarte direct şi totuşi plin de empatie. Momentele lungi în care el a păstrat liniştea au fost copleşitoare“, mărturiseşte regizorul Andreas Dresen, într-un interviu acordat presei germane.

oprit din drum

Atât replicile actorilor adulţi, cât şi cele ale copiilor sunt autentice, nu fac parte dintr-un scenariu bine pus la punct dinainte. De altfel, Lily, fiica mai mare a lui Frank, s-a confruntat şi în viaţa reală cu o situaţie similară în familie, ceea ce a ajutat-o să-i confere personajului ei claritate şi maturitate în film.

Filmul merită văzut nu doar de cei care se află sau s-au aflat într-o situaţie imposibilă cum sunt cele în care ne pune un diagnostic de cancer, ci şi pentru ceilalţi, pentru că oferă o lecţie de supravieţuire şi de împăcare cu moartea, un fenomen pe cât de înspăimântător pe atât de firesc şi de liniştitor.

Andreas Dresen este unul dintre cei mai apreciaţi regizori din Germania, cu mai multe premii câştigate pentru filmele sale: „Whiskey with Vodka“, „Cloud 9“, „Grill Point“ şi „Night Shapes“. Filmul „Oprit din drum“ a primit premiul Un certain Regard la Cannes 2011, alte 11 premii şi 9 nominalizări.


Lansarea din 10 mai, de la 18.30, va fi urmată de o discuţie liberă a publicului cu reprezentanţi ai Asociaţiei P.A.V.E.L., cu Adrian Socol, psiholog clinician şi psihoterapeut, şi cu Monica Tatoiu.

Filmul rulează în Bucureşti, la Noul Cinematograf al Regizorului Român (pe 10 mai, de la 18.30 şi de la 20.30), şi la cinema Union (Vineri, 10 mai, ora 19:30/ Sambata, 11 mai, ora 19:30/ Duminica, 12 mai, ora 19:30/Marti, 14 mai, ora 17:30/ Miercuri, 15 mai, ora 18:00/ Joi, 16 mai, ora 18:00), iar în Cluj-Napoca, la Cinema Victoria.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite