VIDEO Ce modificări au loc în corp în timpul unei petreceri în club. De ce ne doare capul după ce bem alcool
0Muzica tare, fumul de ţigară şi alcoolul afectează, în profunzime, mai multe organe ale corpului. Nu degeaba, după o noapte petrecută în club, tot organismul se resimte.
Fumul de ţigară este poate chiar mai nociv pentru nefumători, arată studiile. În numai câteva minute de expunere la fumul de ţigară, în discoteci, mucoasa nazală, cea a ochilor şi cea care căptuşeşte traheea se irită. „De altfel, o expunere de ordinul minutelor poate declanşa o criză de astm. Şi efectele asupra pielii sunt aproape imediate, pe când efectul asupra plămânilor se manifestă mai târziu, după o expunere mai îndelungată“, explică medicul primar pneumolog Magdalena Ciobanu, coordonatorul Programului Naţional „Stop fumat!“.
Dar nu numai fumul de ţigară este periculos la o petrecere sau în cluburi. Volumul tare al muzicii ameninţă auzul. De fapt, zgomotul puternic afectează structurile profunde ale urechii, mai precis perişorii (cilii) senzoriali care transformă sunetul în impulsuri nervoase. Mulţi dintre aceşti perişori sunt distruşi irecuperabil în timpul unei petreceri cu muzică dată la maximum. Chiar dacă nu vom sesiza imediat, consecinţa principală este pierderea capacităţii de a percepe sunetele cu frecvenţă înaltă, fiindcă cilii responsabili cu captarea acestor sunete sunt primii care au de suferit, se arată într-un filmuleţ realizat de National Geographic.
Ce se întâmplă în corp în timpul şi după o petrecere cu alcool şi cu tutun
Iar cel de-al treilea pericol la o astfel de petrecere este alcoolul. Pe măsură ce alcoolul se absoarbe în organism, ne sunt afectate atât organele, cât şi starea de spirit. Presiunea sângelui în vasele de sânge creşte, bătăile inimii devin neregulate, iar noi ne relaxăm, ne pierdem din inhibiţii şi, în acelaşi timp, vor apărea şi problemele de coordonare. Cel mai afectat este cerebelul, sau creierul mic, responsabil cu coordonarea şi cu echilibrul. Atunci când consumăm alcool, sunt afectate celulele nervoase din cerebel. Unele dintre conexiunile neuronale se produc mai intens, altele nu se mai produc deloc. Cu cât bem mai mult, cu atât efectele sunt mai importante.
Cum se instalează mahmureala
Deşi în acest punct petrecăreţii se simt bine, acest comportament nu rămâne fără consecinţe serioase asupra organismului. De fapt, a doua zi, ficatul încearcă să facă „curat“ după petrecere, eliminând toxinele şi reziduurile rezultate în urma consumului de alcool şi de tutun. Pentru o „curăţenie“ riguroasă, ficatul consumă foarte multă apă, mare parte din aceasta provenind din creier, care este alcătuit în proporţie de 70% din apă. Atât apa, cât şi săruri minerale esenţiale sunt extrase din creier, ceea ce provoacă o durere puternică de cap, principala manifestare a mahmurelii.