Vârsta la care începem viaţa sexuală e înscrisă şi în gene. Ce alţi factori ne influenţează

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Genele explică 25% din diferenţele între vârstele la care oamenii încep să facă sex, arată un studiu publicat în revista Nature Genetics. Alţi factori care ne influenţează sunt tipul de personalitate, presiunile mediului şi stabilitatea familiei.

Ştim deja că genele înfluenţează şi vârsta pubertăţii. Vârsta medie la care apare aceasta a scăzut de la 18 ani în 1880 la 12,5 ani, în 1980, arată studiul făcut la Cambridge, citat de AFP. Coborârea vârstei este explicată prin schimbările în alimentaţie, înălţimea mai mare a copiilor de azi şi modificările endocrine.

Ken Ong, unul dintre coautori afirmă că genele explică  25% din diferenţele între vârstele la care oamenii îşi încep viaţa sexuală. Datele comparative pe 380.000 de persoane – britanici, americani şi islandezi – au arătat că între 1950 şi 1980 influenţa factorilor genetici a rămas aceeaşi.  Alte variaţii genetice sunt legate de aspecte ale reproducerii, cum ar fi vârsta naşterii primului copil şi numărul de copii aduşi pe lume.  

Din studiile anterioare se ştia că persoanele care încep de timpuriu viaţa sexuală au rezultate mai slabe la învăţătură şi o sănătate mai precară. Pubertatea precoce a fost asociată şi cu un risc crescut de diabet, boli cardiace şi unele forme de cancer.

Cauzele socio-culturale au importanţă şi ele atunci când vine vorba despre începerea vieţii sexual, mai spun autorii studiului care speră ca rezultatele studiului loor să ajute la sprijinirea persoanelor cu înclinaţii către comportamente riscante.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite